De meeste bruiloften zijn tot in de puntjes voorbereid door de bruid en bruidegom. Om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is voor alle verschillende onderdelen, is het handig om vooraf een goed draaiboek te maken voor jullie bruiloft.

Vaak bestaat een bruiloft uit verschillende onderdelen en soms moet er ook nog een bepaalde afstand worden afgelegd van de ene naar de andere locatie. Het is wel zo fijn als alles soepel verloopt en jullie nergens te laat mee beginnen. Daarom is een goed draaiboek van groot belang als jullie gaan trouwen. Alleen hoe stel je zo´n draaiboek precies op?

Verschillende kolommen

Een draaiboek in tabelvorm is het meest handig omdat je hier niet alleen de tijd en activiteit in kwijt kan, maar ook de personen die erbij betrokken zijn. Jij bent immers niet de enige die moet weten hoe jullie bruiloft achter de schermen verloopt. Het is namelijk wel zo handig als ook de wedding planner, ceremoniemeester en andere gasten die een belangrijke taak vervullen precies weten wat ze wanneer moeten doen. De tabel van je draaiboek heeft daarom minstens drie kolommen met de tijd, de activiteit en de personen die bij de activiteit betrokken zijn. Je kunt ook extra kolommen toevoegen met de locatie, leveranciers en eventuele opmerkingen.

Inplannen van de verschillende onderdelen

Wanneer de tabel eenmaal is opgesteld, kun je hem in gaan vullen. Maak eerst een lijst van alle verschillende onderdelen van de bruiloft. Denk aan de belangrijke moment zoals de trouwceremonie, het huwelijksdiner en het feest, maar ook aan praktische zaken zoals ontbijten, het vervoer naar een andere locatie en het in ontvangst nemen van felicitaties. Zijn er al tijdstippen die vaststaan, zoals bijvoorbeeld de ceremonie, het trouwfeest of de komst van de fotograaf? Vul deze gegevens dan eerst in zodat je de rest er omheen kunt plannen.

Weet je nog niet precies wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een bruiloft? Lees dan eerst het blog Trouwen? Zo plan je de bruiloft van jullie dromen!

Hoe lang heb je nodig?

Hoe lang je nodig hebt voor alle verschillende activiteiten hangt helemaal van jullie eigen wensen af. De een vindt het belangrijk om een uitgebreide fotoshoot te houden, terwijl de ander juist graag lang wil blijven dineren. Natuurlijk is het wel mogelijk om een gemiddelde tijdsduur aan te geven voor de volgende onderdelen:

  • Klaarmaken van de bruid, haar en make-up: 2 uur
  • Trouwceremonie: 45 minuten
  • Fotoshoot met de fotograaf: 1,5 uur
  • Receptie: 2 uur
  • Diner: 2 uur
  • Trouwfeest: 4 tot 5 uur

Natuurlijk kunnen deze tijdsduren allemaal aangepast worden aan jullie wensen. Komen er speeches tussendoor? Of willen jullie ook foto´s laten maken met de familie erbij? Dit zijn allemaal extra momenten die ingepland moeten worden in het draaiboek.

Draaiboek bruiloft

Fotograaf: Corbin Gurkin via Brides

Voorbeeld draaiboek

Wij hebben een voorbeeld van een draaiboek voor je opgesteld aan de hand van de gemiddelde tijdsduur die je voor alle onderdelen nodig hebt. Natuurlijk kan het zijn dat jullie een heel andere volgorde van de verschillende onderdelen willen op jullie bruiloft. Dat is natuurlijk ook mogelijk! In dit voorbeeld draaiboek is nog geen rekening gehouden met reistijd tussen verschillende locaties. In de middag is wat extra tijd voor een tweede fotoshoot gepland. Omdat het licht op dit tijdstip anders is, kan het leuk zijn om nog wat foto´s te laten maken. Wanneer jullie in de zomer trouwen, kun je deze fotoshoot ook na het diner plannen. Golden hour (het uur voor zonsondergang) zorgt namelijk voor prachtig licht!

09.00 – 11.30  Bruidskapsel, make-up, aantrekken trouwjurk
11.30 – 12.30  Aankomst bruidegom, lunch
12.30 – 14.00  Trouwfoto´s
14.00 – 14.45  Ceremonie
14.45 – 16.45  Receptie
16.45 – 17.30  Extra fotoshoot
17.30 – 19.30  Diner
19.30 – 20.00  Opfrissen
20.00 – 01.00  Feest

Geen stress

Een draaiboek is een belangrijk leidraad voor jullie bruiloft. Het geeft houvast en het zorgt ervoor dat jullie niet te laat komen. Probeer echter wel een beetje flexibel te zijn. Geen enkele bruiloft is perfect en er zal dus best eens iets fout kunnen gaan. Maak een ruime planning zodat jullie niet hoeven te stressen. Tenslotte gaat het er vooral om dat jullie kunnen genieten van deze speciale dag.

One comment to “Draaiboek voor de bruiloft: Tips, ideeën en voorbeelden”
  1. Mijn jongste broer trouwde wel heel erg “casual”: hij huurde een partytent en bestelde catering van bij de Chinees. Wel had hij voor echte champagne gezorgd om het nog enige stijl te verlenen. Het was overigens een ontzettend gezellige bruiloft en dat ik uiteindelijk het belangrijkste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *