Fotograaf: Brina Photography

Een homobruiloft organiseren voor twee mannen of twee vrouwen

Same sex marriage is allang niet meer gek, heel wat homostellen geven elkaar het jawoord. Een homohuwelijk draait net als bij een huwelijk tussen een man en een vrouw uiteraard gewoon om de liefde die het stel voor elkaar heeft. Zijn jullie van plan een homobruiloft voor twee mannen of twee vrouwen te organiseren? Dan kunnen jullie daar vast wat tips bij gebruiken! 

Bij een bruiloft denk je in eerste instantie misschien aan een bruid en een bruidegom, maar het kan natuurlijk ook anders. Er zijn immers genoeg bruiloften met twee vrouwen of twee mannen die trouwen. Een homohuwelijk is niet heel anders dan bij een heterostel, maar toch zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden.

Hoe werkt een same sex marriage?

Een homohuwelijk verschilt niet veel van een huwelijk tussen een man en een vrouw. Twee mannen of twee vrouwen die met elkaar willen trouwen hebben dezelfde rechten en plichten. Bij een same sex marriage zul je wel wat keuzes moeten maken. Nemen jullie bijvoorbeeld elkaars naam aan, of houden jullie allebei je eigen achternaam? En wat doen jullie met bruiloft tradities? Er is genoeg om over na te denken!

Homobruiloft met twee mannen

Fotograaf: Mildly the Film via Style Me Pretty

Trouwkleding voor twee bruiden of twee bruidegommen

Met het uitzoeken van de trouwkleding is het slim om even rekening met elkaar te houden. Jullie kunnen voor dezelfde trouwoutfit gaan, maar als je allebei iets anders wilt dragen, is het wel belangrijk dat het een beetje bij elkaar past. Twee mannen kunnen bijvoorbeeld best allebei een ander pak dragen, maar het is wel handig om de kleuren vooraf met elkaar af te stemmen. Jullie zouden ook allebei in dezelfde winkel een pak kunnen uitkiezen en aan het personeel kunnen vragen of ze ervoor kunnen zorgen dat jullie trouwpakken mooi bij elkaar staan. Zo hoef je nog niet te weten wat de ander draagt, maar weet je wel dat jullie straks een mooi plaatje vormen.

Bij een bruiloft met twee vrouwen die trouwen kunnen jullie allebei een trouwjurk dragen, maar het is ook mogelijk dat de een (of zelfs allebei) een pak draagt. Gaan jullie allebei voor de trouwjurk? Dan staat het wel zo mooi als de kleuren overeenkomen. Het kan namelijk een gek gezicht geven als de ene jurk een stuk witter is dan de ander. Je zou bijvoorbeeld een stukje stof van de trouwjurk van de ander mee kunnen nemen om dit te voorkomen. Jullie zouden ook twee verschillende uitvoeringen van dezelfde trouwjurk kunnen dragen. Zo kan de een bijvoorbeeld gaan voor een strapless jurk terwijl de ander een trouwjurk met mouwtjes draagt.

De ceremonie bij jullie homohuwelijk

De ceremonie bij een homohuwelijk gaat eigenlijk hetzelfde als bij een huwelijk tussen een man en een vrouw. Jullie zullen allereerst een trouwambtenaar nodig hebben om jullie te trouwen. Sommige trouwambtenaren willen liever geen huwelijk sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, bijvoorbeeld omdat ze daar vanuit hun geloofsovertuiging niet achter staan. Deze weigerambtenaren komen we gelukkig steeds minder tegen. Sinds 2014 mogen alle nieuwe ambtenaren namelijk niet meer weigeren om homostellen te trouwen. Zittende ambtenaren kunnen dit nog wel. Wil je echter zeker weten dat jullie een fijne trouwambtenaar hebben die helemaal achter jullie huwelijk staat? Overweeg dan om een zelfstandige BABS in te huren die jullie zelf kunnen uitkiezen.

Vervolgens is de vraag hoe jullie de ceremonie willen uitvoeren. Hoe komen jullie bijvoorbeeld binnenlopen? Komen jullie samen binnen of worden jullie weggegeven? Het kan ook een leuk idee zijn om jullie eigen geloften naar elkaar uit te spreken. Dit maakt de ceremonie extra persoonlijk.

Leuke homohuwelijk decoratie ideeën

Na de ceremonie is het tijd om te vieren dat jullie getrouwd zijn. Het is leuk om de decoratie aan jullie homobruiloft aan te passen. Een regenboog thema is hier natuurlijk heel geschikt voor, maar er zijn ook allerlei andere leuke ideeën te bedenken. Wat dacht je van decoratie in de vorm van twee bruiden of twee bruidegommen?

Als homo’s op huwelijksreis

Gaan jullie na de bruiloft op huwelijksreis? Dan is het verstandig even goed onderzoek te doen naar de plek waar jullie heen willen. Niet in alle landen worden homo’s namelijk met open armen ontvangen. Er zijn landen waar het strafbaar is om elkaar als homostel een kus te geven of zelfs hand in hand te lopen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten tijdens de huwelijksreis. Boek in plaats daarvan een heerlijke honeymoon naar een homovriendelijke bestemming, een stuk relaxter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *