Wat kost een trouwjurk?

Zie jij jezelf al stralen in de trouwjurk van je dromen? Het klinkt als een sprookje, maar er is ook zeker een mindere kant aan deze droom: wat kost die magische trouwjurk eigenlijk? Of je nu voor de glamoureuze prinsessenlook gaat of liever een relaxte, boho-stijl jurk wilt dragen, bruidsjurken kunnen behoorlijk variëren in prijs. Wij vertellen je daarom wat de gemiddelde prijs is voor een trouwjurk, maar ook welke aspecten allemaal invloed hebben op de totale rekening. En tot slot krijg je ook wat handige tips om de perfecte trouwjurk te vinden zonder meteen je hele spaarrekening te hoeven plunderen. 

Weet je nog, die keer dat je als klein meisje droomde van de perfecte trouwjurk? Dat sprookje gaat nu eindelijk werkelijkheid worden! Best een spannend moment, zeker wanneer jullie hard aan het sparen zijn voor de bruiloft maar nog niet precies weet wat alle kosten zullen zijn. Dan is het in ieder geval fijn om van tevoren een beetje een beeld te hebben van de kosten van een trouwjurk.

Wat is de gemiddelde prijs voor een trouwjurk?

Een van de meeste gestelde vragen als het om trouwjurken gaat, is wat je gemiddeld kunt verwachten qua prijs. De waarheid is dat er geen one-size-fits-all antwoord is, want de kosten van trouwjurken variëren enorm. Van betaalbare droomjurken tot op maat gemaakte haute couture, er is voor elk budget wel iets te vinden. Toch valt er natuurlijk wel iets te zeggen over de gemiddelde prijs van een trouwjurk. Ga je bijvoorbeeld voor een standaard trouwjurk bij een bruidsboetiek? Dan ben je daar gemiddeld ongeveer 2000 euro voor kwijt. Wil je een trouwjurk van een designer? Voor de meeste jurken van bekende merken ben je al snel 3000 tot 5000 euro kwijt.

Budget van jouw trouwjurk bepalen

Je bent natuurlijk vastbesloten om die ene droomjurk te vinden voor een fijne prijs, maar voor je op pad gaat om te shoppen, is het slim om je budget vast te stellen. Natuurlijk wil je er op je best uitzien op je grote dag, maar je wilt natuurlijk niet met een financiële kater eindigen. Hoe bepaal je dan het juiste budget voor jouw jurk? Het eerste wat je kunt doen, is naar het totale trouwbudget krijgen. Een vuistregel is dat ongeveer 10 tot 15% van het totale trouwbudget op gaat aan de jurk. Uiteraard staat dit percentage niet vast, het hangt ook vooral af van jouw prioriteiten. Is de trouwjurk super belangrijk voor je, dan kan je ook best wat meer uitgeven. Geef je het geld liever uit aan de trouwlocatie of het feest? Dan kun je het budget voor je trouwjurk wat naar beneden bijstellen.

Wat kost een goedkope trouwjurk?

Een trouwjurk kost niet voor niets veel geld. Er worden goede materialen gebruikt en er zit veel tijd in het maken van de jurk. Hebben jullie een beperkt budget voor de bruiloft? Dan is het wellicht toch verstandig om ook voor een goedkope bruidsjurk te kiezen. Een goedkope trouwjurk kun je kopen voor zo’n 200 tot 1000 euro. In 2016 stuntte Zeeman zelfs met een trouwjurk van slechts 30 euro. Het mag dus duidelijk zijn dat je echt met ieder budget een jurk voor jullie bruiloft kan kopen. Als je geld wil besparen kun je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan een outlet of gaan voor een tweedehands trouwjurk. Ook galajurken zijn soms heel goed te gebruiken als trouwjurk, maar wel een stukje goedkoper.

Gemiddelde kosten voor een trouwjurk uit een bruidsboetiek

Fotograaf: Haley George

Bijkomende kosten voor jouw trouwjurk

Waar je tot slot rekening mee moet houden, zijn alle extra kosten die nog bij je trouwjurk komen kijken. De prijs op het prijskaartje is namelijk niet de totale prijs die je kwijt bent voor je jurk. Allereerst zal je trouwjurk nooit in één keer perfect zitten, er moeten aanpassingen worden gemaakt om de jurk naadloos op je lichaam aan te laten sluiten. Denk aan het inkorten van de zoom, het aanpassen van de taille of het finetunen van de schouderbandjes. De vermaakkosten zijn natuurlijk afhankelijk van wat er precies nodig is, maar reken op ongeveer 200 tot 300 euro. Daarnaast heb je natuurlijk nog accessoires nodig om het plaatje compleet te maken. Bijvoorbeeld een sluier, sieraden en schoenen die mooi staan bij je jurk. Tot slot maak je ook achteraf nog kosten voor je bruidsjurk. Je moet hem namelijk professioneel laten reinigen om hem te kunnen bewaren of na de bruiloft te verkopen. Hier ben je ongeveer 100 tot 200 euro voor kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *