Dit zijn de voor- en nadelen van een weddingplanner

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld om een weddingplanner in te huren voor het organiseren van een bruiloft. In Nederland wordt dit de laatste jaren ook steeds vaker gedaan. De vraag is natuurlijk of jullie zelf ook voor een weddingplanner kiezen of dat je juist beter de touwtjes in eigen handen kunt houden. Wat zijn de voor- en nadelen? En wat kost een weddingplanner eigenlijk? 

Een weddingplanner zorgt ervoor dat jullie bruiloft tot in de puntjes wordt voorbereid. Zij (of hij, maar meestal is het een vrouw) zorgt voor het contact met leveranciers en het plannen van alle onderdelen van de bruiloft. Jullie kunnen aangeven hoe de dag er uit moet komen te zien en alle details worden vervolgens verder uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen als de styling en de muziek, maar vooral ook de saaie onderdelen zoals het doornemen van offertes en het onderhandelen met leveranciers.

Voordelen van een weddingplanner

Aan het inhuren van een weddingplanner zitten dan ook heel wat voordelen verbonden. Wat dacht je bijvoorbeeld van dingen zoals:

  • Ben je stressgevoelig? Een weddingplanner neemt je heel wat zorgen uit handen. Niet alleen in de maanden voor de bruiloft, maar ook op de dag zelf. Jullie hoeven nergens aan te denken en kunnen volop genieten van alles. Hierdoor worden de voorbereidingen voor de bruiloft nóg leuker!
  • Te druk om een fantastische bruiloft te plannen? De organisatie uit handen geven scheelt heel wat tijd! Zeker wanneer jullie allebei een drukke baan hebben, kan het lastig zijn om daarnaast ook nog voldoende tijd vrij te maken voor het plannen van jullie bruiloft. Door een weddingplanner in te huren, kunnen jullie een groot deel van de organisatie uit handen geven.
  • Willen jullie graag de leukste leveranciers voor jullie bruiloft? Weddingplanners hebben veel connecties en kunnen leuke deals regelen met bedrijfjes die jullie dag uniek maken. Op deze manier weet je zeker dat jullie over de beste leveranciers beschikken.
  • Je kunt natuurlijk je beste vriendin als ceremoniemeester vragen, maar dit is een erg verantwoordelijke taak. Het zou jammer zijn als ze door al het organiseren een deel van de trouwceremonie moet missen of veel stress ervaart op jullie trouwdag. Jullie weddingplanner kan de taak van professionele ceremoniemeester op zich nemen zodat de gasten zich nergens zorgen over hoeven te maken.
  • Gaan jullie trouwen in het buitenland of op een plek die jullie niet goed kennen? Dan is wat professionele hulp wel handig. Weddingplanners weten gelukkig alles over alle regeltjes en de zaken waar jullie rekening mee moeten houden.
  • Een bruiloft plannen is helaas niet alleen maar leuk, er komen ook wat saaie klusjes bij kijken. Wanneer jullie een weddingplanner inhuren, kan zij zich op de minder leuke taken richten.

Nadelen van een weddingplanner

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen aan het inhuren van een weddingplanner verbonden. Het zou kunnen zijn dat het niets voor jullie is, bijvoorbeeld om deze redenen:

  • Als jij het heerlijk vindt om te plannen en te organiseren, dan kan het lastig zijn om jullie bruiloft uit handen te geven. Iemand anders heeft immers de controle over jouw bruiloft en dat kan best even lastig zijn.
  • Het is natuurlijk de bedoeling dat de samenwerking tussen de weddingplanner en het bruidspaar vlekkeloos verloopt, maar het kan toch voorkomen dat jullie andere ideeën over de bruiloft hebben. Het is dus heel belangrijk dat jullie een weddingplanner kiezen waar jullie een goede match mee vormen, anders zou het resultaat nog wel eens tegen kunnen vallen.
  • Trouwen jullie met een beperkt budget? Een weddingplanner kan jullie helpen om hier binnen te blijven, maar natuurlijk kost het jullie ook geld. Een echte budget bruiloft organiseer je zelf.

Wat kost een weddingplanner?

Veel mensen hebben nog steeds het beeld dat een weddingplanner alleen bestemd is voor rijke mensen. Dat is zeker niet waar, ook met een beperkt budget kun je iemand inhuren voor het plannen van jullie bruiloft. Weddingplanners kunnen zelfs heel wat kosten besparen dankzij hun connecties en zij kunnen namens jullie onderhandelen met leveranciers. Bovendien zitten ze vaak vol met creatieve (budget) ideeën. Ideaal dus, ook voor een kleine portemonnee!

Natuurlijk moet er wel betaald worden voor de uren die jullie weddingplanner met de bruiloft bezig is. Wat dit precies kost, hangt helemaal af van jullie wensen. Sommige weddingplanners hanteren een uurtarief, anderen hebben een pakketprijs. Het kan zijn dat jullie alleen geholpen worden met de voorbereidingen, of dat de weddingplanner juist de hele dag aanwezig is. Om toch een richtlijn te geven van de kosten: over het algemeen rekent een weddingplanner ongeveer 15% van de totale kosten van jullie bruiloft. Willen jullie alleen een professionele ceremoniemeester inhuren? Reken dan op €400,- tot €1000,-.

Een weddingplanner inhuren

Zijn jullie inmiddels overtuigd en willen jullie graag een weddingplanner inhuren voor jullie bruiloft? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar iemand die goed bij jullie past. Alleen hoe vind je een weddingplanner die precies bij jullie wensen aansluit? Met deze 5 stappen zit je zeker goed!

Stap 1: Budget bepalen

Waarschijnlijk hebben jullie al een idee van het totale budget van jullie bruiloft. Voor de kosten van de weddingplanner zul je met ongeveer 10-15% van dit bedrag rekening moeten houden. De eerste vraag is dan ook of jullie dit geld (ervoor over) hebben. Is dit het geval? Dan moeten jullie nog op zoek gaan naar een weddingplanner die past binnen jullie budget. Sommige weddingplanners werken met een uurtarief, anderen hanteren vaste prijzen voor bepaalde services. Houden jullie eigenlijk weinig geld over voor een weddingplanner? Dan kan het toch de moeite waard zijn je eens te laten informeren. In sommige gevallen kunnen weddingplanners namelijk ook een hoop kosten besparen. Het zijn namelijk echte professionals met veel contacten. De kans dat jullie weddingplanner goede deals en kortingen weet te regelen, is dan ook groot!

Stap 2: Bedenken wat de weddingplanner voor jullie kan doen

De taken van een weddingplanner kunnen heel divers zijn. Zo kan ze jullie adviseren tijdens het plannen van de bruiloft en helpen met de contacten met leveranciers. Jullie zouden een goede vriendin of familielid als ceremoniemeester kunnen vragen, maar dit is een belangrijke taak die vaak veel tijd kost. In plaats hiervan kunnen jullie deze taak daarom ook aan de weddingplanner overdragen. In dat geval helpt ze niet alleen bij het plannen van de bruiloft, maar is ze ook gedurende de gehele dag aanwezig om alles in goede banen te leiden. Jullie kunnen ook alleen een professionele ceremoniemeester inhuren. In dat geval krijgen jullie geen begeleiding tijdens de voorbereidingen, maar zal er wel veel hulp zijn op de dag zelf. Dit kan al flink wat stress verminderen.

Stap 3: Referenties van jullie weddingplanner checken

Zodra jullie een weddingplanner hebben gevonden die aan jullie wensen voldoet, is het slim om de referenties te checken. Laat je niet meteen afschrikken wanneer andere bruidsparen niet 100% positief zijn. Het kan namelijk zijn dat zij andere eisen stellen dan jullie. Natuurlijk is het wel verstandig om goed uit te zoeken wat de ervaringen van andere bruidsparen zijn. Lees daarom reviews of vraag naar bruidsparen in jullie omgeving die ook een weddingplanner hebben ingehuurd.

Stap 4: Kennismakingsgesprek met jullie weddingplanner

Vervolgens is het tijd voor een kennismakingsgesprek. Niet alleen is het fijn om jullie weddingplanner voor het eerst te ontmoeten, ook kun je meteen wat vragen stellen. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten welke contacten met leveranciers ze heeft, of ze al eerder een bruiloft op jullie trouwlocatie heeft georganiseerd, of ze de styling kan regelen en hoe zij de planning tot jullie bruiloft voor zich ziet. Tijdens de kennismaking kunnen jullie meteen voelen of het goed voelt en of er een klik is. Zo weet je zeker dat jullie een professional kiezen die goed bij jullie past.

Stap 5: Definitief kiezen? Eerst de voorwaarden nagaan!

Tot slot is het slim om ook nog even de voorwaarden door te nemen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer jullie weddingplanner ziek is op de dag van jullie bruiloft? En ligt het budget vast, of kan het zijn dat jullie achteraf opeens een onverwacht hoge rekening krijgen? Natuurlijk wil je hier liever niet over nadenken, maar toch is het belangrijk om hier vooraf afspraken over te maken. Zodra alles is vastgelegd, kan het echte genieten beginnen!