Aan welke hand draag je een trouwring?

De trouwringen zijn een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Deze ringen staan namelijk symbool voor de verbintenis die jullie met elkaar aan gaan. Een bijzonder sieraad dus voor de rest van jullie leven samen. Maar aan welke hand draag je jouw trouwring eigenlijk?

Het samen uitzoeken van de trouwringen is een bijzonder moment. Je gaat een keuze maken voor de ring die je als het goed is de rest van je leven zult dragen. Het is daarom slim om voor een kwalitatief goede ring te gaan waarbij je je uitgebreid laat adviseren door de juwelier. Voordat jullie op pad gaan om een trouwring te kiezen, is het echter wel belangrijk om vast te weten aan welke hand je hem gaat dragen. Er zijn verschillende redenen om je trouwring links of juist rechts te dragen.

Welke hand voor je trouwring hoort bij het geloof?

Eén van de redenen om je trouwring links of rechts te dragen, heeft te maken met het geloof. Trouwringen hebben namelijk altijd een belangrijke rol gespeeld binnen de katholieke kerk. Katholieken dragen de trouwring aan hun linkerhand. Protestanten kozen er daarom voor om de ring aan hun rechterhand te dragen. Ben je gelovig? Dan kun je met je trouwring laten zien welk geloof jij aanhangt.

Trouwring en verlovingsring aan hand van de bruid

Fotograaf: Clane Gessel via Brides

Trouwring aan de kant van het hart

Inmiddels zijn er echter steeds minder mensen die gelovig zijn. De keuze voor de linker- of rechterhand heeft daarom lang niet meer altijd wat te maken met het geloof. Soms kiezen mensen voor een symbolische betekenis. De linkerhand is verbonden met het hart, om deze reden kiezen veel mensen er voor hun trouwring aan de linkerkant te dragen. Dit idee bestaat al heel lang. Vroeger dacht men namelijk dat er een rechtstreekse verbinding van het bloed (de Vena Amoris) was tussen de ringvinger en het hart. Dit blijkt niet te kloppen, maar het is natuurlijk wel een romantische gedachte.

Welke hand is het meest praktisch voor het dragen van je trouwring?

Natuurlijk kun je het ook puur praktisch bekijken. Ben je rechtshandig? Dan zul je minder snel last hebben van een ring die je aan je linkerhand draagt. Voor linkshandige mensen is het juist slim om hun trouwring rechts te dragen. Op deze manier is de kans kleiner dat hij beschadigt. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook juist leuk zijn om je ring te dragen aan de hand die je het meest gebruikt, zo valt hij immers ook het meest op. Op deze manier word je bij elke handeling weer even herinnerd aan jullie trouwdag. Aan welke hand je de trouwring draagt, hangt dus helemaal af van je eigen voorkeur.

Trouwring links of rechts dragen?

Je trouwring links of rechts dragen? De conclusie is eigenlijk dat het niet veel uitmaakt welke hand jullie kiezen voor de trouwringen. Er zijn verschillende redenen om voor links of juist voor rechts te kiezen, maar de uiteindelijke keuze maak je helemaal zelf!

Helemaal geen trouwringen dragen

Dan zijn er ook nog bruidsparen die liever helemaal geen trouwring willen dragen. Bijvoorbeeld omdat ze het niet mooi vinden, allergisch zijn, het niet prettig vinden zitten of geen sieraden mogen dragen op het werk. Als jullie jezelf hierin herkennen, is het slim om dit blog even te lezen: Wat als jullie geen trouwringen willen dragen? Hierin kunnen jullie namelijk een aantal leuke alternatieven vinden voor het dragen van een trouwring.

Waar draag je je verlovingsring als je een trouwring hebt?

Je verlovingsring hoef je eigenlijk alleen tijdens de verlovingsperiode te dragen, maar veel bruiden vinden het zonde om hem daarna af te doen. Wist je dat het mogelijk is om een setje van je trouwring en verlovingsring te maken? In dat geval kies je een trouwring uit die mooi te combineren is met de verlovingsring. Op deze manier kun je ze samen blijven dragen. Het is dan slim om je trouwring aan dezelfde hand te dragen als je verlovingsring. Zou je het setje toch graag aan je andere hand willen dragen? Dan kan het zijn dat je de verlovingsring iets groter of kleiner moet laten maken bij de juwelier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *