Hoe ziet een trouwdag eruit?

Gaan jullie trouwen? Dan willen jullie natuurlijk een prachtige bruiloft organiseren. Daarvoor is het belangrijk om een goede dagplanning te maken. Maar hoe ziet een trouwdag er eigenlijk uit? Er zijn veel verschillende mogelijkheden en jullie kunnen zelf kiezen wat jullie fijn vinden, je kunt echter wel kijken naar de standaard onderdelen van een bruiloft. 

Om de trouwdag van jullie dromen kunnen te plannen, zul je een duidelijk dagprogramma op moeten stellen. Hierin staan alle onderdelen van jullie bruiloft in volgorde beschreven met de juiste tijden erbij. Maar daarvoor moeten er wel keuzes worden gemaakt. Want welke onderdelen vinden jullie belangrijk? En hoe ziet een trouwdag er normaalgesproken eigenlijk uit?

Hoe ziet een trouwdag eruit?

Eigenlijk zijn er geen vaste regels over hoe een trouwdag eruit hoort te zien, het is immers jullie grote dag! Toch kan het wel helpen om een globaal beeld in je hoofd te hebben van de opties voor jullie starten met het plannen van jullie eigen bruiloft. Daarom hebben we de verschillende onderdelen voor je op een rijtje gezet.

Bruidspaar op hun trouwdag tijdens de fotoshoot

Fotograaf: Epic Love Story

Voorbereidingen voor de bruiloft

Traditiegetrouw brengen de bruid en bruidegom de ochtend van de bruiloft gescheiden van elkaar door. De bruid slaapt meestal in haar ouderlijk huis, terwijl de bruidegom zich thuis klaarmaakt. De bruid heeft een paar uur nodig voor haar haar, make-up en trouwjurk terwijl de bruidegom zijn trouwpak aantrekt. Het is leuk als de fotograaf hier al bij aanwezig is, zodat jullie ook wat mooie foto’s hebben van de voorbereidingen. De bruidegom haalt de bruid vervolgens op en neemt hierbij ook meteen het bruidsboeket mee. Eventueel kunnen jullie er een bijzonder first look momentje van maken.

De trouwceremonie

Vervolgens is het tijd voor de trouwceremonie. Jullie kunnen de gasten vooraf vast bij elkaar brengen, maar het is ook mogelijk om de gasten op de trouwlocatie te laten verzamelen zodat ze jullie daar voor het eerst zien. De bruidegom loopt meestal eerst naar binnen, gevolgd door de bruid die weggegeven wordt door haar vader. Maar natuurlijk zijn er ook veel leuke alternatieven te bedenken om de trouwzaal binnen te lopen! In totaal duurt de ceremonie een half uur tot een uur, afhankelijk van de trouwambtenaar die jullie gekozen hebben en eventuele rituelen of symbolische handelingen die jullie willen toevoegen. Zo kan het bijvoorbeeld mooi zijn om eigen geloften naar elkaar uit te spreken.

Bruidspaar na afloop van de ceremonie op hun bruiloft

Fotograaf: Lilly Red

Fotomomenten op de bruiloft

Het is leuk om ruimte te maken voor een fotoshoot tijdens de trouwdag. Zo kan de fotograaf verschillende foto’s van jullie als bruidspaar maken en kunnen jullie ook met belangrijke gasten op de foto. Voor de ceremonie zouden jullie er al even met de fotograaf tussenuit kunnen knijpen, maar ook na afloop van de trouwceremonie is het leuk om foto’s te maken. Zo vlak na het jawoord zullen jullie namelijk extra stralen! Jullie kunnen ervoor kiezen om de traditionele groepsfoto’s af te wisselen met foto’s van spontane momenten.

Receptie, diner en trouwfeest

Na de fotomomenten is het tijd voor de receptie en het feest. De receptie is in ieder geval met de daggasten op de bruiloft, maar het kan zijn dat jullie ook nog andere gasten uitnodigen om bij de receptie aanwezig te zijn. Tijdens de receptie kunnen jullie proosten op het huwelijk en de bruidstaart aansnijden. Samen met de daggasten gaan jullie vervolgens aan tafel voor het diner. Een fijn en intiem moment om bij te kunnen praten. Eventueel kan er tijdens het diner ook ruimte worden gemaakt voor stukjes die de gasten voor het bruidspaar hebben voorbereid. Vervolgens kan het trouwfeest beginnen. Dit is meestal het moment waarop er een grotere groep gasten aanschuift en de voetjes van de vloer gaan.

Afsluiting van de trouwdag

Het kan leuk zijn om de trouwdag op een speciale manier af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld door met alle gasten het bruidspaar uit te zwaaien als ze op weg gaan naar hun huwelijksnachtbestemming. Je kunt hier nog wat leuke ideeën vinden voor de afsluiting van de trouwdag.

Hoe ziet jullie trouwdag eruit?

De onderdelen die hierboven beschreven staan zijn het meest standaard, maar natuurlijk niet verplicht. Uiteindelijk beslissen jullie zelf hoe jullie trouwdag eruit komt te zien. Jullie zouden bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor een uitgebreid diner in plaats van een trouwfeest. Of plan juist een romantische ceremonie in de avond! Gebruik vooral je eigen creativiteit bij het maken van de dagplanning voor jullie bruiloft.