De beste tips & ideeën voor trouwen in het bos

Hoeft jullie bruiloft niet chic, chiquer, chicst, maar gaan jullie liever voor een rustige en romantische omgeving midden in de natuur? Dan is het bos een ideale trouwlocatie! Trouwen in het bos is alleen niet altijd even gemakkelijk. Daarom hebben wij de handigste tips en ideeën op een rijtje gezet zodat jullie er een onvergetelijke bruiloft van kunnen maken. 

Lijkt het jullie ook heerlijk om een gezellige buiten bruiloft in het bos te organiseren? Het is een sprookjesachtige omgeving die zich heel goed leent om te trouwen. Wel zal de organisatie wat lastiger zijn dan wanneer jullie voor een meer algemene trouwlocatie kiezen. Een goede voorbereiding is daarom van groot belang. In dit blog vind je alle informatie die je nodig hebt!

Bruiloft locatie in het bos

Trouwen in het bos kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is het uitkiezen van een officiële trouwlocatie die in het bos staat, waarbij jullie ook een buitengedeelte hebben waar getrouwd kan worden. Wonen jullie zelf in het bos? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om een bruiloft in eigen tuin te organiseren. Tot slot kunnen jullie trouwen in een bosgebied dat geen officiële trouwlocatie is. Het is in dit geval wel wat ingewikkelder om jullie huwelijk rechtsgeldig te laten verklaren. Hoe dat precies werkt, lees je hieronder.

Trouwen in het bos: het officiële gedeelte

Wanneer jullie in de natuur willen trouwen zonder dat deze plek is aangewezen als officiële trouwlocatie, maakt dit wel dat alles wat lastiger is om te regelen. Je kunt namelijk niet zomaar overal trouwen. Ten eerste hebben jullie een BABS nodig die jullie in de echt kan verbinden en ten tweede moet de gemeente de locatie als trouwlocatie erkennen. Lukt dit niet? Dan is de slimste oplossing om ´s ochtends voor de wet in het gemeentehuis te trouwen om vervolgens een ceremoniële huwelijksvoltrekking in het bos te organiseren waarbij jullie geloften uitwisselen en de BABS voor een mooi verhaal zorgt.

Bruiloft buiten vieren in een bruiloft tent

Wanneer jullie willen trouwen in het bos, kan een grote bruiloft tent natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen beschermt deze tent tegen allerlei soorten weer, ook geeft hij een gezellige sfeer. Huur dus minimaal één grote tent in of zet meerdere kleinere tenten bij elkaar. Met de juiste decoratie kun je hier echt knusse plekjes van maken. Zijn jullie bang dat de kosten hoog op zullen lopen en kunnen jullie nog wel wat tips gebruiken? Je leest ze in het blog 11 Tips om de kosten van jullie bruiloft tent te verlagen

Huren van een bruiloft tent

Fotograaf: Mon et Mine

Styling van jullie buiten bruiloft

Het bos is een prachtige omgeving om te trouwen, maar je wilt natuurlijk wel decoratie toevoegen om er een echte bruiloft van te maken. Ben je zelf een beetje creatief? Dan kun je helemaal losgaan met het maken van bordjes, pompons, slingers en lampionnen. Struin ook zeker wat marktjes en vintage winkels af op zoek naar echte pareltjes. Een mooie backdrop voor jullie ceremonie kan absoluut niet ontbreken. Hiermee creëer je een mooie achtergrond voor de foto´s en is het meteen duidelijk waar jullie elkaar het jawoord gaan geven.

Het lastige aan een bruiloft in het bos is dat jullie alles vanaf de grond op moeten bouwen. Er zullen stoelen geregeld moeten worden voor de ceremonie, maar ook plekken waar de gasten even gezellig kunnen zitten of uitrusten van het dansen. Het bohemian thema past ontzettend goed bij het bos. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kussens, poefs en kleden.

Niet alleen overdag zul je veel decoratie nodig hebben, ook ´s avonds moet je jullie trouwlocatie van wat extra sfeer voorzien. Dit kun je doen door heel veel lichtjes op te hangen in de vorm van lichtslingers of lampionnen met lampjes er in. Niet alleen geeft dit een sprookjesachtig effect, ook zorgt het ervoor dat de gasten niet verdwalen.

Eten en drinken bij een bruiloft in het bos

Het is belangrijk dat de gasten genoeg te eten en drinken hebben op jullie bruiloft. Schakel daarom een goed cateringbedrijf in of huur een of meerdere foodtrucks. Het is ook altijd slim om wat kannen met fruitwater of limonade neer te zetten zodat de gasten gemakkelijk wat te drinken kunnen pakken.

Feestlocatie voor trouwen in het bos

Willen jullie de hele bruiloft inclusief het trouwfeest in het bos laten plaatsvinden? Het is natuurlijk heerlijk om de hele dag op dezelfde locatie te kunnen blijven en zo kunnen jullie je echt uitleven met de decoratie. Je zult alleen wel even goed na moeten denken over de organisatie van het trouwfeest. Na middernacht mag er sowieso geen muziek meer gedraaid worden en je hebt kans dat het tegen elf uur al stil moet worden. Als jullie graag tot in de late uurtjes door willen feesten, kan dit dus een probleem zijn. Wanneer jullie een trouwlocatie in het bos uitkiezen, kunnen jullie het feest natuurlijk wel binnen doorzetten.

Feesten jullie toch liever buiten? Hiermee creëer je een echt festival sfeertje. Het is wel heel belangrijk om vooraf goed te checken wat de mogelijkheden zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met de elektriciteit voor de band of DJ? En zit er een beperking aan de hoeveelheid geluid die jullie mogen maken?

Decoratie voor bruiloft in het bos

Fotograaf: Mon et Mine

Weersomstandigheden bij het trouwen in het bos

In Nederland is het weer helaas lastig te voorspellen. Wanneer jullie trouwen in het bos kan het een ontzettend warme dag worden, maar het zou ook koud en regenachtig kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om je op alle soorten weersomstandigheden voor te bereiden. Zorg voor voldoende overkapping, regel paraplu´s wanneer jullie een stuk moeten lopen en leg eventueel dekentjes klaar voor de gasten die het koud krijgen tijdens de ceremonie.

Overige tips voor trouwen in het bos

Zien jullie het wel zitten en zouden jullie zelf ook graag trouwen in het bos? Dan hebben wij tot slot nog een aantal handige tips voor je:

  • Zorg voor goede bewegwijzering zodat de gasten de trouwlocatie gemakkelijk kunnen vinden. Zet bijvoorbeeld (zelfgemaakte) bordjes neer vanaf de parkeerplaats naar de plek waar jullie zullen trouwen.
  • Als jullie in het bos trouwen, is het extra belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Jullie zijn midden in de natuur, dus je wilt alles zo schoon mogelijk houden. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke confetti en maak zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Je zult waarschijnlijk ook toestemming moeten vragen aan Staatsbosbeheer en je aan de regels moeten houden om voor zo min mogelijk overlast te zorgen.
  • Je zult veel moeten regelen wanneer jullie bruiloft in het bos plaatsvindt. Natuurlijk is het leuk om dingen zelf te doen, maar probeer wel zoveel mogelijk hulp te vragen. Huur bijvoorbeeld een professionele ceremoniemeester in om alles in goede banen te kunnen leiden en regel mensen die kunnen helpen met het decoreren van de trouwlocatie.