Weet jij hoe het zit? Dit is hoeveel vrije dagen je krijgt bij een huwelijk

Als je gaat trouwen, dan wil je natuurlijk graag weten hoe dat zit met wettelijke vrije dagen. Het is logisch dat je op je trouwdag zelf niet hoeft te werken, maar hoeveel vrije dagen krijg je in totaal voor je huwelijk? En hoe zit dat met verlofdagen voor de gasten die op jullie huwelijk komen? Wij leggen je uit hoe het zit met het verlof voor je bruiloft! 

Een bruiloft organiseren kost flink wat tijd. Natuurlijk heb je de trouwdag zelf, maar er zijn nog meer momenten waarop jullie veel tijd voor de voorbereidingen nodig hebben. Hoe is dit eigenlijk wettelijk geregeld? Krijg je hier vrije dagen voor of moet je dit allemaal in je eigen vrije tijd doen?

Hoeveel wettelijke vrije dagen krijg je bij trouwen?

Natuurlijk krijg je vrije dagen voor jullie huwelijk. Je hebt wettelijk gezien sowieso recht op twee tot vier vrije dagen rondom jullie bruiloft. Hoeveel dagen het precies zijn, kun je terugvinden in jouw cao. Neem ook zeker even contact op met je werkgever om te bespreken hoe dit bij jullie geregeld is. Je zou bijvoorbeeld de dag van jullie bruiloft vrij kunnen nemen en de dag vooraf of na afloop. Op deze manier heb je tijd om je bruiloft voor te bereiden of juist uit te rusten na de trouwdag. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meteen na de bruiloft op huwelijksreis te gaan en hiervoor vakantiedagen op te nemen. Op deze manier heb je een langere periode vrij rondom de bruiloft en kun je extra genieten van de wittebroodsweken.

Gaan jullie voor een geregistreerd partnerschap? Hiervoor gelden dezelfde wettelijke verlofdagen als bij een huwelijk.

Krijg je ook wettelijke een vrije dagen voor ondertrouw?

Ook als jullie in ondertrouw gaat, kun je hier wettelijk een vrije dag voor krijgen. Check even in je cao hoe dit voor jouw beroepsgroep geregeld is, maar in principe kun je vrij krijgen op het moment dat jullie in ondertrouw gaan. Wel zo handig, en ook leuk om op deze manier meteen iets bijzonders te maken van deze dag. Ga bijvoorbeeld gezellig samen ergens lunchen of gebruik deze dag voor de voorbereidingen van jullie bruiloft.

Verlof voor een bruiloft van iemand anders

Deze vrije dagen gelden niet alleen voor jullie als bruidspaar. Ook een deel van de gasten kan gebruikmaken van een verlofdag voor jullie huwelijk. Eerste- en tweedegraads familie krijgt wettelijk één vrije dag voor het bijwonen van een huwelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen, broers/zussen, ouders en grootouders. De andere gasten zullen dus zelf een vrije dag moeten regelen om bij jullie bruiloft aanwezig te zijn.