Zo organiseer je een verlovingsfeest

De verlovingsperiode is een leuke tijd waarin jullie als het goed is op een roze wolkje zweven. Natuurlijk leven jullie naar de bruiloft toe, maar probeer ook te genieten van de verloving zelf. Er zijn zoveel mooie momenten om samen mee te maken! Willen jullie ook je vrienden en familie in de feestvreugde betrekken? Dan is het een leuk idee om een verlovingsfeest te organiseren! 

Zijn jullie net verloofd? Dan willen jullie dat waarschijnlijk het liefst van de daken schreeuwen. Het is dan ook leuk om al jullie lieve vrienden en familieleden bij elkaar te halen om jullie verloving te vieren. Een feestje is altijd goed toch?

Wat is een verlovingsfeest?

Een verlovingsfeest organiseer je voor jullie vrienden en familie om de verloving aan te kondigen. Het is een mooie manier om het nieuws aan iedereen te vertellen en alvast wat bruiloft plannen te bespreken. Hoe jullie verlovingsfeest er uit komt te zien, mogen jullie helemaal zelf weten. Het gaat er vooral om dat jullie een fijne dag hebben met familie en vrienden. Dit is ook een mooi moment waarop de belangrijkste gasten die straks op jullie bruiloft komen elkaar vast kunnen ontmoeten. Hierdoor wordt de bruiloft zelf nóg gezelliger.

Bride to be met glas champagne

Fotograaf: Emily Wehner

Een verlovingsfeest organiseren

Willen jullie graag een verlovingsfeest, maar weet je niet precies hoe je dit moet organiseren? Het gaat er vooral om wat jullie willen op deze dag. Je kunt een simpel feestje vieren met wat lekkere hapjes en drankjes bij jullie thuis, of je kunt een speciale locatie afhuren voor jullie feest. Je kunt helemaal losgaan en een mooie jurk uitzoeken, speciale uitnodigingen laten drukken en de beste hapjes regelen, maar let er wel op dat het geen mini versie van jullie bruiloft wordt. Het zou zonde zijn wanneer een groot deel van het budget al in jullie verlovingsfeest gaat zitten of dat de bruiloft zelf minder bijzonder is omdat jullie al zo’n spectaculair verlovingsfeest hebben georganiseerd. Ga dus liever voor een gezellig, intiem feestje waarbij het samenzijn met de belangrijkste mensen uit jullie leven centraal staat.

Vroeger was het gebruikelijk dat de ouders van de bruid het verlovingsfeest organiseerden. Tegenwoordig wordt dit vaak door het bruidspaar zelf gedaan. Natuurlijk kan de ceremoniemeester ook wat organiseren, maar die richt zich misschien al op het plannen van een leuk vrijgezellenfeest of een gezellige bridal shower. Als bruidspaar kun je dus het best je eigen verlovingsfeest organiseren.

Verlovingsfeest uitnodiging

Voor jullie verlovingsfeest nodig je natuurlijk jullie beste vrienden en familie uit. Zorg ervoor dat iedereen die op jullie gastenlijst staat ook voor de bruiloft zelf wordt uitgenodigd. Wanneer je het verlovingsfeest organiseert, mag je helemaal zelf weten. Wel is het fijn als er voldoende tijd tussen het feest en de bruiloft zit. Bovendien is het handig om niet te lang te wachten na jullie verloving. Iedereen wil jullie immers feliciteren met jullie voorgenomen huwelijk! Je kunt een digitale uitnodiging sturen of kaarten op de post doen om de gasten voor jullie verlovingsfeest uit te nodigen. Hebben jullie een bruiloft website? Dan zou je ook daar een aankondiging op kunnen zetten.

Jurk voor het verlovingsfeest

Natuurlijk is het wel leuk om speciaal voor jullie verlovingsfeest een mooie jurk te kopen. Dit hoeft geen dure jurk te zijn, maar gewoon een mooie, feestelijke jurk waar jij je prettig in voelt. Je zou een witte jurk kunnen kiezen als aansluiting op jullie bruiloft, maar iedere andere kleur is ook mogelijk. Eventueel kunnen jullie ook de gasten een dresscode meegeven.

Jurk voor verlovingsfeest

Fotograaf: Acoma Photography via Polkadot Wedding

Verlovingsfeest locatie

Een verlovingsfeest zou je gewoon bij jullie thuis kunnen vieren. Op deze manier hoeft dit feest niet meer te kosten dan bijvoorbeeld een verjaardagsfeest. Pakken jullie het toch het liefst wat grootser aan – jullie trouwen ten slotte maar één keer- dan kun je op zoek gaan naar een locatie die jullie kunnen huren. Denk bijvoorbeeld aan een zaaltje of jullie favoriete restaurant of kroeg. Wat de kosten hiervan zijn, hangt uiteraard af van de locatie die jullie kiezen.

Decoratie voor jullie verlovingsfeest

Een verlovingsfeest is geen echt feest zonder de juiste decoratie. Speciaal voor jullie verloving kunnen jullie groots uitpakken, maar houd ook hier weer in je hoofd dat jullie bruiloft de echte dag is waar het allemaal om draait. Wat gezellige ballonnen en een aantal vaasjes met bloemen doen het altijd goed. Daarnaast is het leuk om voor een themakleur te kiezen zoals roze of goud.

Willen jullie nog wat leuke, spontane foto’s als herinnering aan jullie verlovingsfeest? Zet dan een photobooth neer met props in het thema waar de gasten hun eigen foto’s mee kunnen maken. Dit levert gegarandeerd leuke plaatjes op!

Verlovingsfeest als verrassing organiseren

Je hoeft jullie verlovingsfeest niet per se aan te kondigen, in plaats hiervan zouden jullie er ook een verrassing van kunnen maken. Nodig jullie beste vrienden en familie uit voor een gezellig avondje bij jullie thuis en vertel ze pas tijdens de avond zelf dat jullie verloofd zijn. Wat een verrassing zal dit zijn! Een ander leuk idee is jullie verlovingsfeest stiekem als trouwdag gebruiken. De gasten denken dat ze jullie verloving komen vieren, maar dan blijkt dat jullie in het geheim een verrassingsbruiloft hebben geregeld. Dat zullen de gasten niet snel meer vergeten!

Wat geef je cadeau op een verlovingsfeest?

Het is gebruikelijk om een cadeau mee te nemen naar een verlovingsfeest. Ben je nog op zoek naar leuke cadeau ideeën? Lees dan zeker even het blog 15 Verlovingscadeau ideeën voor ieder budget

Dit blog bevat affiliate links