Verloofd stel met verlovingsring

Fotograaf: Haley Hawn

Verloofd, wat nu? Dit moet je weten over jullie verloving!

Zijn jullie verloofd? Gefeliciteerd! Dit is een ontzettend bijzondere periode in jullie leven. Natuurlijk leef je tijdens jullie verloving vooral toe naar de bruiloft, maar het is ook belangrijk om heel bewust met alle momenten bezig te zijn en optimaal van de voorbereidingen te genieten. Benieuwd wat er allemaal op jullie af komt tijdens de verlovingsperiode? Dit is alles wat je moet weten over jullie verloving! 

De eerste weken nadat jullie verloofd zijn, zijn over het algemeen heerlijk. Je leeft weer helemaal op een roze wolk en het is natuurlijk fijn om daar zo lang mogelijk van te kunnen genieten. De voorbereiding van de bruiloft is ook een bijzonder proces om samen in te gaan. Zeker wanneer jullie hier rustig de tijd voor nemen en alles stap voor stap aanpakken, zal dit een goed resultaat opleveren. Alleen waar moeten jullie allemaal aan denken? En wat houdt een verloving eigenlijk in?

Hoe lang duurt een verloving?

Een verloving gaat in op het moment dat je ten huwelijk wordt gevraagd. De meeste stellen zijn iets meer dan een jaar verloofd voordat ze gaan trouwen. Een jaar is een mooie periode om een bruiloft te plannen. Jullie hebben zo genoeg tijd om al jullie favoriete leveranciers te regelen, maar het blijft toch overzichtelijk. Willen jullie sneller trouwen of juist liever nog wat langer wachten? Dat is natuurlijk ook mogelijk. Er zijn geen regels voor hoe lang jullie verloofd mogen zijn, dus doe vooral wat goed voelt.

Stap 1: Bekendmaken dat jullie verloofd zijn

Het nieuws dat jullie verloofd zijn is natuurlijk ontzettend leuk om aan jullie vrienden en familieleden te brengen. Met een post op Instagram is binnen een paar seconden iedereen op de hoogte, maar het is toch leuker om jullie familie en beste vrienden eerst persoonlijk in te lichten. Dit kan bijvoorbeeld op een van de volgende manieren:

  • Organiseer een feestje bij jullie thuis waar jullie de verloving bekendmaken.
  • Ga bij jullie ouders langs met een fles champagne of een klein cadeautje waar de boodschap in verwerkt is.
  • Neem samen een filmpje op die jullie naar alle belangrijke mensen in jullie leven sturen.
  • Nodig jullie familie uit voor een etentje en vertel het nieuws aan tafel.

Stap 2: Budget bepalen voor de bruiloft

Voordat alle voorbereidingen kunnen beginnen, zullen jullie eerst een budget moeten bepalen voor jullie bruiloft. Dit is immers bepalend voor alle keuzes die jullie zullen maken. Zorg dat in de begroting ongeveer 10% voor onvoorziene kosten is gereserveerd. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om ook na de bruiloft nog voldoende geld over te houden. Maak jullie geld dus niet tot de laatste cent op, maar zorg voor een goede buffer op de spaarrekening.

Stap 3: Trouwdatum kiezen

Dan wordt het tijd om een trouwdatum uit te kiezen. Het is slim om eerst een seizoen te bepalen waarin jullie willen trouwen. Een winter bruiloft is immers heel anders dan een bruiloft in de zomer. Het trouwseizoen loopt van mei tot en met september. Houd er rekening mee dat je alles binnen deze periode ruim op tijd moet reserveren en dat de kosten hoger kunnen liggen.

  • Trouwen in de lente: De lente is een heerlijk seizoen. De temperaturen stijgen en buiten begint alles te bloeien. Er is kans op heerlijk weer, maar het zal niet veel te warm worden. Ideaal dus! Willen jullie in de lente trouwen? Dan is het leuk om pastelkleuren als themakleur te nemen. Als bloemen zijn tulpen mooi voor een bruiloft in dit seizoen.
  • Trouwen in de zomer: Van juni tot en met september vinden er heel wat bruiloften plaats. Veel mensen hopen op een zomerse bruiloft waarbij ze lang buiten kunnen zijn. Heerlijk natuurlijk! Zorg dat er genoeg verfrissende drankjes aanwezig zijn voor de gasten of maak je eigen cocktailijsjes. In de zomer is het ook leuk om een festival bruiloft te organiseren.
  • Trouwen in de herfst: Een bruiloft in de herfst is iets minder populair, maar dat wil niet zeggen dat dit seizoen niet geschikt is om te trouwen. De kleuren van de herfstbladeren zullen voor prachtige resultaten zorgen bij het maken van de trouwfoto´s. En er zijn nog veel meer voordelen van een herfst bruiloft!
  • Trouwen in de winter: Een winter bruiloft is heel romantisch. Wie is er niet gek op een winter wonderland? Met een mooie bontjas over je trouwjurk zorg je er voor dat je ook buiten warm kunt blijven. En natuurlijk kunnen jullie het binnen knus en gezellig maken. Wat dacht je van een Scandinavische winter bruiloft?

Stap 4: Ideeën verzamelen en inspiratie opdoen voor jullie bruiloft

Eén van de leukste dingen van het plannen van een bruiloft is het opdoen van alle inspiratie. Je kunt hier verschillende websites voor gebruiken. Vergeet ook niet een eigen bord aan te maken op Pinterest waar je alle ideeën kunt bewaren. Hoe langer jullie verloofd zijn, hoe meer tijd je hebt om de bruiloft van jullie dromen samen te stellen.

Stap 5: Verlovingsfoto’s laten maken

Het is altijd leuk om een verlovingsshoot te laten maken. Hebben jullie al een fotograaf voor jullie bruiloft uitgekozen? Vraag dan of hij of zij ook verlovingsshoots doet. Dit is namelijk een fijne manier om vast aan elkaar en de camera te wennen. Bovendien hebben jullie zo meteen wat mooie foto´s, die bijvoorbeeld voor de save the date gebruikt kunnen worden.

Verlovingsshoot met verlovingsring

Fotograaf: Tonig Photo

Stap 6: Getuigen vragen

De getuigen spelen een belangrijke rol op jullie bruiloft en daarom is het leuk om ze op een speciale manier te vragen. Neem ze mee uit eten of koop een klein cadeautje voor jullie getuigen om ze de vraag te stellen. Ze zullen dit erg kunnen waarderen! Zorg dat je tijdig de getuigen voor jullie bruiloft vraagt. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en kunnen ze vast vrij vragen voor jullie bruiloft.

Stap 7: Gastenlijst opstellen

Vervolgens is het tijd om te bepalen wie er verder allemaal op jullie bruiloft zullen komen. Het opstellen van de gastenlijst is best even lastig, er zijn een hoop keuzes die jullie moeten maken. Houd bij het maken van de gastenlijst rekening met jullie budget. Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten zullen zijn. Kom je er niet helemaal uit? Lees dan zeker even het blog Gastenlijst opstellen met een handig hulpmiddel

Stap 8: De rest van de bruiloft plannen

Wanneer jullie het budget hebben bepaald en weten hoeveel gasten er komen, kan de rest van de bruiloft gepland worden. Zorg dat je op tijd bent met het reserveren van een trouwlocatie en het boeken van een fotograaf. Om te voorkomen dat je iets vergeet, kun je deze handige checklist gebruiken. Veel succes!