Zand gieten als ritueel tijdens de ceremonie

Het is leuk wanneer jullie trouwceremonie echt persoonlijk is. Dit kan door een mooi verhaal van de BABS, het voorlezen van eigen geloften, maar ook door het toevoegen van een bijzonder ritueel. Zo is zand gieten bijvoorbeeld een mooi ritueel met een symbolische betekenis.

Zand gieten wordt vooral in Amerika al door veel bruidsparen gedaan. Het is een bijzondere manier om jullie ceremonie extra persoonlijk te maken. Bovendien houden jullie hierdoor meteen een mooi aandenken over aan jullie bruiloft.

Zand gieten als symbolisch ritueel

Hoe werkt zand gieten precies? De bruid en bruidegom nemen allebei een potje met gekleurd zand mee naar de ceremonie. Vervolgens gieten ze dit gekleurde zand om de beurt laagje voor laagje in een glazen fles of vaas. De bruid en bruidegom hebben allebei hun eigen kleur zand die symbool staat voor hun leven als individu. Het gekleurde patroon dat vervolgens in de fles ontstaat, staat voor de verweving van hun levens tot één gezamenlijk leven.

Verloop van de trouwceremonie

Tijdens de ceremonie zal de trouwambtenaar eerst iets uitleggen over de symbolische betekenis van het zand gieten. De bruidegom giet als eerste een beetje zand in de fles, vervolgens maakt de bruid een laagje. Dit gaat zo door tot al het zand op is en er een mooi patroon is ontstaan. Na afloop van de bruiloft kan het bruidspaar de fles mee naar huis nemen en een mooi plekje geven.

In plaats van een glazen fles of vaas kun je ook kiezen voor een speciaal fotolijstje dat je met zand kunt vullen. Na afloop van de bruiloft kun je hier dan een mooie trouwfoto in zetten.

Kinderen bij de ceremonie betrekken

Hebben jullie al kinderen van jullie samen of uit een ander huwelijk? Dan is het mooi om deze kinderen ook mee te laten doen met het zand gieten. In dit geval krijgen ook de kinderen allemaal een eigen kleur zand en kunnen jullie de kleuren als gezin met elkaar vermengen.

Gekleurd zand kopen

Lijkt het jullie wel wat om dit ritueel ook voor jullie trouwceremonie te gebruiken? Dan kunnen jullie het gekleurde zand bij de hobbywinkel kopen. Jullie kunnen alle kleuren gebruiken die jullie mooi vinden, maar het is natuurlijk helemaal leuk wanneer de kleuren van het zand aansluiten bij jullie thema. In plaats van zand uit de hobbywinkel kunnen jullie ook voor zand kiezen met een bepaalde betekenis. Wat dacht je bijvoorbeeld van het zand uit jullie favoriete vakantieland? Zo maak je de ceremonie nog persoonlijker!

Willen jullie de ceremonie graag extra bijzonder maken, maar is zand gieten niet precies wat je zoekt? Er zijn ook nog heel wat andere rituelen voor jullie bruiloft te bedenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *