Gescheiden ouders op jullie bruiloft: Zo deal je hiermee!

Helaas lopen niet alle huwelijken goed af en zijn er steeds meer mensen met gescheiden ouders. Wanneer ze gewoon normaal met elkaar om kunnen gaan, hoeft dat geen probleem te zijn. In veel gevallen is dat echter jammer genoeg niet zo. Zeker bij een belangrijke gebeurtenis als jullie bruiloft kan dit best een beetje pijnlijk zijn. Hoe kun je hier rekening mee houden wanneer jullie gaan trouwen?

Heb je gescheiden ouders die best een praatje met elkaar kunnen maken en het geen probleem vinden om bij elkaar in de buurt te zitten? Dat is fijn! Er zijn echter ook genoeg gescheiden mensen die absoluut niets met elkaar te maken willen hebben. Om te voorkomen dat dit heel wat stress en familiedrama´s oplevert, kun je hier beter van tevoren rekening mee houden. Wanneer je dit niet doet, zal het de sfeer op jullie trouwdag verminderen.

Nieuwe partner van gescheiden ouders ook uitnodigen?

Het eerste dilemma begint al bij het versturen van de uitnodigingen. Want hoe doe je dat wanneer één of beide ouders een nieuwe partner hebben? Het is gebruikelijk om beide ouders met hun eventuele nieuwe partner uit te nodigen, maar natuurlijk alleen als dit mogelijk is. Wanneer de ruzies zo hoog oplopen dat het voor je ouders geen optie is om bij elkaar in de buurt te komen, zul je op zoek moeten gaan naar een andere oplossing. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je ouders alleen uit te nodigen zonder hun nieuwe partner. Doe dit wel in overleg, het zou vervelend zijn wanneer hier ruzie over ontstaat.

Indeling tijdens de ceremonie

Traditioneel zit de familie van de bruid tijdens de ceremonie aan de ene kant en de familie van de bruidegom aan de andere kant. Voor de ouders is sowieso een plekje op de eerste rij gereserveerd. Wanneer ze gewoon naast elkaar kunnen zitten, is het natuurlijk fijn. Lukt dat niet? Zet dan andere naaste familieleden tussen beide ouders in. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen de familie van de bruid en bruidegom te mengen, zodat de afstand tussen je ouders nog groter is.

Weggeven van de bruid

Het is een oude traditie om als vader de bruid weg te geven aan de bruidegom. In deze moderne tijd is het absoluut niet meer nodig om samen met je vader naar het altaar te lopen, maar dit kan natuurlijk wel heel leuk zijn. Wanneer je gescheiden ouders hebt, is het extra belangrijk om allebei je ouders een belangrijke rol te laten vervullen tijdens jullie bruiloft. Je kunt er daarom ook voor kiezen je door beide ouders tegelijk weg te laten geven. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel wat andere manieren te bedenken om je ouders een bijzondere rol te laten vervullen tijdens de ceremonie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een taak als ringendrager of getuige?

Een handige tafelschikking maken

Eerder schreven we al een blog over het maken van de tafelschikking voor het diner, omdat dit soms best wat gepuzzel is. Denk er goed over na of je jouw gescheiden ouders allebei aan dezelfde tafel wilt zetten, of dat het misschien handiger is om ze allebei aan een andere tafel te plaatsen met hun eigen familie en vrienden.

Zitplekken voor gescheiden ouders

Fotocredits + DIY: Jen Carreiro van Something Turquoise

Felicitatierij

Kiezen jullie voor een felicitatierij zodat alle gasten de kans krijgen jullie te feliciteren? Traditioneel staan de ouders naast het bruidspaar om ook felicitaties in ontvangst te kunnen nemen. Met gescheiden ouders die niet met elkaar om kunnen gaan, kun je beter met z´n tweeën gaan staan. Eventueel zou je ook alleen jouw moeder en de moeder van de bruidegom kunnen uitnodigen om er bij te komen staan. Natuurlijk kun je ook een leuk alternatief bedenken voor de felicitatierij.

Trouwfoto´s met je ouders

Bij het maken van de trouwfoto´s is het ook handig om een beetje rekening te houden met je gescheiden ouders. Jullie kunnen wel met z´n allen op de foto willen staan, maar als dit zure gezichten oplevert, is het ook niet echt leuk. Informeer de fotograaf vooraf even over de situatie en overleg even over een handige manier om toch iedereen op de foto te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *