Bruidspaar in een kas

Fotograaf: Lisa Jungmann

Hoe verloopt een trouwdag? Zo ziet de tijdsplanning er uit

Zijn jullie de bruiloft aan het plannen? Dan is het wel fijn om te weten hoe het verloop van een trouwdag gaat. Natuurlijk kunnen jullie de tijdsplanning maken zoals jullie zelf willen, maar er zijn wel vaste onderdelen waar je aan kunt denken. Zo wordt het makkelijker om de trouwdag van jullie dromen samen te stellen! 

Een dagplanning maken voor de bruiloft is een belangrijke klus. Hiermee bepaal je namelijk veel voor het verloop van jullie trouwdag. Bovendien is de dagplanning een handig document voor de ceremoniemeester en alle mensen die jullie inhuren voor de bruiloft. Hierdoor weet je precies welke afspraken jullie kunnen maken.

Tijdsplanning voor de trouwdag

Het maken van een duidelijke tijdsplanning voor de trouwdag is één van de taken in de voorbereidingen van jullie bruiloft. Een belangrijke taak, want veel dingen zullen afhangen van deze tijdsplanning. Jullie ceremoniemeester zal de tijdsplanning bijvoorbeeld de hele dag bij de hand houden om te controleren of alles verloopt zoals gepland. Daarom is het ook handig om de dagplanning gezamenlijk op te stellen. Maar wat is het verloop van een trouwdag eigenlijk precies? Met welke dingen moet je rekening houden? En hoeveel tijd plan je in voor de verschillende onderdelen?

Dagprogramma bruiloft

Het dagprogramma voor jullie bruiloft samenstellen, doe je aan de hand van jullie wensen. Wat vinden jullie belangrijk? Waar willen jullie extra tijd aan besteden? En welke onderdelen kunnen jullie juist overslaan of minder tijd aan besteden? Natuurlijk is het hierbij wel handig om naar het gebruikelijke verloop van een trouwdag te kijken en hier jullie keuzes op te baseren. Standaard is een bruiloft opgebouwd uit de volgende onderdelen: het klaarmaken voor de bruiloft, de fotoshoot, de trouwceremonie, de receptie, het bruiloft diner en het trouwfeest. Hierbij zou je de onderstaande gemiddelde tijdsduur kunnen aanhouden:

  • Klaarmaken van de bruid, haar en make-up: 2 uur
  • Trouwceremonie: 45-60 minuten
  • Fotoshoot met de fotograaf: 1,5 uur
  • Receptie: 2 uur
  • Diner: 2 uur
  • Trouwfeest: 4 tot 5 uur

De precieze indeling hangt echter af van wat jullie belangrijk vinden. Zo kiezen sommige bruidsparen ervoor om de fotoshoot voor de ceremonie te doen als ze er nog helemaal fris uitzien. Andere bruidsparen vinden het juist leuk om de foto’s pas te laten maken zodra ze echt getrouwd zijn en de meeste spanning er af is. Ook kun je ervoor kiezen geen uitgebreide fotoshoot te laten maken, maar voor meer spontane foto’s gedurende de dag te gaan of de fotoshoot zelfs op een andere dag plaats te laten vinden om wat tijd te besparen. Of en hoe jullie de receptie, het diner en trouwfeest invullen, hangt ook af van jullie wensen. Je zou bijvoorbeeld in plaats van een trouwfeest ook een uitgebreid diner kunnen organiseren of zelfs gaan voor een bruiloft in de ochtend waarbij je afsluit met een feestelijke lunch.

Voorbeelden van het verloop van een trouwdag

Er zijn dus heel wat verschillende ideeën te bedenken voor het dagprogramma van een bruiloft. Ben je benieuwd naar voorbeelden van het verloop van een trouwdag? Lees dan ook zeker even het blog met 5 Ideeën voor de dagindeling op jullie bruiloft. En ook het blog Draaiboek voor de bruiloft: Tips, ideeën & voorbeelden is handig om te gebruiken als inspiratie!