Een rehearsal dinner voor je bruiloft organiseren

Een rehearsal dinner is een typisch Amerikaanse traditie die je in Nederland nog weinig ziet. Toch kan het leuk zijn om deze traditie ook voor jullie eigen bruiloft te gebruiken. Alleen wat is een rehearsal dinner precies? En hoe kun je het organiseren? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt! 

Er zijn veel Amerikaanse bruiloft tradities die naar Nederland over komen waaien. De één vindt het allemaal wat overdreven, terwijl de ander er juist geen genoeg van kan krijgen. Een rehearsal dinner lijkt misschien niet zo nodig, maar toch kan dit een leuke toevoeging aan jullie bruiloft zijn.

Wat is een rehearsal dinner?

De grote vraag is natuurlijk: Wat is een rehearsal dinner precies? Het woord ‘rehearsal’ betekent letterlijk repetitie. Je zou dus kunnen zeggen dat het een soort oefen diner is voor de grote dag. Toch is dit niet helemaal het doel van een rehearsal dinner. Het is een diner dat op de avond voor de bruiloft wordt georganiseerd voor familie en goede vrienden. Deze gezellige avond samen wordt vooral gebruikt om de mensen te bedanken die jullie geholpen hebben tijdens de organisatie van de bruiloft. Het is een mooi moment om hier even bij stil te staan.

Een rehearsal dinner organiseren

Een rehearsal dinner kan in een restaurant of op een bijzondere locatie plaatsvinden, maar gezien de intieme sfeer van dit diner is het extra leuk als het bij jullie thuis of in jullie ouderlijk huis kan worden georganiseerd. Jullie kunnen zelf een maaltijd maken, maar het is natuurlijk ook mogelijk om hier een cateraar voor in te schakelen die een aantal lekkere gerechten voor jullie maakt.

Het is het gezelligst wanneer je een kleine groep mensen voor dit diner uitnodigt die erg belangrijk voor jullie zijn en die veel voor jullie betekend hebben in de voorbereidingen van de bruiloft. Op deze manier blijft het een intiem diner. Komen er mensen op jullie bruiloft die ver moeten reizen, bijvoorbeeld uit het buitenland? Ook deze gasten kun je vast uitnodigen op jullie rehearsal dinner. Op deze manier laat je zien dat je dankbaar bent dat deze gasten de moeite nemen om naar jullie bruiloft toe te komen.

Speeches en bedankjes

Een rehearsal dinner is het ideale moment voor speeches. Jullie zitten immers met een kleine groep mensen bij elkaar. Het is sowieso leuk om zelf een speech te geven waarin je iedereen bedankt voor hun bijdrage aan jullie bruiloft. Je zou eventueel nog wat kleine cadeautjes als bedankje kunnen regelen. Misschien zijn er ook nog wel wat gasten die het leuk zouden vinden om een speech te geven. Speechen tijdens een rehearsal dinner is wat laagdrempeliger dan tijdens de bruiloft zelf omdat er waarschijnlijk minder mensen aanwezig zullen zijn.

Redenen om voor een rehearsal dinner te kiezen

Lijkt het jullie leuk om een rehearsal dinner op de dag voor jullie bruiloft te organiseren, maar ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan zijn dit wat redenen om hier toch voor te kiezen!

  • Een bruiloft plannen brengt flink wat spanning met zich mee en je zult de avond tevoren dan ook best zenuwachtig kunnen zijn. Een rehearsal dinner kan een deel van de zenuwen wegnemen doordat jullie op deze manier eigenlijk vast een beginnetje maken met de bruiloft.
  • Komen er veel gasten op jullie bruiloft? Dan zal het best lastig zijn om je aandacht goed over iedereen te verdelen. Door de avond voor jullie bruiloft vast met familie en goede vrienden door te brengen, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om iedereen te kunnen spreken.
  • Voor de gasten is een rehearsal dinner de ideale manier om elkaar vast te leren kennen. Zo zullen ze het extra naar hun zin hebben op de bruiloft zelf. Zeker voor gasten die alleen naar jullie bruiloft komen, is dit erg fijn.
  • En tot slot: De avond voor jullie bruiloft met de belangrijkste mensen uit jullie leven doorbrengen, zorgt natuurlijk voor een onvergetelijke ervaring. De bruiloft zelf vliegt al snel genoeg voorbij, dus je kunt maar beter van elk moment genieten!

Wie betaalt jullie rehearsal dinner?

Traditioneel wordt een rehearsal dinner betaald door de ouders van de bruidegom. Misschien vindt jouw schoonfamilie het heel leuk om dit te doen, maar jullie kunnen natuurlijk ook gewoon zelf voor het diner betalen. Overigens hoeft dit niet heel veel geld te kosten. Zeker wanneer jullie het etentje bij jullie thuis organiseren en het eten zo veel mogelijk zelf maken, blijven de kosten laag. Wel zo fijn, want een bruiloft is al duur genoeg!

Wat draag je op de avond voor jullie bruiloft?

Tijdens de bruiloft heb je natuurlijk een prachtige trouwjurk aan, maar wat draag je tijdens jullie rehearsal dinner? Dit is ook een goed moment om jezelf extra mooi te maken. Eigenlijk kun je alles dragen waar jij blij van wordt. Kies bijvoorbeeld een chic jurkje uit of ga voor een mooie jumpsuit. Wit kan prachtig staan als voorbereiding op de bruiloft, maar je kunt ook juist voor een opvallende kleur gaan. Een rehearsal dinner draait om de gezelligheid, dus maakt het niet te formeel. Ga voor feestelijke kleding en vraag ook je gasten om iets moois aan te trekken, een dresscode is hierbij niet nodig.

Amerikaanse bruiloft tradities

Wist je dat er nog veel meer leuke Amerikaanse bruiloft tradities zijn? Zo kun je bijvoorbeeld een bridal shower plannen, bridesmaids en groomsmen voor jullie bruiloft vragen of een vader-dochter dans inplannen tijdens het trouwfeest. Je leest er alles over in het blog Amerikaanse bruiloft tradities om over te nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *