Stiekem trouwen zonder gasten, zo doe je dat!

In stilte trouwen, alleen met je geliefde en zonder alle gasten erbij? Het klinkt misschien een beetje gek, maar het kan heel fijn zijn om elkaar op deze manier het jawoord te geven. Geen toeters en bellen, alleen jullie liefde voor elkaar. Maar wat zijn de voor- en nadelen van in het geheim trouwen? En hoe kunnen jullie zelf stiekem trouwen? 

Veel bruidsparen nodigen tientallen gasten uit op hun bruiloft. Gezellig natuurlijk, maar hierdoor komt er ook extra druk op jullie trouwdag te staan. Je bent maanden bezig met het regelen, terwijl het uiteindelijk alleen om jullie liefde voor elkaar zou moeten draaien. Sommige bruidsparen kiezen er daarom voor om in het geheim te trouwen.

Voor- en nadelen van in het geheim trouwen

Stiekem trouwen zonder dat jullie vrienden en familie er vanaf weten? Dat kan ontzettend leuk zijn. Er zitten namelijk heel wat voordelen aan een geheime bruiloft verbonden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Een bruiloft kan flink in de kosten lopen. Gemiddeld geven bruidsparen hier zo’n 15.000 euro aan uit. Door stiekem te trouwen zullen de kosten een stuk lager zijn. Jullie hebben immers geen grote trouwlocatie nodig en ook hoef je geen eten en drinken te regelen voor alle gasten.
  • Doordat er geen gasten komen op jullie geheime bruiloft hoef je ook met niemand rekening te houden. Jullie kunnen dus trouwen zoals jullie zelf willen.
  • Kun je niet wachten om elkaar het jawoord te geven? Het regelen van een intieme bruiloft met z’n tweetjes is een stuk sneller geregeld dan wanneer je een complete bruiloft moet organiseren.
  • In het geheim trouwen is best een beetje spannend. Anderen mogen er niets vanaf weten, maar hierdoor is het extra leuk om dit geheim met elkaar te delen.

Maar natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan in het geheim trouwen. Het belangrijkste nadeel is waarschijnlijk wel dat jullie dit bijzondere moment niet met jullie vrienden en familie kunnen delen. Misschien begrijpen zij jullie keuze heel goed, maar het kan ook zijn dat ze teleurgesteld zijn omdat jullie in stilte willen trouwen. Ga er niet vanuit dat jullie alleen maar positieve reacties zullen krijgen.

Stiekem trouwen in Nederland zonder gasten

Hebben jullie toch de keuze gemaakt om in het geheim te trouwen? Dan kun je hiervoor een afspraak maken bij de gemeente. Jullie kunnen bijvoorbeeld gratis trouwen, bij de meeste gemeenten kan dit op maandagochtend. Trouw je liever op een ander moment in de week? Dan kost de ceremonie vaak een paar honderd euro. De rest van jullie trouwdag kunnen jullie zo invullen als jullie zelf willen. Ga bijvoorbeeld gezellig samen lunchen of boek een chic huwelijksdiner voor twee.

Hoe uitgebreid jullie de geheime bruiloft willen maken, mogen jullie helemaal zelf weten. Zo kun je bijvoorbeeld een trouwjurk kopen, maar het is ook prima om in andere feestelijke kleding naar het gemeentehuis te gaan. Hetzelfde geldt voor het regelen van een bruidsboeket, trouwauto, bruidstaart en andere onderdelen van een traditionele bruiloft. Overigens is het wel aan te raden om een professionele fotograaf in te huren. Hoe klein jullie bruiloft ook is, het is altijd fijn om later mooie foto’s van dit bijzondere moment te hebben.

Stiekem trouwen in het buitenland

In plaats van een intieme bruiloft in Nederland kunnen jullie ook kiezen voor een avontuurlijke elopement in het buitenland. Jullie knijpen er dan samen tussenuit om stiekem te trouwen in een ander land. Als dat geen onvergetelijke ervaring is! Doordat jullie samen op reis zijn hebben jullie extra veel tijd voor elkaar. Bovendien kunnen jullie meteen een huwelijksreis aan jullie bruiloft koppelen.

Als jullie in het buitenland willen trouwen, is het wel slim om je even goed in de wetten en regels te verdiepen. Een bruiloft in het buitenland is namelijk niet zomaar rechtsgeldig in Nederland. Hier moet je meestal eerst nog wat dingen voor regelen.

Trouwen zonder getuigen

Echt met z’n tweetjes trouwen is niet mogelijk, er zullen namelijk altijd minimaal twee getuigen aanwezig moeten zijn op jullie huwelijk. Willen jullie perse in het geheim trouwen zonder dat jullie vrienden of familieleden hierbij betrokken worden? Trouwen zonder getuigen kan niet, maar je kunt bij de meeste gemeenten wel twee getuigen toegewezen krijgen. Zo trouwen jullie in ieder geval zonder dat jullie bekenden als getuigen hoeven te vragen. Deze getuigen zijn medewerkers van de gemeente waar je een kleine vergoeding voor betaalt.

Stiekem trouwen, later een feest geven

Het is natuurlijk ontzettend romantisch om een intieme bruiloft te organiseren of stiekem te trouwen zonder dat anderen hiervan weten. Toch is het wel leuk om jullie feestvreugde uiteindelijk ook met anderen te delen. Het is daarom een goed idee om een paar dagen, weken of maanden nadat jullie in het geheim trouwen alsnog een feest te organiseren voor alle mensen die jullie dierbaar zijn. Op deze manier zullen zij ook het gevoel hebben onderdeel te zijn van jullie bruiloft. En een leuk feestje is nooit verkeerd toch?

Trouwen zonder feest? Of juist een verrassingsbruiloft!

Willen jullie eigenlijk wel heel graag trouwen met al jullie vrienden en familie erbij? Maar zien jullie op tegen al het regelwerk, de stress en eventuele bemoeienissen? Dan is het een leuk idee om een verrassingsbruiloft te organiseren. Jullie kunnen de gasten met een smoes naar de trouwlocatie lokken en vervolgens blijkt daar dat jullie diezelfde dag nog gaan trouwen.