Bruid met trouwjurk in haar handen

Fotograaf: Mon et Mine

Trouwjurk verkopen na de bruiloft, zo werkt het!

Je trouwjurk is een ontzettend bijzonder kledingstuk waar je waarschijnlijk lastig afstand van kunt doen. Aan de andere kant kun je er na de bruiloft weinig meer mee en is het fijn om er dan nog wat geld voor te kunnen krijgen. Wil je je trouwjurk daarom graag verkopen? Wij helpen je op weg!

Een trouwjurk die thuis in de weg hangt, is natuurlijk niet handig. Bovendien is het eigenlijk zonde als zo´n prachtige jurk maar één keer gedragen kan worden. Je trouwjurk verkopen is daarom een slim idee. Niet alleen is dit een duurzame oplossing, ook krijg je zo nog een deel van het aankoopbedrag terug waar je weer iets leuks mee kunt doen. Ben je benieuwd hoe je jouw trouwjurk kunt verkopen? Er zijn verschillende mogelijkheden!

Mijn trouwjurk verkopen via internet

De eerste mogelijkheid die je hebt, is zelf je trouwjurk verkopen. Je kunt hem via internet te koop aanbieden, bijvoorbeeld op Marktplaats of een website die speciaal bedoeld is voor de verkoop van tweedehands trouwjurken. Zorg er voor dat je trouwjurk er voor de verkoop weer als nieuw uitziet. Laat hem daarom altijd goed reinigen. Het is belangrijk dat je de merknaam en het model van je trouwjurk duidelijk noemt, het liefst in de titel van je advertentie. Zo weten bruiden die op zoek zijn naar deze specifieke jurk je gemakkelijk te vinden. Verder benoem je in ieder geval de maat en de staat waarin de trouwjurk verkeert.

Een voordeel van het online verkopen van je trouwjurk is dat je de winst meestal helemaal zelf kunt houden. Een nadeel is dat het veel tijd kan kosten omdat het niet altijd even gemakkelijk is om je trouwjurk te verkopen. Daarnaast zal de klant bij jou thuis moeten komen om de trouwjurk op te komen halen. Niet iedereen vindt dit even fijn.

Trouwjurk verkopen via winkel

Een andere mogelijkheid is het verkopen van je trouwjurk via de bruidswinkel. Misschien biedt de winkel waar je de jurk hebt gekocht deze mogelijkheid wel aan en anders zou je op zoek kunnen gaan naar een bruidswinkel die zich specialiseert in tweedehands trouwjurken. Een voordeel van het verkopen via een bruidswinkel is dat je hier zelf weinig werk aan hebt. In sommige gevallen reinigen zij de jurk ook voor je en hoef je hem dus alleen maar aan te leveren. Uiteraard lever je wel een deel van de winst in, de bruidswinkel moet immers ook aan jouw trouwjurk verdienen. Soms werkt de bruidswinkel ook met een vast tarief voor het te koop aanbieden van jouw trouwjurk. In dat geval betaal je een paar tientjes om jouw jurk in de winkel te kunnen laten hangen.

Hoeveel geld levert jouw trouwjurk op?

Dan is natuurlijk de grote vraag: Mijn trouwjurk verkopen, wat levert dat eigenlijk op? Uiteraard verschilt dit per trouwjurk. Het hangt af van het merk, het model en de staat waarin de jurk verkeerd. Een trouwjurk verliest snel zijn waarde. Nadat je hem één keer hebt gedragen, zal hij nog ongeveer 50 tot 60 procent van de aankoopprijs waard zijn. Vergeet ook niet dat je kosten moet betalen voor het reinigen van de trouwjurk. Bovendien kan het zo zijn dat je een deel van de winst moet afstaan aan de bruidswinkel waar jouw tweedehands trouwjurk verkocht wordt. Alles bij elkaar zul je dus niet echt rijk worden van het verkopen van je bruidsjurk. Toch is het een mooie manier om na de bruiloft nog wat geld terug te verdienen.

Wees je wel bewust van het feit dat het te koop zetten van jouw trouwjurk niet gegarandeerd geld oplevert. Sterker nog: het zou ook zo kunnen zijn dat het je alleen geld kost. Je betaalt immers kosten voor het reinigen van de trouwjurk en voor het plekje in de bruidswinkel. Wanneer jouw trouwjurk niet verkocht wordt, betekent dit dat je alleen maar extra geld aan je trouwjurk hebt besteed.

Tips voor bruidsjurk verkopen

Wil je jouw bruidsjurk verkopen? Dan hebben wij nog wat handige tips voor je om de kans op succes zo groot mogelijk te maken:

  • Bied je trouwjurk zo snel mogelijk te koop aan om te voorkomen dat jouw model al te erg verouderd is.
  • Zorg voor mooie foto´s van je trouwjurk. Mensen zullen alleen geïnteresseerd zijn wanneer ze goed kunnen zien wat ze kopen.
  • Probeer vlekken zo snel mogelijk uit je trouwjurk te verwijderen, zo is de kans het grootst dat hij mooi genoeg blijft om te verkopen.

Wat als je jouw trouwjurk niet kunt verkopen?

Maar wat als je jouw trouwjurk niet kunt verkopen? Bijvoorbeeld omdat het model te oud is of omdat je er te weinig geld voor kunt krijgen? Dan zijn er gelukkig ook nog heel wat andere opties om je trouwjurk na de bruiloft goed te benutten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Boek een trash the dress fotoshoot bij de fotograaf waarbij jullie in trouwkleding de meest toffe trouwfoto’s laten maken. Na afloop is er weinig meer van je trouwjurk over, maar je kunt wel terugkijken op een onvergetelijke dag!
  • Laat een cocktailjurkje van je trouwjurk maken door hem bijvoorbeeld in te laten korten en van kleur te laten veranderen. Zo kun je hem nog heel wat keren dragen.
  • Gebruik de stof van je trouwjurk om iets anders van te laten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kussen voor op de bank of een doopjurkje voor jullie kinderen?