Bruidspaar onder sluier

Fotograaf: Johnst Photography

Kun je trouwen op zondag?

De meest populaire dagen om te trouwen zijn vrijdag en zaterdag, maar er worden ook veel huwelijken gesloten op andere dagen van de week. Kun je trouwen op zondag? Jazeker! Zondag is geen gebruikelijke dag voor een bruiloft, maar er zijn verschillende mogelijkheden om elkaar toch op deze dag het jawoord te geven. Hoe je dat kunt doen, lees je hier! 

Zondag is geen populaire trouwdag. Niet zo gek, want deze dag wordt over het algemeen gezien als rustdag. Toch kan het ook heel fijn zijn om juist wel op zondag te trouwen. Alleen hoe werkt dat dan?

Kun je trouwen op zondag?

Je kunt dus zeker trouwen op zondag, maar bij sommige gemeenten gaat dit iets anders dan wanneer je elkaar op een andere dag in de week het jawoord zou willen geven. De vraag is namelijk of je officieel kunt trouwen op zondag. Bij ongeveer een derde van de gemeenten is dit mogelijk. Biedt jouw gemeente niet de optie om op zondag te trouwen? Dan zouden jullie kunnen kiezen voor een ceremonieel huwelijk. We leggen hieronder uit wat dat precies inhoudt.

Mag je op zondag trouwen voor de wet?

Wanneer jullie gaan trouwen, moeten jullie in ieder geval officieel trouwen voor de wet. Pas als je getrouwd bent voor de wet is jullie huwelijk namelijk rechtsgeldig. Naast het wettelijk huwelijk kun je in Nederland ook nog kiezen voor een kerkelijk huwelijk of een ceremonieel huwelijk. Bij een ceremonieel huwelijk kun je een zelfstandig trouwambtenaar inhuren, dit wordt ook wel een BABS genoemd.

Als het bij jullie gemeente niet mogelijk is om voor de wet te trouwen op zondag, dan zou je op een andere dag van de week officieel kunnen trouwen bij het gemeentehuis. Vervolgens kun je op de bruiloft zelf een ceremoniële huwelijksvoltrekking organiseren, waarbij jullie in het bijzijn van jullie vrienden en familie in de echt met elkaar worden verbonden. Officieel zijn jullie op dat moment al getrouwd, maar de ceremoniële huwelijksvoltrekking voelt natuurlijk een stuk echter dan wanneer jullie alleen een handtekening zetten bij het gemeentehuis. Het voordeel hiervan is dat jullie niet meer aan de regels van de gemeente hoeven te voldoen. Jullie kunnen dus trouwen waar en wanneer je maar wilt!

Voor- en nadelen van trouwen op zondag

Trouwen op zondag kan ontzettend leuk zijn, er zitten zeker voordelen aan verbonden. Zo is zondag een veel minder populaire dag voor een bruiloft waardoor de kans groter is dat jullie favoriete trouwlocatie, fotograaf en cateraar beschikbaar zijn. Ook is dit een heerlijk rustige dag waarop bijna iedereen vrij is. De kans is dus groot dat jullie gasten allemaal kunnen komen. Een bruiloft op zondag is perfect wanneer jullie kiezen voor een kleine bruiloft met een intieme sfeer.

Er zitten echter ook nadelen aan de zondag verbonden. Voor de meeste bruidsparen zal het geen probleem zijn wanneer ze niet officieel op deze dag kunnen trouwen, maar het kan zijn dat het toch wat minder echt voelt als je op een ander moment al voor de wet getrouwd bent. Verder is het niet handig om een trouwfeest tot in de late uurtjes te organiseren. Jullie gasten zullen de volgende dag namelijk gewoon weer naar het werk moeten.

Wat kost een bruiloft op zondag?

Trouwen op zondag is niet goedkoop. Je betaalt hier logischerwijs een stuk meer voor dan op andere dagen. Zo kost een bruiloft op zondag gemiddeld 800 euro, ruim twee keer zoveel als wanneer je op een doordeweekse dag trouwt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om gratis te trouwen op een andere dag en vervolgens alleen een ceremonieel huwelijk te doen op jullie bruiloft. De kosten hiervan hangen af van de BABS die jullie inhuren.

Het dagprogramma voor jullie bruiloft

Ben je benieuwd hoe een dagprogramma voor een bruiloft op zondag er uit zou kunnen komen te zien? Wanneer jullie trouwen op zondag, zal het grootste deel van het programma overdag en in het begin van de avond plaatsvinden zodat de gasten op tijd weer naar huis kunnen gaan. Begin dus vroeg in de middag met het ontvangst van de gasten, eventueel met een lekkere lunch, en dan de ceremonie. Vervolgens is het tijd voor de receptie en het diner. Je zou in plaats van een trouwfeest een wat uitgebreider diner kunnen organiseren, bijvoorbeeld met verschillende gangen en live muziek. Zo heb je toch een mooie afsluiting van jullie trouwdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *