De term wittebroodsweken verwijst naar de periode na het huwelijk. Een tikkeltje ouderwets misschien, want weinig bruidsparen zijn hier nog echt mee bezig. Toch kan het ontzettend leuk zijn om heel bewust van de wittebroodsweken te genieten. Wij laten je zien hoe jullie dit kunnen doen!

De term wittebroodsweken heb je vast wel eens gehoord, toch wordt hier tegenwoordig niet meer echt bewust mee omgegaan. Zonde, want deze weken samen kunnen juist zo leuk zijn! Alleen wat is het ook alweer precies? En hoe zorg je ervoor dat jullie wittebroodsweken onvergetelijk worden?

Wat zijn de wittebroodsweken?

De wittebroodsweken zijn de eerste 4 tot 6 weken na de bruiloft waarin het bruidspaar alle tijd krijgt om samen van het huwelijk te genieten. De term wittebroodsweken komt van het woord wit brood. Vroeger at men gewoonlijk roggebrood omdat brood van tarwe een stuk duurder was. Tijdens de weken na het huwelijk werd wel tarwebrood gegeten om het huwelijk te vieren. Bovendien moest het bruidspaar in deze periode volledig met rust gelaten worden. Geen visite en telefoontjes dus! Zo hadden ze alle tijd om elkaar te leren kennen. Vroeger gingen stellen immers pas samenwonen nadat ze getrouwd waren, ze kenden elkaar dus nog helemaal niet zo goed.

Wittebroodsweken in de moderne tijd

Inmiddels wonen de meeste stellen wel samen voordat ze gaan trouwen en ken je je partner als het goed is al door en door. Toch kan het een leuk idee zijn om de traditie van de wittebroodsweken aan te houden. Na de hectiek van de bruiloft is het namelijk heerlijk om even echt tijd voor elkaar te hebben en te wennen aan het leven als getrouwd stel. Het is een mooi moment om alle sociale verplichtingen af te zeggen, de telefoon op stil te zetten en samen zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Zo kunnen jullie de eerste herinneringen maken als getrouwd stel.

Honeymoon en huwelijksreis

In het Engels worden de wittebroodsweken honeymoon genoemd, waarschijnlijk omdat het om een zoete, lieflijke maand gaat. Tegenwoordig wordt het begrip honeymoon echter vooral gebruikt om de huwelijksreis mee aan te geven. Veel stellen kiezen er dan ook voor om vlak na de bruiloft op huwelijksreis te gaan. De wittebroodsweken zijn de perfecte periode om er samen tussenuit te gaan. Zo kunnen jullie heerlijk nagenieten en hebben jullie alle tijd voor elkaar. Het fijnste is wanneer jullie na de bruiloft nog een paar dagen thuis hebben om rustig alle voorbereidingen te kunnen treffen en jullie vervolgens op huwelijksreis kunnen.

Leuke ideeën om samen te doen

Even in alle rust samen kunnen genieten van jullie huwelijk, dat klinkt ideaal toch? Waarschijnlijk gaan jullie in deze periode 1 of 2 weken op huwelijksreis, maar wat kun je met de rest van de tijd doen? Wij hebben vast wat leuke ideeën voor je!

  • In de wittebroodsweken at het bruidspaar zes weken lang het luxere witte brood. De kans is groot dat jullie wit brood niet als het ultieme luxeproduct zien, maar het is wel leuk om andere lekkere gerechten klaar te maken tijdens deze wittebroodsweken. Of ga bijvoorbeeld iedere week gezellig samen uit eten!
  • Waarschijnlijk zullen jullie geen 6 weken lang vrij kunnen krijgen van het werk, dus overdag zullen jullie toch met andere dingen bezig zijn. Daarom is het extra leuk om iedere dag gezellig samen te starten. Zorg voor een vers ontbijtje en je zult toch een beetje een vakantie gevoel krijgen!
  • Ook ´s avonds is het belangrijk om genoeg tijd voor elkaar te nemen. Doe daarom jullie smartphone uit en probeer 6 weken lang niet actief te zijn op social media. In plaats hiervan kunnen jullie gezellig met een wijntje op de bank herinneringen ophalen aan jullie bruiloft.
  • Natuurlijk hoeven jullie niet 6 weken lang alleen maar samen op de bank te zitten. De wittebroodsweken zijn juist de ideale periode om er lekker samen op uit te trekken en nieuwe herinneringen te maken. Jullie zouden bijvoorbeeld samen een kookcursus kunnen volgen of een nieuwe taal kunnen leren.
  • Vroeger ging het pasgetrouwde stel voor het eerst samenwonen na de bruiloft. Tegenwoordig wonen de meeste bruidsparen al een tijdje samen. Toch kan het leuk zijn om wat extra aandacht aan jullie huis te besteden tijdens de wittebroodsweken. Richt het opnieuw in of kies een mooi plekje voor de huwelijkscadeaus die jullie hebben gekregen. Op deze manier is het weer extra fijn thuiskomen na een lange werkdag.
  • Tot slot zijn de wittebroodsweken ook een goed moment om nog een fotoshoot in te plannen, misschien wel met jullie trouwfotograaf. Het is namelijk leuk om naast de trouwfoto´s ook wat mooie foto´s van jullie in het dagelijks leven te hebben. Je leest hier alles over in het blog Verlovingsshoot? Een newlywed shoot is minstens zo leuk!

Bron: Onze Taal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *