7 Ideeën om te doen tijdens de wittebroodsweken

De term wittebroodsweken verwijst naar de periode na het huwelijk. Een tikkeltje ouderwets misschien, want weinig bruidsparen zijn hier nog echt mee bezig. Toch kan het ontzettend leuk zijn om heel bewust van de wittebroodsweken te genieten. Wij laten je zien hoe jullie dit kunnen doen!

De term wittebroodsweken heb je vast wel eens gehoord, toch wordt hier tegenwoordig niet meer echt bewust mee omgegaan. Zonde, want deze weken samen kunnen juist zo leuk zijn! Alleen wat is het ook alweer precies? En hoe zorg je ervoor dat jullie wittebroodsweken onvergetelijk worden?

Betekenis van de wittebroodsweken

De wittebroodsweken zijn de eerste weken na de bruiloft waarin het bruidspaar alle tijd krijgt om samen van het huwelijk te genieten. De term wittebroodsweken komt van het woord wit brood. Vroeger at men gewoonlijk roggebrood omdat brood van tarwe een stuk duurder was. Tijdens de weken na het huwelijk werd echter wel tarwebrood gegeten om het huwelijk te vieren. Bovendien moest het bruidspaar in deze periode volledig met rust gelaten worden. Geen visite en telefoontjes dus! Zo hadden ze alle tijd om elkaar te leren kennen. Dat was ook wel nodig, want vroeger gingen stellen pas samenwonen nadat ze getrouwd waren. Vlak na de bruiloft kenden ze elkaar dus nog helemaal niet zo goed en dan konden ze de rust goed gebruiken!

Hoe lang duren wittebroodsweken?

Goed, je weet nu wat de wittebroodsweken zijn, maar hoe lang duren ze in totaal? De wittebroodsweken starten op het moment dat jullie net getrouwd zijn. Over het algemeen duren de wittebroodsweken zo’n 4 tot 6 weken. Helemaal officieel is dit niet, dus jullie kunnen zelf kijken wat jullie prettig vinden en wat haalbaar is. Het is slim om dit vooraf vast met elkaar te bespreken, zodat jullie rekening kunnen houden met het inplannen van afspraken. Kies dus samen een duur uit voor jullie wittebroodsweken waar jullie allebei blij van worden.

Wittebroodsweken in de moderne tijd

Inmiddels wonen de meeste stellen al samen voordat ze gaan trouwen en kennen ze hun partner als het goed is al door en door. Toch kan het een leuk idee zijn om de traditie van de wittebroodsweken aan te houden. Na de hectiek van de bruiloft is het namelijk heerlijk om even echt tijd voor elkaar te hebben en te wennen aan het leven als getrouwd stel. Het is een mooi moment om alle sociale verplichtingen af te zeggen, de telefoon op stil te zetten en samen zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Zo kunnen jullie de eerste herinneringen maken als getrouwd stel. De wittebroodsweken vormen op deze manier een fijne, rustige periode waarin jullie alle tijd hebben voor elkaar.

Honeymoon en huwelijksreis

In het Engels worden de wittebroodsweken honeymoon genoemd, waarschijnlijk omdat het om een zoete, lieflijke maand gaat. Tegenwoordig wordt het begrip honeymoon echter vooral gebruikt om de huwelijksreis mee aan te geven. Veel stellen kiezen er dan ook voor om vlak na de bruiloft op huwelijksreis te gaan. De wittebroodsweken zijn de perfecte periode om er samen tussenuit te gaan. Zo kunnen jullie heerlijk nagenieten en hebben jullie alle tijd voor elkaar. Het fijnste is wanneer jullie na de bruiloft nog een paar dagen thuis hebben om rustig alle voorbereidingen te kunnen treffen en jullie vervolgens op huwelijksreis kunnen. Natuurlijk kunnen jullie ook meteen na de bruiloft in het vliegtuig stappen, maar dit kan wel voor wat extra stress zorgen. Bovendien hebben jullie dan geen tijd om in alle rust de cadeaus uit te pakken en iedereen te bedanken voor hun aanwezigheid op de bruiloft.

Denk goed na over de bestemming die jullie voor de huwelijksreis kiezen. Houden jullie van een relaxte vakantie in de zon? Dan is de honeymoon het ideale moment om voor een luxe resort aan het strand te kiezen. Maar natuurlijk is een avontuurlijke huwelijksreis of een stedentrip ook prima. Het gaat er om dat jullie een onvergetelijke vakantie hebben samen. Zijn jullie niet zo van het reizen of stellen jullie de huwelijksreis liever even uit? Dan kunnen jullie gewoon thuis in alle rust genieten van de wittebroodsweken!

Bruid over de drempel dragen

Als het goed is beginnen jullie wittebroodsweken met een romantische huwelijksnacht in een luxe hotel of gewoon in jullie eigen huis. Vroeger was het gebruikelijk dat de bruidegom zijn bruid over de drempel tilde tijdens deze huwelijksnacht. Hiermee werd voorkomen dat de boze geesten die de bruid uit haar ouderlijk huis met zich mee bracht, haar zouden volgen naar het nieuwe huis. Tegenwoordig wonen bijna alle bruidsparen al samen voordat ze gaan trouwen, maar toch kan het leuk zijn om deze traditie in stand te houden.

Leuke ideeën om te doen tijdens de wittebroodsweken

Even in alle rust samen kunnen genieten van jullie huwelijk, dat klinkt ideaal toch? Waarschijnlijk gaan jullie in deze periode 1 of 2 weken op huwelijksreis, maar wat kun je met de rest van de tijd doen? Wij hebben vast wat leuke ideeën voor de wittebroodsweken op een rijtje gezet!

  • In de wittebroodsweken at het bruidspaar zes weken lang het luxere witte brood. De kans is groot dat jullie wit brood niet als het ultieme luxeproduct zien, maar het is wel leuk om andere lekkere gerechten klaar te maken tijdens deze wittebroodsweken. Of ga bijvoorbeeld iedere week gezellig samen uit eten!
  • Waarschijnlijk zullen jullie geen 6 weken lang vrij kunnen krijgen van het werk, dus overdag zullen jullie toch met andere dingen bezig zijn. Daarom is het extra leuk om iedere dag gezellig samen te starten. Zorg voor een vers ontbijtje en je zult toch een beetje een vakantie gevoel krijgen!
  • Ook ´s avonds is het belangrijk om genoeg tijd voor elkaar te nemen. Doe daarom jullie smartphone uit en probeer 6 weken lang niet actief te zijn op social media. In plaats hiervan kunnen jullie gezellig met een wijntje op de bank herinneringen ophalen aan jullie bruiloft.
  • Natuurlijk hoeven jullie niet 6 weken lang alleen maar samen op de bank te zitten. De wittebroodsweken zijn juist de ideale periode om er lekker samen op uit te trekken en nieuwe herinneringen te maken. Jullie zouden bijvoorbeeld samen een kookcursus kunnen volgen of een nieuwe taal kunnen leren.
  • Gebruik de wittebroodsweken ook om herinneringen aan jullie bruiloft op te halen en hier nog even lekker van te genieten. Pak alle cadeaus uit die jullie gekregen hebben en probeer er een mooi plekje voor in huis te vinden.
  • Vroeger ging het pasgetrouwde stel voor het eerst samenwonen na de bruiloft. Tegenwoordig wonen de meeste bruidsparen al een tijdje samen. Toch kan het leuk zijn om wat extra aandacht aan jullie huis te besteden tijdens de wittebroodsweken. Richt het opnieuw in of kies een mooi plekje voor de huwelijkscadeaus die jullie hebben gekregen. Op deze manier is het weer extra fijn thuiskomen na een lange werkdag.
  • Tot slot zijn de wittebroodsweken ook een goed moment om nog een fotoshoot in te plannen, misschien wel met jullie trouwfotograaf. Het is namelijk leuk om naast de trouwfoto´s ook wat mooie foto´s van jullie in het dagelijks leven te hebben.

Bron:
Historiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *