Trouwringen zijn ontzettend bijzondere sieraden. Deze ringen gaan jullie namelijk de rest van jullie leven samen dragen en ze zullen een blijvende herinnering zijn aan de trouwdag. Als jullie huwelijksringen gaan kopen, is het dus belangrijk om een goede keuze te maken. Alleen waar moet je allemaal op letten? En wat kosten ringen nou eigenlijk?
Op zoek naar tijdloze ringen die de rest van jullie leven meegaan? Het kan best lastig zijn om zo’n belangrijke keuze te maken. Daarom is het belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken.
Waarom dragen we trouwringen?
Wist je dat het dragen van trouwringen al een eeuwenoude traditie is die stamt uit de tijd van de Romeinen? De Romeinen geloofden namelijk dat er een ader vanuit je ringvinger aan je linkerhand naar het hart loopt. Door vervolgens een ring aan deze vinger te dragen, toonden de Romeinen hun liefde vanuit het hart. Helaas bleken de Romeinen de menselijke anatomie toch niet volledig te begrijpen, de ader van de liefde bestaat namelijk niet. Toch dragen we nog steeds een trouwring, vaak ook om onze rechter ringvinger. Een trouwring is een cirkel zonder einde en staat hiermee ook symbool voor de eeuwige liefde. Hoe romantisch is dat?
Trouwringen kopen
Even snel Googlen op het woord “trouwringen” levert je binnen een seconde miljoenen resultaten op. Dat kan best overweldigend zijn als jullie op zoek willen gaan naar de perfecte ringen voor jullie eigen bruiloft. En ook als je de juwelier binnenstapt, heb je meteen heel wat verschillende keuzes om te maken. Het is daarom belangrijk om je eerst goed voor te bereiden. Op deze manier weten jullie vast iets beter waar jullie naar zoeken.
Allereerst is het fijn om te weten wat je mooi zou vinden. Hiervoor kun je foto’s bekijken van verschillende soorten ringen. Zoek bijvoorbeeld eens op Pinterest naar mooie voorbeelden. Vervolgens kun je kijken welke materiaalsoort uiteindelijk het beste bij je past. Dit hangt af van de ringen die je mooi vindt, maar ook van de voor- en nadelen van verschillende materiaalsoorten. Ook is het budget natuurlijk een belangrijk uitgangspunt. Bepaal daarom vooraf samen vast wat jullie ongeveer aan de trouwringen uit zouden willen geven. Om je te helpen met de verschillende keuzes die je moet maken, hebben we hieronder wat informatie over de materialen en kosten van een trouwring op een rijtje gezet.
Materiaal van de ringen
Laten we beginnen bij de verschillende soorten materialen die mogelijk zijn voor trouwringen. De meeste bruidsparen gaan voor gouden ringen, maar er zijn nog veel meer opties. Goud, platina, titanium, roestvrij staal of zelfs hout? The choice is yours!
Gouden trouwringen
Veel bruidsparen kiezen voor gouden trouwringen. Niet zo gek, want gouden ringen zien er mooi uit en er zijn heel wat verschillende mogelijkheden. Goud is uit zichzelf een zacht edelmetaal en daarmee gevoelig voor verbuigingen en krassen. Gelukkig kun je goud goed combineren met andere materialen zoals koper, zilver of palladium. Dit zorgt ervoor dat het materiaal veel sterker wordt. Witgouden trouwringen zijn bijvoorbeeld ontzettend populair. Witgoud is een legering gemaakt van goud in combinatie met zilver of palladium. Hierdoor krijgt het een zilverachtige kleur, maar slijt het ook veel minder snel. Roségoud is een mooie kleur voor een trouwring die gemaakt wordt door goud met zilver en koper te mengen.
Als je gouden ringen koopt, zie je ook staan hoeveel karaat goud de ring bevat. Puur goud bestaat uit 24 karaat goud. Trouwringen zijn vaak gemaakt van 14 of 18 karaat goud. Dit betekent dat van de 24 delen 14 of 18 delen goud zijn. De overige delen bestaan uit andere materialen. Hoe hoger het karaat, hoe puurder het goud dus is. Dit betekent dat de prijs hoger zal liggen, maar ook dat de ring gevoeliger is voor beschadigingen.
Huwelijksringen van ander materiaal
Naast goud zijn er natuurlijk ook nog andere materialen voor trouwringen. Ook zilver is van nature te zacht voor sieraden, daarom wordt er een combinatie van zilver en koper gebruikt. Zeker weten dat je echt zilveren ringen koopt? Dan zou je het getal 925 moeten zien staan. Dit betekent dat het sieraad gemaakt is met 92,5% zilver en 7,5% van een ander materiaal. Het voordeel van zilveren trouwringen is dat ze wat goedkoper zijn dan gouden ringen. Ze hebben een mooie glans en zijn gemakkelijk te combineren met andere sieraden.
Ook platina ringen zijn mogelijk. Platina is sterker dan goud, maar ook een stuk kostbaarder. Palladium is dan juist weer een veel goedkoper en ook lichter alternatief. Ook palladium is sterk en beschadigt dus niet snel. Titanium is helemaal super sterk, maar wel weer erg prijzig. Tot slot kunnen trouwringen van zirkonium ook erg mooi zijn, met name voor mannen. Wanneer zirkonium verhit wordt, krijgt de ring een stoere zwarte kleur. Wist je dat je ook verschillende materialen met elkaar kunt combineren in één ring? Zo heb je ook bicolor of tricolor trouwringen.
Diamanten toevoegen
Veel vrouwen kiezen ervoor om één of meerdere diamanten aan hun trouwring toe te voegen voor dat mooie fonkelende effect. Echte diamanten zijn ontzettend duur, daarom wordt er vaak met zirkonia gewerkt. Het verschil is dat diamant natuurlijk wordt gevormd, terwijl zirkonia kunstmatig is. Hier zie je overigens niet veel van, zirkonia diamanten kunnen ook prachtig staan!
Ringmaat bepalen
Het bepalen van de juiste ringmaat kan best even lastig zijn. Je wilt immers dat jullie de ringen gemakkelijk om kunnen krijgen tijdens de ceremonie, maar ze moeten ook weer niet zomaar van je vinger af kunnen glijden. Bovendien zijn je vingers niet altijd even dik. Door warmte of kou kan de dikte variëren. Het is dus belangrijk dat je handen een gemiddelde temperatuur hebben op het moment dat je jouw ringmaat gaat bepalen. Ook is er veel variatie in dikte van de verschillende vingers. Wist je bijvoorbeeld dat de vingers aan je schrijfhand dikker zijn dan de vingers van je andere hand? Zorg er dus voor dat je de juiste vinger meet.
Als jullie een bezoekje brengen aan de juwelier dan kun je verschillende soorten ringen uitproberen. Willen jullie thuis de juiste ringmaat bepalen? Er zijn online allerlei handige tools te printen en te bestellen. Sommige trouwringen webwinkels hebben ook een speciale service waarmee je proefringen opgestuurd kan krijgen waarmee je de perfecte maat kunt bepalen. Wel zo handig als je zeker weet dat de maat 100% goed is.
Aan welke hand draag je jouw ring?
Om de juiste ringmaat te bepalen, is het dus belangrijk om te weten aan welke hand je jouw trouwring gaat dragen. Dit kan zowel aan de linker- als rechterkant, maar beide kanten hebben een andere betekenis. Vroeger hing de kant van de trouwring vooral samen met het geloof. Katholieken droegen hun ring links, terwijl protestanten voor rechts gingen. Tegenwoordig zijn er ook andere redenen om voor de ene of juist andere kant te kiezen. Zo vinden sommige mensen het romantisch om hun trouwring aan de kant van het hart te dragen, links dus. Ook zou je een praktische overweging kunnen maken. Je dominante hand gebruik je het meest, de kans is daarom groter dat de ring aan deze kant beschadigt. Aan de andere kant zie je de ring juist wel weer meer wanneer je hem om je dominante hand draagt.
Leuke ideeën voor unieke trouwringen
Het dragen van trouwringen is een oude traditie, maar dat betekent niet dat jullie hier in mee hoeven te gaan. Niet zo’n fan van ringen? Dan zijn er ook genoeg andere mogelijkheden. Think outside the (ring)box! Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Een matchende tatoeage
- Een ander sieraad zoals een kettinkje of armband
- Unieke trouwringen die net even anders zijn, zoals bijvoorbeeld een trouwring gemaakt van hout
Eigen ringen laten ontwerpen
Kun je geen trouwringen vinden waar je hart meteen sneller van gaat kloppen? Geen probleem! Het is namelijk ook mogelijk om jullie eigen trouwringen te laten ontwerpen door een edelsmid. Als dat niet uniek is! Bovendien worden er ook steeds meer workshops georganiseerd waarbij jullie als bruidspaar samen de trouwringen kunnen ontwerpen. Niet alleen levert dit een mooi en heel persoonlijk resultaat op, ook hebben jullie meteen een leuke uitje samen!
Wat kosten trouwringen?
De kosten voor trouwringen variëren enorm en zijn vooral afhankelijk van het materiaal dat jullie kiezen. Gouden ringen zijn bijvoorbeeld het duurst, terwijl titanium en palladium weer goedkope materialen zijn. Gemiddeld geven bruidsparen zo’n €1000,- tot €1500,- uit aan een setje trouwringen. Overigens is het laten ontwerpen van ringen bij een edelsmid vaak niet per se veel duurder. Een workshop voor het zelf ontwerpen van trouwringen kost ongeveer 300 euro. Hier komen de materiaalkosten van de ringen nog bovenop.
Goedkope trouwringen
Helaas, trouwringen zijn dus bepaald geen koopje. Maar bedenk wel, ze zijn een investering voor de rest van jullie leven samen. Flink besparen op de ringen is dan ook niet echt aan te raden. Het zou immers jammer zijn als jullie ringen snel beschadigen of minder mooi worden. Willen jullie toch goedkope trouwringen kopen? Kies dan voor een materiaalsoort die niet al te duur is, maar wel hard genoeg. Door voor een simpeler ontwerp te gaan zonder diamantjes kun je ook al een hoop kosten besparen. Uiteindelijk is er voor elk budget wel iets geschikts te vinden!
De trouwringen presenteren
Als jullie mooie trouwringen hebben gevonden, is het wel zo leuk om ze op de trouwdag zelf ook op een mooie manier te presenteren. Dit kun je doen door een mooi doosje voor de trouwringen te kopen of ze op een kussentje neer te leggen. Je kunt bijvoorbeeld een mooi glazen ringdoosje kopen waar je de ringen in doet samen met wat mos of gipskruid. Dit ziet er erg stijlvol uit!
Ringen uitwisselen tijdens de ceremonie
En dan is het moment daar: het uitwisselen van de ringen tijdens de ceremonie. Wanneer jullie de ringen uitwisselen, hangt een beetje af van het verloop van jullie ceremonie, maar meestal gebeurt dit na de geloften. Jullie zouden de ringen eerst op een leuke manier naar voren kunnen laten komen, bijvoorbeeld door een ringdrager aan wijzen voor deze bijzondere taak.
Bron:
Historia