Daggasten zitten vooraan tijdens de bruiloft

Fotograaf: Mon et Mine

Ben je daggast op een bruiloft? Dit moet je allemaal weten!

Ben je uitgenodigd als daggast op een bruiloft? Dat is natuurlijk een hele eer! Naast dat een bruiloft hartstikke gezellig is, kost deze dag ook altijd wel wat voorbereiding. Niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor jou als gast. Ben je benieuwd wat er allemaal van je verwacht wordt? Wij geven je alle ins en outs! 

Te gast zijn op een bruiloft is heel leuk, maar ook best een beetje spannend. Er zijn namelijk allerlei bruiloft etiquette waar je wellicht rekening mee moet houden. Als daggast zul je hier zeker mee te maken krijgen. Neem daarom even de tijd om onderstaande informatie door te lezen. Zo ben je goed voorbereid voor de bruiloft!

Verschil tussen daggast en avondgast op de bruiloft

De meeste bruidsparen maken onderscheid tussen daggasten en avondgasten op hun bruiloft. Daggasten zijn vaak naaste familie en de beste vrienden van het bruidspaar. Avondgasten zijn gewone vrienden, collega’s en andere familieleden. Het is dus best eervol om als daggast te worden uitgenodigd op de bruiloft.

De uitnodiging

Of je daggast bent of avondgast kun je zien aan de uitnodiging die je krijgt. Als daggast ben je vaak ook al ver tevoren op de hoogte en weet je dat je zult worden uitgenodigd voor de bruiloft. De ceremonie is vrij toegankelijk voor iedereen die het officiële jawoord bij wil wonen. Of je nou daggast bent of avondgast, je kunt dus altijd aanschuiven. Daarom staat de tijd van de ceremonie over het algemeen ook op iedere uitnodiging vermeld. Ben je alleen uitgenodigd voor het avondprogramma? Dan mag je zelf weten of je ook naar de ceremonie wilt gaan. Het is in dit geval echter gebruikelijk om alleen het feest bij te wonen.

Op de uitnodiging kun je zien wie er allemaal verwacht wordt op de bruiloft. Neem dus alleen je partner of kinderen mee als die ook op de uitnodiging staan vermeld. Twijfel je? Dan kun je altijd even contact opnemen met de ceremoniemeester. Vergeet niet om zo snel mogelijk een reactie te sturen naar het bruidspaar zodat ze weten of ze jou op de bruiloft kunnen verwachten. Soms zit er een RSVP bij de uitnodiging die je in kunt vullen en terug kunt sturen. Anders is een telefoontje of een mailtje ook een prima oplossing. Lukt het niet om naar de bruiloft te komen? Stuur het bruidspaar dan in ieder geval een kaartje om ze te feliciteren. Een bos bloemen of een klein cadeautje wordt ook altijd gewaardeerd.

Bruiloft kleding voor daggasten

Staat er ook een dresscode op de uitnodiging vermeld? Dan is het wel zo netjes om je hieraan te houden. Wanneer er geen dresscode op de kaart staat, mag je zelf weten wat je aan trekt. Kun je niet goed inschatten hoe chic je je moet kleden voor de bruiloft? Ook dan is het handig om even contact te zoeken met de ceremoniemeester. Voor mannen is het als daggast gebruikelijk om een pak te dragen. Als vrouw zit je eigenlijk altijd wel goed met een cocktailjurkje en een paar mooie pumps. Omdat je de hele dag aanwezig bent, is het slim om zowel schoenen met als zonder hak mee te nemen. Zo voorkom je pijnlijke voeten en kun je zonder problemen de hele avond dansen. Naast je kleding kun je natuurlijk ook iets speciaals maken van je haar. Maak bijvoorbeeld gebruik van deze voorbeelden en tips voor je bruiloft kapsel als gast.

Wat geef je cadeau als je daggast bent op een bruiloft?

Als je te gast bent op een bruiloft is het gebruikelijk om een cadeau mee te nemen voor het bruidspaar. Soms wordt er door middel van een envelopje op de trouwuitnodiging aangegeven dat het bruidspaar graag geld als huwelijkscadeau zou willen hebben. Aan de ene kant is dit heel makkelijk voor de gasten, aan de andere kant is kan het ook best een beetje ongemakkelijk zijn om geld te geven. Want hoeveel geld geef je eigenlijk op een bruiloft? Wij hebben een handig lijstje opgesteld met gemiddelde bedragen, wellicht heb je daar iets aan. Staat er geen envelopje op de trouwkaart of geef je gewoon liever iets anders dan een geldbedrag? Dan zou je inspiratie kunnen halen uit het blog 22 Huwelijkscadeaus voor ieder budget.

De ceremonie

De bruiloft begint meestal met de ceremonie waarbij de bruid en bruidegom elkaar het jawoord geven. Een bijzonder moment om getuige van te mogen zijn! Soms is er alleen een wettelijke ceremonie, maar het kan ook zijn dat het bruidspaar trouwt voor de gemeente en voor de kerk. In dit laatste geval maakt het niet uit of jij als gast ook gelovig bent. Je kunt gewoon bij de kerkelijke ceremonie aanwezig zijn.

Een ceremonie in het gemeentehuis is in Nederland openbaar. Dit betekent dat iedereen die wil hierbij aan kan sluiten. Hierdoor zijn er soms meer gasten aanwezig dan alleen de daggasten.

De receptie

Na de ceremonie is het tijd om te vieren dat het bruidspaar getrouwd is. Dit gebeurt bij de receptie. Er ontstaat vaak een zogenaamde felicitatierij rondom het pasgetrouwde stel. Echt leuk is het niet, maar toch is het wel zo netjes om hier in te gaan staan zodat je het bruidspaar kunt feliciteren. Vergeet ook niet de beide ouders te feliciteren met het huwelijk van hun kinderen.

Vaak krijg je tijdens de receptie een lekker stuk bruidstaart en een glaasje bubbels aangeboden, maar het kan soms wat langer duren voor je eten en drinken krijgt. Zorg er daarom voor dat je altijd wat in je tas hebt zitten of dat je vooraf thuis al iets gegeten en gedronken hebt. De meeste bruidsparen hebben alles goed geregeld, maar het wil helaas nog wel eens voorkomen dat de gasten lang zonder eten of drinken moeten doen. Zeker op warme dagen is het fijn als je dan zelf iets bij je hebt.

Het diner en het trouwfeest

Als daggast ben je als het goed is ook uitgenodigd voor het diner op de bruiloft. Soms moet je hier vooraf al je wensen voor doorgeven. Het kan zijn dat het bruidspaar een tafelschikking heeft gemaakt. Er staat dan een naamkaartje bij de plek waar je kunt gaan zitten. Mag je zelf weten waar je gaat zitten? Dan is het leuk om ook een beetje te mengen met de andere gasten op de bruiloft. Het diner is een mooi moment om elkaar wat beter te leren kennen. Na het diner begint meestal het trouwfeest. Hierbij zijn ook de avondgasten uitgenodigd, waardoor het waarschijnlijk een stuk drukker zal worden.

Het bruidspaar verrassen

Als daggast heb je als het goed is een bijzondere band met het bruidspaar. Het is dan ook leuk om iets bijzonders te doen voor hun bruiloft. Zo zou je bijvoorbeeld een mooie speech kunnen geven. Doe dit wel altijd in overleg met de ceremoniemeester. Ook zou je kunnen nadenken over een leuke manier om het bruidspaar te feliciteren. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij deze 14 ideeën om het bruidspaar te verrassen.