Bruidspaar snijdt taart aan bij sweet table

Fotograaf: Mon et Mine

De lekkerste sweet table ideeën voor jullie bruiloft

Een bruiloft is natuurlijk niet compleet zonder een heleboel lekkere hapjes en drankjes. Traditioneel wordt na de trouwceremonie een bruidstaart aangesneden, maar tegenwoordig zijn er ook veel bruidsparen die liever voor een alternatief kiezen. Zo is de sweet table ontzettend populair voor een bruiloft. Wij hebben de lekkerste ideeën voor je op een rijtje gezet! 

Er zijn steeds meer bruidsparen die niet meer voor de traditionele bruidstaart kiezen, maar lieven voor een origineel alternatief gaan. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een taartenbuffet, maar ook een sweet table is een leuk idee. Zo’n tafel voor zoete lekkernijen biedt namelijk heel wat mogelijkheden!

Wat is een sweet table?

Een sweet table is een tafel voor met kleine, zoete hapjes. In plaats van een stuk bruidstaart kunnen de gasten kiezen uit verschillende kleine lekkernijen. Wat dacht je bijvoorbeeld van cupcakes, macarons, donuts en koekjes? Ook kan het leuk zijn om kleine gebakjes neer te zetten zoals carrot cake, red velvet of cheesecake. Dit is extra leuk voor de gasten die niet goed kunnen kiezen en graag meerdere soorten willen proeven. Niet alleen ziet deze afwisseling aan lekkere hapjes er heel gezellig uit, ook is het vaak goedkoper dan een complete lagentaart en hebben de gasten bovendien veel meer keuze.

Sweet table op jullie bruiloft met of zonder bruidstaart

Een sweet table bestaat dus uit verschillende kleine hapjes, maar je kunt dit goed combineren met een bruidstaart. Laat bijvoorbeeld een kleine bruidstaart maken als aanvulling op het buffet. Op deze manier hebben jullie toch een taart die jullie kunnen aansnijden, maar zijn er ook genoeg andere keuzes voor de gasten. Bovendien ziet een sweet table er net even wat gezelliger uit en kun je op deze manier ook gemakkelijk rekening houden met dieetwensen en allergieën. Doordat een kleine bruidstaart vaak maar uit één laag bestaat, is hij ook wat goedkoper dan wanneer jullie een grote lagentaart laten maken. Overigens kun je ook prima een sweet table regelen zonder bruidstaart, het is maar net wat jullie willen.

Sweet table decoratie voor jullie bruiloft

Een echte sweet table is niet compleet zonder mooie decoratie. Je kunt hiervoor gebruikmaken van slingers, pompons en verse bloemen. Hebben jullie bepaalde kleuren voor de bruiloft gekozen? Zorg er dan voor dat deze kleuren terugkomen in de decoratie voor jullie sweet table. Natuurlijk is het ook leuk als de lekkernijen zelf zijn afgestemd op de kleuren die jullie gebruiken. Leg een mooi tafelkleed neer als basis voor de tafel en zet overal bordjes neer zodat de gasten weten waar ze uit kunnen kiezen. Hier kun je ook informatie voor eventuele allergieën op vermelden. Door speciale taartenstandaarden en bakjes te gebruiken, komt het geheel er nóg mooier uit te zien. Met wat vers fruit op de schalen maak je het plaatje helemaal compleet!

Wanneer zet je de zoete hapjes klaar?

Wanneer jullie de sweet table voor jullie gasten klaarzetten, kunnen jullie zelf kiezen. Zo is het leuk om de zoete hapjes tijdens de receptie te presenteren, maar het is ook heel geschikt om dit als toetjesbuffet neer te zetten. En ook tijdens het trouwfeest is het een leuke binnenkomer voor de gasten als er een tafel vol zoete lekkernijen klaarstaat!

Sweet box samenstellen als bedankje

Je kunt de sweet table ook heel goed gebruiken als bedankje voor de gasten aan het einde van de bruiloft. In dat geval kun je het beste zakjes of bakjes aanschaffen (en laten personaliseren met jullie trouwdatum en namen er op) waar de gasten hun eigen sweet box mee samen kunnen stellen. In deze sweet box kunnen ze verschillende lekkernijen doen voor onderweg of om de dag na de bruiloft op te kunnen eten. Kies voor de inhoud van de sweetbox allerlei kleine lekkernijen, zoals mini gebakjes, kleine donuts en macarons. Op deze manier kunnen de gasten meerdere dingen meenemen en zelf een heerlijke combinatie maken van zoete hapjes.

Wat kost een sweet table?

Wat de kosten van een sweet table zijn, hangt af van jullie wensen. Bestellen jullie een sweet table bij een patisserie? Reken dan op ongeveer €2,- tot €3,- per gebakje en gemiddeld twee gebakjes per persoon. Voor kleinere zoete hapjes zoals macarons ben je tussen de €1,- en €2,- per stuk kwijt. Hiervoor kun je op gemiddeld vier hapjes per persoon rekenen. De kosten van een bruidstaart liggen op ongeveer €7,- per persoon.

Als jullie de sweet table bestellen, vraag dan meteen of de hapjes op schalen geleverd kunnen worden. Zo niet, dan kan het handig zijn om een aantal mooie schalen te huren. Hebben jullie wat minder geld te besteden? Dan kunnen jullie natuurlijk ook een eigen sweet table samenstellen. Bestel hiervoor verschillende zoete lekkernijen bij de bakkerij, denk bijvoorbeeld aan donuts, macarons en cupcakes. Hier ben je waarschijnlijk net wat minder geld voor kwijt, maar je zult er wel zelf voor moeten zorgen dat het een mooi geheel wordt.