17 Toffe ideeën & cadeaus voor de bridal shower van de bride to be

Je hebt vast wel eens van een bridal shower gehoord, maar wat is het eigenlijk precies? In Amerika is dit feestje voor de bride to be erg populair. Ook in Nederland wordt er steeds vaker voor een bridal shower gekozen, bijvoorbeeld als alternatief voor het vrijgezellenfeest. In dit blog lees je er alles over én krijg je de beste tips om zelf een bridal shower te organiseren! 

Een huwelijk is een bijzondere gebeurtenis die uitgebreid gevierd moet worden. Niet alleen op de trouwdag zelf, maar ook in de maanden die daaraan vooraf gaan. Heel wat bruidsparen worden verrast met een vrijgezellenfeest met hun beste vrienden en vriendinnen. De bridal shower is hier een leuk alternatief voor. Alleen wat is het eigenlijk precies?

Wat is een bridal shower?

Een bridal shower is een klein en intiem feestje voor de bride to be waarbij ze een gezellige middag heeft met haar vriendinnen en familie. Het is een mooie manier om de bruid nog even in het zonnetje te zetten en lekker te verwennen. Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen een bridal shower en een vrijgezellenfeest. Het vrijgezellenfeest is vaak een uitgebreide dag met wilde activiteiten, uitdagende opdrachten voor de vrijgezel en een feest tot in de late uurtjes met veel alcohol. Een bridal shower is een rustiger feestje dat vaak thuis gevierd wordt. Als de bride to be niet zo’n feestbeest is, is dit een mooie vervanging van het vrijgezellenfeest. Overigens kun je natuurlijk ook een vrijgezellenfeest én een bridal shower organiseren.

Amerikaanse traditie voor de bride to be?

In Nederland is de bridal shower nog niet zo bekend, in tegenstelling tot Amerika waar ze gek zijn op dit feestje. Langzaamaan wordt de bridal shower in Nederland echter ook steeds populairder. Je zou misschien zeggen dat dit weer een Amerikaanse traditie is die over is komen waaien naar ons kleine landje, maar niets is minder waar. De eerste bridal showers werden namelijk in België en Nederland georganiseerd. Vroeger was het namelijk zo dat de vader van de bruid een bruidsschat moest betalen voor zijn dochter. Als de vader hier geen geld voor had of de bruidsschat niet wilde betalen omdat hij niet achter het huwelijk van zijn dochter stond, werd er een bridal shower georganiseerd waarbij de mensen uit het dorp de bruidsschat bij elkaar brachten om het jonge bruidspaar te helpen.

Lees ook: Amerikaanse bruiloft tradities om over te nemen

Hoe organiseer je een bridal shower?

De beste vriendinnen van de bruid of de ceremoniemeester zijn meestal degenen die de bridal shower organiseren. Officieel mogen familieleden niet helpen met de organisatie, het zou namelijk ongepast zijn als zij om cadeaus vragen. Gelukkig draait de bridal shower tegenwoordig al lang niet meer om deze cadeaus, dus als je moeder of zus de organisatie graag op zich neemt, is dat natuurlijk prima. Houd je liever zelf de touwtjes in handen? Je zou als bruid eventueel ook je eigen bridal shower kunnen plannen.

Vaak worden de beste vrienden en familieleden van de bruid uitgenodigd. Je kunt ook een bridal shower organiseren voor de bruid en bruidegom samen. In Amerika worden soms enorme feesten gegeven met een flinke gastenlijst, maar in Nederland wordt over het algemeen voor een klein groepje gasten gekozen om het feestje rustig en intiem te houden. De bridal shower vindt ongeveer 6 weken voor de bruiloft plaats. Zorg dat je de uitnodigingen op tijd de deur uit gaan, zodat iedereen genoeg tijd heeft om een cadeautje voor de bride to be te kopen. Als richtlijn kun je hier ook ongeveer 6 weken voor nemen.

Een bridal shower vindt meestal plaats in het huis van de bruid of dat van haar ouders. Zorg dat je de bruid met een smoesje het huis uit lokt zodat je alle voorbereidingen kunt treffen. Het is natuurlijk het leukst wanneer ze helemaal verrast wordt!

Leuke bridal shower ideeën en activiteiten

Wil je een bridal shower gaan organiseren voor je beste vriendin of misschien zelfs voor jezelf? Dan kun je vast nog wel wat goede ideeën gebruiken. Dit zijn wat leuke tips en activiteiten:

 • Laat de vriendinnen van de bruid zelf wat lekkers te eten of te drinken meenemen. Zo hebben jullie alle hapjes en drankjes geregeld zonder dat dit veel geld hoeft te kosten.
 • In plaats hiervan kunnen jullie ook een wijnproeverij organiseren met verschillende lekkere hapjes en natuurlijk een aantal goede flessen wijn. Zo hebben jullie meteen iets leuks om te doen met elkaar.
 • Geven jullie juist liever wat werk uit handen? Dan kan het ook een leuk idee zijn om de bridal shower in een restaurant of café te houden.
 • Koppel een thema aan de bridal shower en decoreer het huis en de hapjes in dit thema. Kies bijvoorbeeld voor een bepaalde themakleur.
 • Je hebt niet alleen een locatie en hapjes en drankjes nodig, maar ook activiteiten die jullie kunnen doen. Bereid een aantal spelletjes voor die jullie samen kunnen spelen. Het is bijvoorbeeld een leuk idee om een quiz te maken met vragen over het bruidspaar.
 • Jullie kunnen met elkaar DIY decoratie voor de bruiloft maken. Zo hebben jullie een gezellige activiteit en levert dit ook nog wat op voor de trouwdag zelf.
 • Een bridal shower is dan wel geen vrijgezellenfeest, het is wel leuk om wat speciale bride to be decoratie in huis te halen om de bruid extra op te laten vallen.
 • Zorg dat er een camera klaarligt om alle leuke momenten vast te leggen. Een polaroid camera levert helemaal leuke beelden op!
 • Leg een vriendenboekje neer waarin alle gasten een pagina kunnen vullen voor de bride to be. Dit wordt een soort gastenboek als herinnering aan deze gezellige dag.
 • Je kunt ook een bridal shower voor de bruid én bruidegom tegelijk organiseren. Dit is een mooie manier om beide vriendengroepen vast kennis te laten maken met elkaar. Zo wordt de bruiloft straks extra gezellig. Wist je dat ze in Amerika inmiddels zelfs gebruik maken van de term brodal shower? Dit is een bridal shower speciaal georganiseerd voor de bruidegom!
 • Hebben jullie iets meer budget? Huur dan een professional in om de styling van de bridal shower te regelen of zorg zelfs voor een professionele fotograaf die een mooie fotoshoot kan verzorgen. Dit is erg leuk als herinnering voor later. Jullie kunnen van deze foto’s ook meteen een mooi fotoboek maken om op de bruiloft cadeau te geven.
 • Het is leuk als je als bruid een bedankje regelt voor alle gasten. Dit kan een kaartje zijn of een klein cadeautje als herinnering.

Bride to be cadeau ideeën

Ondanks dat het bij een bridal shower al lang niet meer om de cadeaus gaat, is het natuurlijk wel leuk om de bride to be te verrassen met iets leuks. Waarschijnlijk heeft ze geen complete uitzet meer nodig, maar andere cadeautjes zijn natuurlijk altijd welkom. Ben je nog op zoek naar goede cadeau ideeën? Dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan de volgende cadeaus:

 • Ken je het gezegde something old, something new, something borrowed, something blue? Volgens deze traditie moet de bruid op haar bruiloft iets ouds, iets nieuws, iets dat ze geleend heeft en iets met de kleur blauw dragen. Dit zou namelijk geluk brengen. Je zou de bride to be iets met een blauwe kleur kunnen geven dat ze kan dragen op haar bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan oorbellen met een blauw steentje er in of een blauwe kousenband.
 • Het plannen van een bruiloft is best stressvol. Geef de bruid daarom wat fijne verzorgingsproducten cadeau zoals een Rituals set waarmee ze helemaal tot rust kan komen.
 • Gaat het bruidspaar na de bruiloft op huwelijksreis? Dan is het leuk om een cadeautje te geven dat ze tijdens deze vakantie kunnen gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een reisgids voor de vakantiebestemming, een mooie bikini of een luxe paspoorthoes.
 • Het bucketlist boek voor koppels is ook altijd leuk om cadeau te geven. Met dit boek heeft het toekomstige bruidspaar genoeg dingen om te doen als ze eenmaal getrouwd zijn!
 • In Amerika is het een tijd lang gebruikelijk geweest om pikante cadeautjes te geven aan de bride to be. De grap is hier inmiddels wel een beetje af, maar het kan wel een leuk idee zijn om een mooi lingeriesetje voor de huwelijksnacht cadeau te doen.
 • Tot slot is het een leuk idee om de bruid een cadeau te geven voor een uitje met haar verloofde. Met een Wonderbox kun je bijvoorbeeld een borrel, luxe high tea of een hotelovernachting naar keuze cadeau doen.

Dit blog bevat affiliate links.