Hebben jullie een prachtige bruidstaart laten maken voor jullie grote dag? Deze taart zet je waarschijnlijk op een mooie tafel neer zodat hij goed bewonderd kan worden door jullie gasten. Het aansnijden van de taart voor jullie bruiloft is een bijzonder moment. Dit is namelijk jullie taak als bruid en bruidegom. Alleen hoe werkt het aansnijden van de bruidstaart volgens de traditie? En waar moeten jullie op letten?
De meeste bruidstaarten zijn zo mooi, dat je er bijna geen hap van zou willen nemen. Toch zal het moment aanbreken dat jullie de bruidstaart mogen aansnijden. Dit is vaak na de ceremonie als er op het bruidspaar wordt geproost. Traditioneel gebeurt dit met een glaasje bubbels en een lekker stuk bruidstaart er bij. Alleen dan moet de bruidstaart natuurlijk wel eerst in stukjes worden gesneden!
Bruidstaart aansnijden volgens de traditie
Het aansnijden van de bruidstaart is een mooi en romantisch moment dat je volgens de traditie samen doet. Als je het op de officiële manier wilt doen, dan gaat dat zo: De bruid pakt het mes om een stuk uit de onderste laag van de taart te snijden en de bruidegom legt daarbij zijn hand over die van haar heen. Dit heeft een symbolische betekenis, het is een teken van verbondenheid en de belofte om voor elkaar te zorgen. Op deze manier snijdt de bruid met de hulp van de bruidegom het eerste stuk uit de taart. Dit stuk is voor het bruidspaar zelf bedoeld.
Eerste hap voor het bruidspaar
Als de taart gesneden is neemt de bruid of bruidegom de eerste hap en voert een stukje aan de ander. Dit is een mooi en romantisch moment waarbij alle gasten staan toe te kijken. Ook voor de fotograaf is dit een mooi moment om foto’s te maken. Heeft het bruidspaar de taart kunnen proeven? Dan is het tijd voor de gasten. De taart wordt in meerdere stukken gesneden, meestal doet het personeel op de trouwlocatie dit. Overleg vooraf even hoe dit precies geregeld is en of hier kosten aan verbonden zijn. Wanneer jullie de bruidstaart niet bij de trouwlocatie afnemen, rekenen zij in de meeste gevallen een extra bedrag voor het snijden en uitserveren van de taart.
Is de taart in stukken verdeeld? Dan kunnen alle gasten een stukje taart komen halen en kunnen jullie gezamenlijk vieren dat jullie getrouwd zijn. Dit is ook meteen een goed moment om met jullie gasten in gesprek te gaan. Wel zo gezellig!
Stukje bruidstaart invriezen
Wist je dat er nog een belangrijke traditie aan de bruidstaart verbonden is? Dat is namelijk het invriezen van de bovenste laag van de bruidstaart voor jullie eerste jubileum. Wanneer jullie 1 jaar getrouwd zijn, kunnen jullie de bruidstaart ontdooien en hier opnieuw samen van genieten. Uiteraard met een glaasje bubbels er bij! Lees vooraf wel even hoe je de bovenste laag van de bruidstaart op een slimme manier in kunt vriezen. Zo weet je zeker dat jullie over een jaar nog steeds kunnen genieten van de taart!
Verder lezen: 1 Jaar getrouwd: Originele ideeën & felicitaties