Handletteren tips, tricks & ideeën voor jullie bruiloft

Handlettering is een leuke manier om voor mooie, sierlijke letters te zorgen. Je ziet deze prachtige letters tegenwoordig overal voorbijkomen. Lijkt het jou leuk om handletteren te gebruiken op jullie bruiloft? Dan hebben wij wat leuke voorbeelden voor je en handige tips & tricks om de mooiste creaties met handletteren te maken! 

Je kunt de adressen op de enveloppen waar jullie trouwkaarten in verstuurd worden natuurlijk gewoon laten drukken, maar een handgeschreven envelop is helemaal bijzonder. Verder kun je handlettering ook op allerlei andere manieren terug laten komen. Bijvoorbeeld op een welkomstbord bij de ingang van jullie bruiloft, bij het menu dat tijdens het diner op tafel staat of voor de naamkaartjes van de gasten.

Wat is handlettering?

Handlettering is ontzettend populair, maar wat is het eigenlijk precies? Bij handletteren teken je letters op papier of op ander materiaal. Het lijkt een beetje op kalligraferen, maar is niet precies hetzelfde. Bij kalligraferen ben je echt aan het schrijven, dit doe je met een speciale kalligrafeerpen. Handletteren is een vorm van tekenen. Dit betekent dat je geen perfect handschrift hoeft te hebben. Je kunt namelijk eerst een schets maken en vervolgens verschillende soorten pennen en stiften gebruiken om de getekende letters mee in te vullen.

Handletteren is een creatieve manier om quotes en andere teksten op jullie bruiloft te tonen. Je kunt hier ontzettend veel leuke dingen mee doen.

Wat heb je nodig voor handlettering en hoe werkt het?

Sommige mensen hebben een prachtig handschrift en kunnen de mooiste creaties maken, terwijl anderen daar wat meer moeite mee hebben. Met de juiste hulpmiddelen ziet handlettering er echter al snel mooi uit. Als je wilt gaan hantletteren voor jullie bruiloft heb je een aantal dingen nodig. Er zijn speciale pennen waarmee je kunt handletteren en kalligraferen, maar je kunt ook gebruik maken van een simpele fineliner van bijvoorbeeld de HEMA. Bij handlettering wissel je veel af in dikte van de letters. Het is daarom fijn om pennen te hebben die zowel dik als dun kunnen schrijven. Daarnaast is het fijn als je wat dikker papier tot je beschikking hebt. Maak je gebruik van een krijtbord of glas als ondergrond? Dan heb je een goede krijtstift nodig om de letters te maken.

Om kleur toe te voegen aan de letters kun je gebruik maken van de brush pennen van Ecoline. Dit zijn fijne pennen waarmee je prachtige letters kunt maken. Ben je benieuwd hoe deze pennen werken? In dit YouTube filmpje vind je een korte tutorial.

Handletteren voor beginners

Beginnen met handletteren is niet zo lastig als je misschien denkt. Handletteren vergt even wat oefening, maar het is zeker te leren. Je kunt starten met handletteren door het opzoeken van mooie voorbeelden en verschillende soorten letters die je kunt maken. Met het boek Handlettering doe je zo! leer je de basis van het handletteren. Ook op internet zijn allerlei prachtige voorbeelden te vinden die je kunt proberen na te maken.

Handletteren op de trouwkaart

Jullie trouwkaart is de ideale plek om je handletterkunsten aan de gasten te tonen. Je zou zelfs de hele trouwkaart zelf kunnen maken door een mooie, sierlijke tekst te schrijven. Is dat idee toch wat teveel van het goede? Dan is het leuk om de adressen van jullie gasten met de hand op de enveloppen te schrijven. Hierdoor voelt de trouwkaart extra persoonlijk aan. Het is slim om bij het schrijven gebruik te maken van een zogenoemde ‘lettermate’. Dit is een handige tool waarmee je recht kunt schrijven op de envelop.

Handletteren op de trouwkaart

Design + fotocredits: Grace Niu via Oh So Beautiful Paper

Voorbeelden van handletteren op jullie bruiloft

Naast de trouwkaart zijn er nog heel wat andere manieren om handletteren te gebruiken op jullie bruiloft. Hang bijvoorbeeld een poster op of zet borden neer voor de gasten. Een mooi, groot welkomstbord is altijd een leuk idee. Hier kun je een houten bord voor gebruiken, maar je kunt ook prachtig handletteren op glas. Ook de menu’s of naamkaartjes tijdens het diner kun je zelfgemaakte sierletters voorzien.

Eigenlijk kun je handletteren overal voor gebruiken. Wat dacht je van servetten met een leuke tekst, ballonnen met sierletters of zelfgemaakte vlaggetjes met een boodschap? Alles is mogelijk! Zoek vooral naar inspirerende voorbeelden om handletteren te gebruiken voor jullie bruiloft.

Handige tips & tricks

Wil je gaan handletteren voor jullie bruiloft? Dan hebben we nog wat handige tips & tricks voor je:

  • Handlettering vergt veel oefening. Begin dus niet meteen met het echte werk, maar neem de tijd om zo veel mogelijk dingen uit te proberen. Op internet kun je op zoek gaan naar filmpjes en mooie voorbeelden van letters.
  • Wil je een mooi welkomstbord maken voor jullie bruiloft? Dan is er een slimme manier om de letters extra mooi te maken. Je kunt namelijk vooraf een mooi lettertype op de computer zoeken en dat vervolgens overtrekken. Hoe dat precies werkt, lees je in het blog DIY krijtbord letters voor sierlijke borden op jullie bruiloft. Overigens is een simpel carbonpapiertje ook heel handig!
  • Ben je ondanks alle oefening toch niet helemaal tevreden over je eigen handletter kunsten? Dan zijn er op internet ook heel wat lettertypes en printables te vinden op dit gebied. Natuurlijk zou je ook kunnen kijken of je wat hulp kunt krijgen uit je omgeving. Heb je misschien een lieve zus, vriendin of moeder die prachtig kan schrijven of die heel creatief is?
  • Het e-book Handletting FEEST doe je zo! is een aanrader voor bruiloften. Hier staan namelijk wat mooie voorbeelden in van teksten die je kunt

Dit blog bevat affiliate links. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *