Dit moet je regelen als jullie thuis willen trouwen

De meeste bruidsparen gaan op zoek naar een mooie trouwlocatie, maar wat als jullie een groot huis of een prachtige tuin hebben? Thuis trouwen is zeker een mogelijkheid, maar dit vraagt wel wat organisatie. Toch kan het ook heel bijzonder zijn om elkaar het jawoord te geven in jullie eigen omgeving. 

Woon jij in een groot huis of beschik je over een prachtige, kleurrijke tuin? Lucky you! Het is heel bijzonder om thuis te trouwen of een bruiloft te organiseren in het huis of de tuin van een familielid. Op deze manier hebben jullie een unieke trouwlocatie in een vertrouwde omgeving. Bovendien zorgt het voor een intieme sfeer en onvergetelijke herinneringen. Maar hoe werkt het precies als jullie thuis willen trouwen?

Kun je officieel thuis trouwen?

Laten we eerst eens even in de officiële regels duiken. Want kun je eigenlijk wel thuis trouwen? Of een huwelijk bij jullie thuis ook wetsgeldig is, hangt af van jullie gemeente. In sommige gemeenten mag je elkaar namelijk overal het jawoord geven, terwijl het bij andere gemeenten alleen mogelijk is op speciaal toegewezen plekken. Je kunt vaak een verzoek doen voor het eenmalig laten toewijzen van een trouwlocatie door de gemeente. Hier zitten wel wat voorwaarden aan verbonden, informeer dus even bij jullie gemeente wat de regels precies zijn. Lukt het niet om van jullie huis of tuin een officiële trouwlocatie te maken? Dan kunnen jullie ook nog overwegen om gratis te trouwen bij de gemeente op een doordeweekse ochtend en vervolgens een ceremoniële huwelijksvoltrekking plaats te laten vinden bij jullie thuis. Hiervoor kunnen jullie een zelfstandig trouwambtenaar inhuren.

Jullie huis omtoveren tot een trouwlocatie

Als jullie in een prachtig huis wonen of over een tuin vol met kleurrijke bloemen beschikken, hebben jullie misschien weinig decoratie nodig om er echt iets moois van te maken. Toch zal er nog wel wat moeten gebeuren om van jullie thuis ook een trouwlocatie te maken. Sowieso zal er flink wat meubilair nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan klapstoeltjes voor de ceremonie en tafels voor het diner. Er zijn speciale verhuurbedrijven die zich specialiseren in bruiloften. Denk ook aan het huren van servies en bijvoorbeeld een partytent.

Eten en drinken voor een bruiloft bij jullie thuis

Om het eten en drinken te verzorgen voor een bruiloft bij jullie thuis kun je een cateraar inhuren. Er zijn veel verschillende soorten cateraars die voor heerlijke hapjes kunnen zorgen, maar ook een compleet driegangendiner op tafel kunnen toveren. Een cateraar heeft wel voldoende ruimte nodig om alles voor te kunnen bereiden. Het huren van één of meerdere foodtrucks is ook zeker een optie als jullie daar de ruimte voor hebben. Voor de drankjes is het vooral belangrijk om goed na te denken over de koeling. Het is niet handig als de gasten steeds op zoek moeten naar een koelkast. In plaats daarvan kun je grote bakken met ijsklontjes vullen waar je flesjes drinken in klaarlegt.

Flesjes bier in een zinken teil op een buiten bruiloft

Fotograaf: Kat Hill Photography via Love My Dress

Muziek op jullie bruiloft

Een bruiloft kan natuurlijk niet zonder muziek. Het mooiste is als jullie live muziek inhuren, bijvoorbeeld een band voor het trouwfeest en een zanger of zangeres voor de ceremonie. Wel is het belangrijk vooraf goed te checken wat de regels omtrent muziek zijn. Het kan zijn dat je hier een evenementenvergunning voor aan moet vragen bij de gemeente of dat er bepaalde voorwaarden zijn. Daarnaast is het belangrijk om de stroomvoorzieningen goed te checken.

Andere dingen om rekening mee te houden

Tot slot hebben we nog wat tips verzameld voor als jullie thuis willen trouwen. Het is dan slim om rekening te houden met de volgende dingen:

  • Er komt best wat kijken bij het organiseren van een bruiloft bij jullie thuis. Overweeg om een weddingplanner in te huren of een professioneel ceremoniemeester om te helpen met de organisatie. Dit zal flink wat zorgen wegnemen.
  • Wees voorbereid op onverwachte omstandigheden en zorg voor een goed back-up plan. Huur bijvoorbeeld een tent voor als het onverhoopt slecht weer is.
  • Denk na over de parkeergelegenheid. Kunnen de gasten allemaal hun auto kwijt in de buurt? Geef eventueel duidelijke aanwijzingen voor alternatieve parkeerplekken.
  • Zijn alle voorzieningen op orde? Beschikken jullie bijvoorbeeld over voldoende toiletten of moeten er mobiele toiletten gehuurd worden? En hoe zit het met de stroom?
  • Hebben jullie nagedacht over wat je moet doen bij noodgevallen? Zorg er in ieder geval voor dat er een EHBO-kit in de buurt is en dat er duidelijke vluchtwegen zijn. Houd bij het ophangen van decoratie rekening met de brandveiligheid.
  • Zorg dat de buren op de hoogte zijn van jullie bruiloft en probeer zoveel mogelijk rekening met ze te houden. Zeker weten dat je geen problemen krijgt? Als jullie een goede band hebben met de buren kun je ze natuurlijk ook gewoon uitnodigen!
  • Trouwen jullie buiten? In het blog Buiten trouwen in jullie eigen tuin, zo doe je dat! lees je hier meer over.