Handige tips voor de ceremoniemeester brief + voorbeeld

Als ceremoniemeester vervul je een belangrijke rol op de bruiloft. Je helpt het bruidspaar met de voorbereidingen en je zorgt ervoor dat alles op de dag zelf soepel verloopt. Het kan daarom handig zijn om als ceremoniemeester vooraf vast een brief aan de gasten te schrijven. Maar wat zet je in zo’n begeleidende brief bij de trouwkaart? Wij hebben handige ideeën en een voorbeeld van een ceremoniemeester brief voor je verzameld! 

Op de trouwkaart is vaak maar weinig ruimte om informatie voor de gasten kwijt te kunnen. Gelukkig kun je als ceremoniemeester een aparte brief toevoegen waarin je wat meer dingen toe kunt lichten. Ben je benieuwd hoe je zo’n ceremoniemeester brief opstelt? Je leest hieronder wat er precies in deze brief komt te staan.

Brief ceremoniemeester bij trouwkaart

Het bruidspaar is verantwoordelijk voor het maken van de trouwkaart, maar als ceremoniemeester kun je hier nog een losse brief aan toevoegen. Handig, want zo kun je meteen een heleboel informatie delen met de gasten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gegevens van de trouwlocatie en informatie over parkeren
  • Planning voor de dag
  • Dresscode
  • Wensen van het bruidspaar (bijv. over het meenemen van kinderen en het maken van foto’s)
  • Feliciteren van het bruidspaar
  • Speeches en stukjes
  • Dieetwensen en allergieën
  • Cadeautip en eventuele verrassingen voor het bruidspaar (of maak gebruik van deze handige app voor het geven van cadeaus aan het bruidspaar)
  • Mogelijkheden voor overnachten in de buurt
  • RSVP

Voor meer informatie over de brief kun je ook het blog Wat zet je in de begeleidende brief bij de trouwkaart? lezen.

Opmaak begeleidende brief ceremoniemeester

Naast de inhoud is het ook slim om als ceremoniemeester na te denken over de opmaak van de begeleidende brief. Natuurlijk kun je gewoon een los briefje bij de trouwkaart doen, maar het is leuker als de brief qua stijl aansluit bij de trouwkaart. Doe dit dus in overleg met het bruidspaar en probeer zoveel mogelijk op de trouwkaart af te stemmen. Denk bijvoorbeeld aan een zelfde soort lettertype, kleuren en papiersoort. Voorkom wel dat het papier te dik wordt. Hoe zwaarder de envelop uiteindelijk is, hoe meer postzegels er nodig zullen zijn.

Voorbeeld van een ceremoniemeester brief

Ben je benieuwd hoe zo’n brief eruit kan komen te zien? Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van onderstaand voorbeeld van een ceremoniemeester brief:

Beste daggasten,

Namens (naam bruid) en (naam bruidegom) mag ik jullie van harte uitnodigen voor het vieren van hun trouwdag op (datum). Jullie zijn vanaf (tijdstip) welkom op (locatie en adresgegevens). De ceremonie start om (tijdstip). Er is voldoende parkeergelegenheid en de trouwlocatie is ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar. 

De dresscode voor de trouwdag is (naam dresscode). Op de bruiloft worden geen kinderen uitgenodigd. Met mooi weer zal de trouwceremonie buiten plaatsvinden. Houd het weerbericht daarom goed in de gaten en neem eventueel een vestje of zonnebrandcrème mee. Het bruidspaar wil jullie verzoeken om tijdens de ceremonie geen foto’s te maken en ook geen foto’s op social media te plaatsen tot zij dit zelf hebben gedaan. Na afloop van de ceremonie kunnen jullie zelf een moment zoeken om het bruidspaar te feliciteren, het is hiervoor niet nodig om een rij te vormen.

Na de trouwceremonie volgt een diner. Zouden jullie dieetwensen en allergieën tijdig door willen geven? De avond eindigt met een spetterend trouwfeest. Tijdens het diner en het feest is er gelegenheid voor speeches of stukjes. Mocht je iets voor het bruidspaar willen doen dan kun je contact met mij opnemen. Willen jullie het bruidspaar verrassen met een cadeau? Dan wordt een bijdrage voor hun huwelijksreis erg gewaardeerd.

Als verrassing voor het bruidspaar wil ik jullie vragen om allemaal een A4’tje mee te nemen met een leuke tip voor een dagje uit. Je kunt deze tip aanvullen met foto’s en een wens voor het bruidspaar. Houd dit nog even geheim, zodat we het bruidspaar op de bruiloft kunnen verrassen met een mooi gebundeld boek! 

Wil je uiterlijk (datum) laten weten of je bij de bruiloft aanwezig kunt zijn? 

Afsluiting met naam en contactgegevens van de ceremoniemeester