Het diner op een bruiloft is voor veel mensen een moment om naar uit te kijken. Goed eten, een lekker glas wijn en leuke gesprekken zorgen voor een fijne sfeer. Jullie bruiloft diner wordt extra chic wanneer jullie je aan de etiquette houden. Alleen hoe hoort het eigenlijk? Wij hebben alle regeltjes voor je op een rijtje gezet!

Sommige bruidsparen vinden het veel gezelliger om een simpele barbecue te organiseren of een paar foodtrucks in te huren, maar als je graag een luxe diner wilt op jullie bruiloft, is het wel zo leuk om ook rekening te houden met de etiquette. Benieuwd waar je dan allemaal aan moet denken? Dit is een lijstje met de belangrijkste punten!

Tafelschikking maken voor het diner

De tafelschikking is vaak even een puzzel, maar een aantal regels kun je gewoon overnemen. Zo zitten de bruid en bruidegom altijd aan de lange zijde van de tafel in het midden. Hierbij komt de bruid aan de linkerkant van de bruidegom te zitten. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom. De moeder van de bruid neemt plaats naast de bruidegom. Tegenover het bruidspaar zitten de moeder van de bruidegom en de vader van de bruid. De rest van de familie wordt op leeftijd gerangschikt, mannen en vrouwen worden afgewisseld en stellen komen niet naast elkaar te zitten. Klinkt dit toch erg ingewikkeld? Maak dan kaartjes met alle namen van de gasten er op zodat je ze gemakkelijk kunt verschuiven. Op deze manier kun je verschillende indelingen uitproberen en vind je vanzelf een goede tafelschikking. Vergeet ook niet om mooie naamkaartjes te laten maken waarmee de gasten hun plekje aan tafel kunnen vinden.

Verder lezen: Een tafelschikking maken voor jullie bruiloft

Etiquette voor het dekken van de tafel

Dan is er natuurlijk nog de tafel zelf waar de nodige zorg aan moet worden besteed. Komen er meerdere gangen? Dan is er voor iedere gang een apart bord. Het bord van het voorgerecht komt bovenop te liggen en de rest volgt. Voor het bestek geldt hetzelfde, maar dan van buiten naar binnen. De vorken liggen links, de messen rechts met de scherpe zijde naar het bord gekeerd. Lepels kunnen naast de messen worden gelegd en het bestek voor het dessert ligt boven het bord. Het wijnglas staat rechts boven het bord. Wanneer er meerdere glazen gebruikt worden, staat het glas voor het eerste drankje het meest rechts. Het waterglas kan links van de wijnglazen geplaatst worden.

Wat de aankleding betreft kun je het beste kiezen voor een effen tafellaken dat aan alle kanten ongeveer 30 centimeter groter is dan de tafel zelf. Een loper in het midden kan voor een mooi effect zorgen. Met de servetten kun je ook wat kleur toevoegen. Centerpieces maken de tafel helemaal af en zorgen voor een chique uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *