Alles wat je moet weten over het plannen van het vrijgezellenfeest

In de weken voorafgaande aan de bruiloft wordt vaak zowel voor de bruid als de bruidegom een vrijgezellenfeest georganiseerd. Een dag lang samen zijn met al je vrienden of vriendinnen, dat is natuurlijk hartstikke gezellig! Toch is niet iedereen even enthousiast over deze traditie. Daarom is het belangrijk om het vrijgezellenfeest op de juiste manier te plannen! 

Een vrijgezellenfeest is bedoeld als laatste dag waarop de bruid kan genieten van haar vrijgezellenbestaan. Echt vrijgezel is ze natuurlijk niet, maar het is wel reden voor een flink feest vlak voor de bruiloft plaats gaat vinden. Het is de bedoeling dat alles in het geheim wordt geregeld zonder dat de bruid hier iets vanaf weet. Zo kan ze op de dag van het feest worden verrast en heeft ze geen idee wat haar te wachten staat!

Vrijgezellenfeest organiseren

Het organiseren van het vrijgezellenfeest wordt vaak gedaan door iemand die dicht bij de bruid staat. Dit kan bijvoorbeeld een van de getuigen, de ceremoniemeester, beste vriendin of zus van de bruid zijn. Soms is het handig om deze taak samen uit te voeren, omdat het best wat werk kan zijn om een vrijgezellenfeest te organiseren. Lijkt het je leuk om te beginnen met het plannen van het vrijgezellenfeest? Dan kun je hier alle informatie vinden die je nodig hebt!

Uitnodiging maken voor het vrijgezellenfeest

Ondanks dat het de bedoeling is om de bruid zo min mogelijk bij de voorbereidingen te betrekken, is het wel slim om haar te vragen een lijstje te maken met iedereen die ze wil uitnodigen voor het vrijgezellenfeest. Denk bijvoorbeeld aan vriendinnen, haar moeder, (schoon)zussen en nichtjes. Door dit aan de bruid zelf te vragen, weten jullie zeker dat jullie niemand vergeten.

Vervolgens is het tijd om een uitnodiging te maken voor het vrijgezellenfeest. Je kunt een echte uitnodiging in de vorm van een kaartje opsturen, maar een e-mail of een whatsappgroep aanmaken kan natuurlijk ook. Je kunt eventueel ook een leuke digitale uitnodiging maken, bijvoorbeeld met een gekke foto van de bruid, en die online versturen.

Budget bepalen

De volgende stap in het plannen van het vrijgezellenfeest is het bepalen van het budget. Dat is altijd even lastig, zeker wanneer jullie met een grote groep vrouwen zijn die allemaal een andere financiële situatie hebben. Hoe bepaal je dan toch een budget waar iedereen uiteindelijk tevreden mee is? Zorg er in ieder geval voor dat de kosten niet te hoog oplopen. Het gaat vooral om de gezelligheid en de dag wordt al snel minder gezellig wanneer een deel van de groep zich zit te ergeren aan het hoge bedrag dat ze moeten betalen.

Het is slim om bepaalde keuzes in te bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld een hotelovernachting koppelen aan het vrijgezellenfeest, maar moet iedereen vrij zijn om hiervoor te kiezen. Op deze manier kunnen de vrouwen met een beperkt budget toch meegenieten van het vrijgezellenfeest zonder dat ze hiervoor te diep in de buidel hoeven te tasten. Het is overigens wel handig om vooraf even te checken wat iedereen voor deze dag over heeft. Zodra je weet wat de kosten worden, is het ook belangrijk deze informatie meteen met de groep te delen.

Wat te doen op het vrijgezellenfeest?

Als jullie een bepaald budget voor ogen hebben, kunnen jullie kijken welke activiteiten hier bij passen. Er zijn honderden zo niet duizenden activiteiten om uit te kiezen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een leuke workshop en reserveer voor ´s avonds een lekker restaurant. Tussendoor kunnen jullie verschillende opdrachten doen in de stad.

Het aanbod aan workshops is groot, er zijn steeds meer bedrijven die zich specifiek op vrijgezellenfeesten richten. Denk bijvoorbeeld aan een workshop paaldansen, servies beschilderen of cocktails maken. Plannen jullie liever wat origineels voor het vrijgezellenfeest? Er zijn nog zat andere dingen te bedenken! Lees zeker even dit blog met 25 Ideeën voor een vrijgezellenfeest voor vrouwen

Vrijgezellenweekend organiseren

In plaats van een standaard vrijgezellenfeest zou je het ook een keer over een compleet andere boeg kunnen gooien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een omgekeerd vrijgezellenfeest waarbij de bruid op stap gaat met de vrienden van de bruidegom en de bruidegom wordt meegenomen door de vriendinnen van de bruid? Of maak er een heel vrijgezellenweekend van waarbij jullie alle tijd hebben om flink te feesten! Jullie zouden bijvoorbeeld met z’n allen naar een festival kunnen gaan of een vrijgezellenweekend kunnen organiseren in een leuke stad in Nederland of België.

Vrijgezellenfeest plannen

Heb je het budget bepaald en de activiteiten ingepland? Dan zijn er nog meer voorbereidingen die getroffen moeten worden. Het is sowieso belangrijk dat alle deelnemers op de hoogte zijn van het programma van het vrijgezellenfeest.

Het is handig om vooraf ook vast wat inkopen te doen. Natuurlijk kan leuke decoratie niet ontbreken en daarnaast is het fijn om wat eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Blijven jullie na afloop in de stad slapen? Dan zal je ook hotelkamers moeten reserveren. Eventueel kan dit ook alleen voor een gedeelte van de groep worden gedaan, bijvoorbeeld omdat zij wat verder weg wonen en ´s avonds lastig thuis kunnen komen.

Goedkoop vervoer voor het vrijgezellenfeest

Waarschijnlijk moeten jullie wel een stukje reizen om op alle locaties van het vrijgezellenfeest te kunnen komen. Er zijn verschillende manieren van goedkoop vervoer mogelijk voor het vrijgezellenfeest. Zo zou je vooraf kunnen inventariseren wie er allemaal over een auto beschikt en het geen probleem vindt om, samen met een aantal andere deelnemers, een stukje te rijden. Zorg er dan wel voor dat er een vergoeding komt voor de gereden kilometers.

Een andere manier van goedkoop vervoer is door gebruik te maken van het OV tijdens het vrijgezellenfeest. Gaan jullie bijvoorbeeld naar een Nederlandse stad die een stukje verderop ligt? Dan is de kans groot dat je daar gemakkelijk met de trein kunt komen. Met een groepsticket ben je hartstikke voordelig uit en het is ook nog eens een prettige manier van reizen. Bovendien kunnen jullie zonder problemen aan de alcohol als er niet meer gereden hoeft te worden!

Bruid verrassen

Hebben jullie alles tot in de puntjes voorbereid? Dan is eindelijk het moment daar gekomen: de dag van het vrijgezellenfeest. Is het jullie gelukt om alles geheim te houden voor de bruid? Het is slim om haar moeder, zus of partner in het complot te betrekken zodat ze echt niets in de gaten heeft, maar je wel zeker weet dat ze die dag geen andere plannen heeft. Verzin dan ook een goede smoes en zorg dat ze op de dag zelf volledig verrast is!

Na afloop van het vrijgezellenfeest

Is het vrijgezellenfeest afgelopen? Dan zit jouw taak er nog niet helemaal op. Waarschijnlijk zal je nog wat kosten met de rest van de groep moeten verrekenen. Doe dit niet op de avond zelf waar de bruid bij is, maar stuur achteraf een berichtje naar de hele groep. Door middel van een betaalverzoek heb je het geld als het goed is snel binnen. Het is ook een gaaf idee om de bruid en haar vriendinnen nog één keer te verrassen. Geef bijvoorbeeld aan het einde van het vrijgezellenfeest een anti-kater kit mee voor de volgende dag of stuur na afloop een leuke foto op naar iedereen als bedankje.