Misschien denk je dat de gasten zelf wel een plekje kunnen vinden om te dineren, maar toch is het vaak verstandig om vooraf een tafelschikking te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat mensen elkaar beter leren kennen of dat het contact tussen bepaalde gasten juist vermeden wordt. Alleen wie zet je dan waar neer?

Wanneer je de gasten zelf een plekje laat zoeken, heb je de kans dat dit niet helemaal vlekkeloos verloopt. Gasten die weinig andere mensen kennen op de bruiloft zitten dan misschien net naast een groepje vrienden dat alleen maar aandacht heeft voor elkaar. En het is ook vervelend wanneer je gescheiden oom en tante per ongeluk veel te dicht bij elkaar komen te zitten. Om dit te voorkomen, kun je vooraf een tafelschikking maken.

Zelf een tafelschikking maken

Het maken van een tafelschikking is even wat gepuzzel en je zult het nooit perfect kunnen doen, maar over het algemeen is bijna iedereen wel tevreden met het plekje dat jullie voor hem of haar hebben bedacht. Neem goed de tijd voor het maken van de tafelschikking en overleg eventueel met meerdere mensen voor je een definitieve opstelling maakt.

Etiquette

Bij het maken van de tafelschikking zou je rekening kunnen houden met etiquette. Er zijn namelijk heel wat regeltjes aan verbonden. Officieel hoort het bruidspaar in het midden van de tafel te zitten. De bruid neemt aan de linkerkant van de bruidegom plaats. Aan de andere kant van de bruidegom komt de moeder van de bruid te zitten. De vader van de bruidegom wordt naast de bruid ingedeeld. De moeder van de bruidegom en vader van de bruid zitten aan de overkant van de tafel.

In de buurt van het bruidspaar komen de bruidskinderen en naaste familie te zitten. Mannen en vrouwen worden afgewisseld en stelletjes komen niet naast elkaar. Natuurlijk kun je ook gewoon afwijken van deze regels en je eigen plan maken.

Gescheiden ouders

Zijn jouw of zijn ouders gescheiden? Dan zijn er twee mogelijke oplossingen voor de tafelschikking. De eerste optie is beide ouders aan de hoofdtafel plaats te laten nemen, maar allebei aan een andere kant van het bruidspaar. Een andere mogelijkheid is om ze aan twee verschillende tafels te laten zitten met vrienden of familieleden waar ze het goed mee kunnen vinden.

Tafel voor de kinderen

Komen er veel kinderen op jullie bruiloft? Dan is het misschien leuk om een aparte kindertafel te maken. Hier kun je wat neerleggen voor de kinderen om te doen wanneer ze wachten op hun eten. Maak bijvoorbeeld speciale bruiloft kleurboekjes om de kinderen te vermaken of zet wat spelletjes neer. Wil je de ouders van de kinderen helemaal een onbezorgd diner geven? Dan zou je ook een oppas kunnen regelen.

Tussendoor van plek wisselen

Vind je het leuk om een beetje af te wisselen met de plekken tijdens het eten zodat je meerdere mensen kunt spreken? Je kunt ervoor kiezen om met het hele gezelschap van plek te wisselen. Dit kun je bijvoorbeeld tussen de verschillende gangen doen. Geef wel duidelijk aan dat je dit van plan bent, zodat gasten weten wat er gaat gebeuren.

Niet iedereen vindt het prettig om te verhuizen als hij eenmaal aan tafel zit en wanneer je goed over je tafelschikking hebt nagedacht, is het misschien handiger om iedereen gewoon op zijn eigen plek te laten zitten. In dat geval kan het leuk zijn om aan iedere tafel twee plaatsen vrij te houden zodat jullie zelf wel op verschillende plekken kunnen dineren.

Tafelschikking bekend maken

Er zijn heel wat leuke manieren om de tafelschikking aan de gasten duidelijk te maken. Zet bijvoorbeeld naambordjes neer en maak een plattegrond die je bij de deur hangt. Organiseren jullie een grote bruiloft? Dan is het handig om ook met tafelnummers te werken. Deze nummers kun je leuk neerzetten in de centerpieces.

5 reacties op “Een tafelschikking maken voor jullie bruiloft”
    • Maike

      Je hebt helemaal gelijk Kim! Helaas zijn er ook veel gescheiden ouders die dat lastig vinden. Als het gewoon mogelijk is, is dat natuurlijk wel zo fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *