Trouwambtenaar op locatie, zo werkt het!

Jullie huwelijksceremonie is een prachtig en intiem moment. Dan wil je daar natuurlijk wel een bijzondere plek voor uitkiezen. Jullie kunnen trouwen in het gemeentehuis, maar in plaats daarvan is het ook mogelijk om een eigen trouwlocatie uit te kiezen. Om toch officieel voor de wet te kunnen trouwen, moeten jullie hiervoor een trouwambtenaar op locatie regelen. Wij leggen je uit hoe dit werkt. 

De trouwlocatie is heel bepalend voor de sfeer op jullie bruiloft. In plaats van elkaar het jawoord op het gemeentehuis te geven, kiezen steeds meer stellen daarom voor een bruiloft op een speciale locatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een romantisch kasteel, een industriële fabriekshal of een knusse boerderij? Ook buiten trouwen is in veel gemeenten mogelijk. Zo kan de ceremonie plaatsvinden in het bos of op het strand. Alleen hoe regel je een trouwambtenaar die jullie officieel voor de wet kan trouwen?

Officieel trouwen op een andere locatie

Het gemeentehuis is de standaard locatie waar jullie elkaar het jawoord kunnen geven. Daarnaast bieden gemeenten ook nog andere locaties aan waar jullie kunnen trouwen. Er zijn zelfs gemeenten waar jullie overal mogen trouwen, maar de regels kunnen flink variëren. Als jullie een plek hebben gevonden waar jullie elkaar officieel het jawoord mogen geven, kunnen jullie op zoek gaan naar een trouwambtenaar. Hiervoor zijn er twee opties. Jullie kunnen een trouwambtenaar van de gemeente kiezen of op zoek gaan naar een zelfstandig trouwambtenaar.

Zelfstandig trouwambtenaar of ambtenaar van de gemeente?

Een zelfstandig trouwambtenaar is een professional die gespecialiseerd is in het uitvoeren van huwelijksceremonies buiten het gemeentehuis. In tegenstelling tot een ambtenaar van de burgerlijke stand via de gemeente, heb je bij een zelfstandig trouwambtenaar veel meer vrijheid om de ceremonie naar jouw wensen aan te passen. Een zelfstandig trouwambtenaar neemt namelijk alle tijd om jullie te leren kennen. Meer hierover lees je in ons blog De voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar.

Toch hoef je niet per se een zelfstandig trouwambtenaar in te huren als jullie op een andere locatie willen trouwen dan het gemeentehuis. Vaak is het ook mogelijk om een trouwambtenaar van de gemeente hiervoor te vragen. Sterker nog, in sommige gemeenten is het verplicht om in ieder geval een trouwambtenaar van de gemeente bij jullie ceremonie te hebben. Als jullie dan een eigen trouwambtenaar inhuren, zal er ook iemand van de gemeente aanwezig zijn om te controleren of alles volgens de regels verloopt.

Bruidspaar trouwt op een locatie in het bos

Fotograaf: Sayer Heffernan

Een trouwambtenaar op locatie regel je zo

Hebben jullie een bepaalde trouwlocatie op het oog? Dan moeten jullie eerst checken of dit een plek is waar jullie elkaar officieel het jawoord kunnen geven. Hiervoor kunnen jullie informatie inwinnen bij de gemeente. Is de plek van jullie dromen nog geen officiële trouwlocatie? Dan kun je bij de gemeente een aanvraag indienen om de locatie eenmalig als trouwlocatie te kunnen gebruiken. Is het niet mogelijk om officieel te trouwen? Dan kunnen jullie ook nog kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Als jullie een zelfstandig trouwambtenaar inhuren, is het altijd slim om vooraf de mogelijkheden met elkaar door te nemen. De meeste zelfstandig trouwambtenaren hebben veel ervaring en kunnen jullie dus goed helpen met het maken van een keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *