Bruid en haar ceremoniemeester

Fotograaf: Best Man Weddings

Hoe kies je een ceremoniemeester?

Het is heel wat werk om een bruiloft te plannen en het is natuurlijk spannend of alles wel goed verloopt op de dag zelf. Om iets minder stress te hebben, kun je een ceremoniemeester kiezen die de regie in handen neemt. Zo kun je zelf rustig van alles genieten terwijl een ander de belangrijke dingen regelt. Maar een goede ceremoniemeester kiezen is zo makkelijk nog niet. Dus wie vraag je dan voor de taak als ceremoniemeester op jullie bruiloft? 

Op een bruiloft kan een ceremoniemeester eigenlijk niet ontbreken. Maar wat doet hij of zij nou precies en hoe kies je iemand uit die geschikt is voor deze taak? Wij geven je vast wat informatie zodat je hier goed over na kunt denken. Een goede ceremoniemeester kiezen is namelijk erg belangrijk.

Taken van een ceremoniemeester

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een ceremoniemeester precies doet. Bij deze functie hoort een uitgebreid takenpakket. Een ceremoniemeester kan al helpen bij de voorbereidingen van de bruiloft. Samen kunnen jullie het programma van de trouwdag samenstellen. De trouwkaarten maken jullie zelf, maar de ceremoniemeester doet ze op de post. Op deze manier kan hij of zij nog een extra briefje toevoegen zonder dat het bruidspaar dit ziet. Verder kunnen jullie doorgeven wat de cadeauwensen zijn.

Op de trouwdag zelf regelt de ceremoniemeester zaken zoals stukjes en speeches die tussendoor gegeven moeten worden, maar ook houdt hij of zij in de gaten of het tijdschema klopt en of de leveranciers overal op tijd zijn. De ceremoniemeester is het aanspreekpunt op de trouwdag, zodat jullie je nergens druk over hoeven te maken. Daarnaast is de ceremoniemeester er natuurlijk om jullie te assisteren. Het is bijvoorbeeld fijn wanneer hij of zij meegaat met het maken van de trouwfoto’s. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker even het blog De ultieme checklist met taken van de ceremoniemeester

Wie vraag je als ceremoniemeester?

Zoals je wellicht zult begrijpen, moet een ceremoniemeester precies te werk kunnen gaan en een organisatietalent hebben. Wie vraag je voor zo´n belangrijke taak? Je kunt kiezen voor een goede vriendin of familielid die dicht bij je staat, maar je zou ook iemand kunnen kiezen die juist wat verder van je af staat. Het is een zware taak en het is wel belangrijk dat degene die dit uitvoert zich niet te veel laat afleiden door de bruiloft zelf. Sommige bruidsparen vragen niet één, maar twee ceremoniemeesters. Hiermee verlicht je de druk iets en bovendien kan het heel gezellig zijn om samen de taken van de ceremoniemeester uit te kunnen voeren.

Een goede ceremoniemeester kiezen is niet gemakkelijk. Zorg dat je vooraf zeker weet of degene die jullie op het oog hebben hier geschikt voor is en het ook leuk vindt om deze taken uit te voeren. Hebben jullie een keuze gemaakt? Zorg dan voor een speciale manier om jullie vraag te stellen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van deze 8 Originele manieren om jullie ceremoniemeester te vragen

Een professionele ceremoniemeester kiezen

Zoals gezegd is ceremoniemeester zijn niet zo maar een taak die iedereen even gemakkelijk doet. Je hebt er best wat vaardigheden voor nodig en bovendien betekent het dat je erg druk bent tijdens de bruiloft. Het is vervelend wanneer jullie beste vriend of vriendin nauwelijks tijd heeft om van de bruiloft te genieten omdat hij of zij van alles moeten regelen. Daarom is het zeker aan te raden om een professionele ceremoniemeester in te huren. Er zijn steeds meer weddingplanners die zich tijdens de bruiloft beschikbaar stellen als betaalde ceremoniemeester. Uiteraard kunnen jullie daarnaast ook nog een goede vriend of vriendin vragen, maar zo haal je een groot deel van de druk weg. Bovendien weet je met een professionele ceremoniemeester zeker dat je het los kunt laten en dat alles achter de schermen goed geregeld wordt. Wel zo fijn!

Handige tips voor de ceremoniemeester

Het is belangrijk om jullie ceremoniemeester zoveel mogelijk bij de bruiloft te betrekken. Zorg er in ieder geval voor dat jullie verwachtingen tegenover de ceremoniemeester duidelijk zijn. Spreek vooraf de hele bruiloft door zodat iedereen weet wat zijn taken zijn. En heb vooral vertrouwen. Het is soms lastig je bruiloft uit handen te geven, maar het komt vanzelf goed! Kan jullie ceremoniemeester nog wel wat tips en inspiratie gebruiken? Stuur dan zeker even het blog 8 Ludieke ideeën voor de ceremoniemeester door. Niet stiekem zelf vast lezen hè!