Wat is geregistreerd partnerschap?

Willen jullie graag een vervolgstap nemen in jullie relatie? Bijvoorbeeld omdat jullie graag kinderen willen samen of omdat jullie het belangrijk vinden om jullie relatie officieel vast te laten leggen? Dan kunnen jullie besluiten om te gaan trouwen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wat is een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld? 

Sommige stellen kunnen niet wachten om met elkaar in het huwelijksbootje te stappen, maar niet iedereen wil graag trouwen. In plaats daarvan kun je daarom ook voor een alternatief kiezen. Eén van de mogelijkheden is een geregistreerd partnerschap, maar wat is dat eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt!

Wat is geregistreerd partnerschap?

Er zijn meerdere manieren om jullie relatie officieel, voor de wet, vast te leggen. Dit kunnen jullie doen door te trouwen, maar een geregistreerd partnerschap aangaan is ook een mooi alternatief waar veel stellen voor kiezen. Hierbij wordt er, net als wanneer jullie trouwen, een aantal dingen automatisch vastgelegd. Handig als jullie de zaken goed geregeld willen hebben, bijvoorbeeld als jullie kinderen krijgen of gewoon goed voorbereid willen zijn voor de toekomst. Deze voordelen hebben jullie ook als jullie gaan trouwen, maar wat is dan eigenlijk het verschil?

Trouwen of geregistreerd partnerschap?

Fotograaf: Dani Purington Photography via Wandering Weddings

Verschil geregistreerd partnerschap en trouwen

Eigenlijk is het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en trouwen niet zo heel groot. Bij beide verbintenissen hebben jullie bepaalde rechten en plichten, zoals bijvoorbeeld het erfrecht en de onderhoudsplicht. Ook hebben jullie automatisch allebei het ouderlijk gezag over de kinderen die jullie samen krijgen. Een verschil is echter dat jullie elkaar officieel het jawoord moeten geven als jullie trouwen. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit niet en jullie kunnen deze verbintenis bovendien bij een notaris of advocaat beëindigen als jullie geen kinderen hebben, in tegenstelling tot een huwelijk dat alleen via de rechter kan worden beëindigd. Overigens is het ook mogelijk om een geregistreerd partnerschap om te zetten naar een huwelijk. Andersom is dit niet mogelijk. Als jullie eenmaal getrouwd zijn, kan dit niet meer worden gewijzigd.

Het is wel belangrijk om te weten dat een geregistreerd partnerschap niet overal wordt erkend. Dit is bijvoorbeeld het geval binnen de EU-landen Bulgarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije.

Voordelen geregistreerd partnerschap

Zoals gezegd is er eigenlijk weinig verschil met een huwelijk. Wat zijn dan de voordelen van een geregistreerd partnerschap? Alleen als jullie geen (minderjarige) kinderen hebben, is het gemakkelijker om een geregistreerd partnerschap te verbreken dan wanneer jullie getrouwd zijn. Juridisch zijn er dus weinig verschillen, maar trouwen kan toch net even anders aanvoelen. Het is dus maar net wat jullie willen. Er zijn bijvoorbeeld veel stellen die niet per se willen trouwen, maar het wel belangrijk vinden om alle zaken goed geregeld te hebben. Een voordeel kan dus zijn dat het beter bij jullie past.

Overigens zijn er nog meer opties om samen een officiële verbintenis aan te gaan. Zo kun je ook voor een samenlevingscontract kiezen. Via trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn er echter meer zaken geregeld dan wanneer jullie alleen voor een samenlevingscontract gaan. Op deze manier zijn jullie namelijk automatisch elkaars erfgenaam en is er een wettelijke alimentatieregeling voor je kinderen. Dit heeft dus zeker voordelen als jullie goed voorbereid willen zijn op de toekomst.

Romantische fotoshoot voor verloving

Fotograaf: Julie Terekhin

Geregistreerd partnerschap aanvragen

Voor het aanvragen van een geregistreerd partnerschap zullen jullie een aantal stappen moeten zetten. Zo moet je, net als bij het huwelijk, een achternaam kiezen en een melding maken bij de gemeente. Dit doe je maximaal een jaar en minimaal twee weken van tevoren. Vervolgens moeten jullie minimaal twee en maximaal vier getuigen aanmelden. Ook bepalen jullie hoe jullie met bezittingen om willen gaan. Dit wordt vastgelegd in de partnerschapsvoorwaarden. Deze voorwaarden stellen jullie officieel op bij de notaris.

De kosten van geregistreerd partnerschap

Aan een geregistreerd partnerschap zitten kosten verbonden. Allereerst moeten jullie de notariskosten betalen voor het opstellen van de partnerschapsvoorwaarden. De tarieven verschillen per notaris, maar denk aan ongeveer 500 tot 1500 euro. Het kan nuttig zijn om verschillende notarissen met elkaar te vergelijken. Daarnaast berekent de gemeente kosten voor een geregistreerd partnerschap, maar er zijn ook momenten waarop je gratis terecht kunt. Meer informatie hierover kun je bij jullie eigen gemeente aanvragen.

Gratis trouwen

Deze gratis momenten gelden overigens ook voor als jullie willen trouwen. Zit je niet zo te wachten op een groot trouwfeest, maar lijkt een huwelijk jullie wel de beste oplossing? Maak dan gewoon gebruik van één van de gratis momenten waarop jullie elkaar het jawoord kunnen geven bij de gemeente. In elke gemeente zijn hier bepaalde dagen en tijdstippen voor aangewezen. Op deze manier kunnen jullie heel gemakkelijk trouwen zonder dat er een complete bruiloft hoeft te worden georganiseerd. En hiermee besparen jullie ook mooi weer wat geld, dat is natuurlijk altijd fijn! Wil je meer informatie over alle wetten en regels? Lees ook zeker even ons artikel over trouwen voor de Nederlandse wet.

Bron:
Rijksoverheid
SNS Bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *