Alles wat je moet weten over trouwen in het buitenland

Heb je geen zin om afhankelijk te zijn van het wisselvallige Nederlandse weer? Of lijkt het je wel wat om op een spectaculaire locatie te trouwen? Steeds meer stellen kiezen er voor te trouwen in het buitenland. Super gaaf natuurlijk, maar waar moet je allemaal aan denken bij een bruiloft in het buitenland? Wij helpen je een eindje op weg!

Een groot voordeel van trouwen in het buitenland is dat de omgeving vaak prachtig is. Dit levert dan ook mooie foto´s op. Bovendien heb je hier het echte vakantiegevoel en kunnen jullie dus helemaal ontspannen genieten van een bijzondere ervaring. Dit klinkt ideaal! Maar denk er wel aan dat het plannen van een bruiloft in een ander land iets lastiger kan zijn dan wanneer jullie gewoon in Nederland trouwen. Om je vast een eindje op weg te helpen, hebben we alle informatie voor je verzameld die je nodig hebt voor jullie eigen bruiloft in het buitenland.

Wat kost trouwen in het buitenland?

Aan een bruiloft in het buitenland is natuurlijk een prijskaartje verbonden. Jullie gasten moeten een eind rijden of zelfs een vliegticket kopen. Voor sommige gasten zal dat best een opgave zijn en niet iedereen kan het waarderen als jullie willen trouwen in het buitenland. Wanneer jullie flink gespaard hebben, kunnen jullie de reiskosten eventueel betalen voor de gasten. Het is in ieder geval netjes om voor een locatie te zorgen waar ze kunnen overnachten. Waar jullie ook voor kiezen, zorg er in ieder geval voor dat de gasten zelf niet verplicht zijn om enorme bedragen neer te leggen om op jullie bruiloft aanwezig te kunnen zijn. Houd ook rekening met gasten die het niet zo breed hebben, maar wel graag op jullie bruiloft willen komen. Het zou jammer zijn als zij jullie bruiloft moeten missen, alleen omdat jullie graag willen trouwen in het buitenland!

De totale kosten van jullie bruiloft in het buitenland zijn natuurlijk afhankelijk van het land dat jullie kiezen. De reiskosten kunnen bijvoorbeeld een grote kostenpost zijn waardoor trouwen in het buitenland vaak duur uitvalt. Verder zul je ongeveer dezelfde kosten maken als bij een bruiloft in Nederland. Wanneer jullie een goedkoop land uitkiezen, kun je echter ook wat geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor eten en drinken die lager uit kunnen vallen. Tot slot kan het ook veel geld schelen wanneer jullie geen aparte huwelijksreis meer plannen, maar een vakantie vastplakken aan de bruiloft. Op deze manier heb je in ieder geval de kosten voor de reis er al uit! Hierdoor is het ook mogelijk om te trouwen in het buitenland als jullie budget wat lager is.

Kleinschalige bruiloft in het buitenland

Een bruiloft in het buitenland is over het algemeen wat kleinschaliger dan een bruiloft in Nederland. Tenslotte nodig je alleen directe familie en heel goede vrienden uit om dat hele eind met jullie mee te reizen. Dat kan voordelen hebben: een kleine bruiloft kan bijvoorbeeld ontzettend sfeervol zijn! Aan de andere kant is het soms ook lastig om keuzes te maken, jullie kunnen immers maar een beperkt aantal gasten uitnodigen.

Is jullie huwelijk in het buitenland ook rechtsgeldig in Nederland?

Het is belangrijk jullie van tevoren goed te verdiepen in het land waar jullie willen trouwen. Een huwelijk in het buitenland is namelijk niet per definitie rechtsgeldig in Nederland. Dit hangt af van het land waar jullie trouwen en de manier waarop jullie elkaar het jawoord geven. Jullie zouden kunnen overwegen om een BABS mee te nemen uit ons eigen land. Dit is niet alleen handig omdat de ceremonie dan in het Nederlands kan plaatsvinden, maar ook omdat hij of zij jullie veel advies zal kunnen geven over de wetten en regelgeving. Hebben jullie geen Nederlandse BABS? Dan is het sowieso slim om voor wat contacten te zorgen in het land waar jullie willen trouwen. Een bruiloft in het buitenland organiseren kan namelijk best lastig zijn en dan is het fijn om daar wat hulp bij te hebben.

Symbolisch trouwen in het buitenland

Blijkt het erg lastig te zijn om jullie huwelijk in het buitenland rechtsgeldig te laten verklaren in Nederland? In dat geval kunnen jullie er ook voor kiezen om alleen symbolisch te trouwen in het buitenland. In Nederland kunnen jullie dan gratis trouwen om het officieel te maken. Wil je meer weten over de officiële regelgeving voor het trouwen in een ander land? Lees dan ook zeker ons blog Regels voor trouwen in het buitenland. Ook op de pagina van de Rijksoverheid staat veel nuttige informatie.

Leveranciers voor jullie buitenlandse bruiloft

Wanneer jullie in het buitenland trouwen, kan het best lastig zijn om goede leveranciers voor jullie bruiloft te vinden. Het is immers niet altijd even gemakkelijk om afspraken te maken vanuit Nederland en waarschijnlijk hebben jullie weinig contacten in het land waar jullie trouwen. Het is daarom slim om een goede weddingplanner in te schakelen die jullie hiermee kan helpen. Je kunt voor een Nederlandse weddingplanner kiezen die gespecialiseerd is in het organiseren van buitenlandse bruiloften of jullie kunnen op zoek gaan naar een fijne weddingplanner in het land zelf. Allebei de opties hebben voordelen. Een Nederlandse weddingplanner kan jullie in jullie eigen taal helpen en jullie kunnen tijdens de voorbereidingen gemakkelijk met elkaar afspreken. Wanneer jullie een weddingplanner uit het land zelf kiezen, zal zij veel contacten hebben en jullie hiermee aan fijne adresjes kunnen helpen. Het overleg zal dan waarschijnlijk grotendeels via Skype plaatsvinden.

Trouwfotografie in het buitenland

Naast leveranciers hebben jullie natuurlijk ook een goede trouwfotograaf nodig. Je kunt hiervoor de portfolio´s bekijken van verschillende trouwfotografen en het kennismakingsgesprek zouden jullie via Skype kunnen regelen. Hebben jullie een goede Nederlandse trouwfotograaf op het oog? Grote kans dat hij of zij graag met jullie meereist naar de bestemming! Natuurlijk zit hier wel een prijskaartje aan verbonden, maar het voordeel is dat jullie in Nederland vast kennis met elkaar kunnen maken.

Als jullie voor de voorbereidingen een bezoek brengen aan het land waar jullie willen gaan trouwen, is het leuk om vast een verlovingsshoot te laten maken. Op deze manier heb je wat mooie foto´s die je kunt gebruiken voor de save the date, trouwkaarten of programmaboekjes.

Voorbereidingen voor trouwen in het buitenland

Alles bij elkaar vergt een bruiloft in het buitenland nog wat extra voorbereidingstijd dan een bruiloft in Nederland. Zorg er voor dat je alles goed overdacht hebt voor je hier definitief voor kiest. Overweeg zeker om een weddingplanner in te huren of contact te zoeken met iemand die woont in het land waar jullie willen trouwen. Het is een hele organisatie, maar natuurlijk wel een bijzondere ervaring. Je trouwt tenslotte (als het goed is) maar één keer! Zijn jullie er uit en willen jullie echt gaan trouwen in het buitenland? Dan zul je de volgende dingen moeten gaan regelen:

 • Bepaal in welk land jullie willen gaan trouwen. Is er een land waar jullie bijzondere herinneringen aan hebben?
 • Check het reisadvies voor jullie bestemming. Is het land veilig genoeg?
 • Verdiep je in de regelgeving in het land waar jullie zouden willen trouwen.
 • Informeer welke documenten jullie allemaal nodig hebben voor het huwelijk. Maak al het papierwerk in orde.
 • Huur een weddingplanner in of probeer zelf leveranciers te vinden. Regel ook zo snel mogelijk een goede fotograaf.
 • Stuur save the dates uit en zorg dat jullie ongeveer weten hoeveel gasten er zullen komen.
 • Ga op zoek naar een mooie trouwlocatie, het liefst met een onderkomen er bij. Je kunt natuurlijk ook in de buurt van de trouwlocatie een accommodatie voor jullie zelf en de gasten regelen.
 • Boek de vliegtickets of regel ander vervoer, eventueel ook voor de gasten. Informeer of je een visum nodig hebt voor het land waar jullie willen trouwen.
 • Spreek alles door met de leveranciers en check of alles goed geregeld wordt. Houd regelmatig contact en probeer jullie contactpersonen via Skype te spreken.
 • Denk na over de manier waarop je jouw trouwjurk gaat vervoeren. Neem eventueel contact op met de luchtvaartmaatschappij (maar lees eerst even het blog Zo neem je jouw trouwjurk mee in het vliegtuig)
 • Vertrek een paar dagen voor de bruiloft om vast aan jullie nieuwe verblijf te kunnen wennen. Zeker wanneer het land dat jullie gekozen hebben een ander klimaat heeft, is het fijn om een paar dagen bij te kunnen komen.
 • Geniet van jullie bruiloft in het buitenland. Plak er ook zeker nog even een fijne huwelijksreis aan vast.
 • Zorg er bij terugkomst voor dat jullie huwelijk ook in Nederland erkend wordt.
 • Organiseer eventueel nog een feest voor de gasten die niet met jullie mee zijn gereisd naar het buitenland.

Trouwen in het buitenland: In welke landen kun je trouwen?

Eigenlijk kun je ieder land kiezen dat jullie maar willen voor jullie bruiloft in het buitenland. Wel zijn bepaalde landen gemakkelijker voor het regelen van een bruiloft dan anderen. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Dan zou je eens na kunnen denken over de volgende landen of gebieden:

 • Cycladen: De cycladen is een Griekse eilandengroep met prachtige eilanden zoals Mykonos, Naxos en Santorini. Kenmerkend voor deze eilanden zijn de witte gebouwen met blauwe daken. Een prachtig decor voor jullie bruiloft!
 • Scandinavië: Een romantische winterbruiloft of een zomers mittsommernacht fest? Het kan allebei in de prachtige natuur van Scandinavië. Je hebt hier alle rust en ruimte en jullie zijn verzekerd van adembenemende uitzichten.
 • Ibiza: Ibiza is niet voor niets een geliefd eiland bij BN’ers. Ondanks de populariteit zijn er nog voldoende idyllische plekjes te vinden en is het de ideale bestemming voor een laid back bohemian bruiloft.
 • Toscane: Italië is een prachtig land om te trouwen. Glooiende heuvellandschappen, kleine dorpjes, historische steden en natuurlijk het heerlijke Italiaanse eten: het ideale gebied voor een bruiloft.
 • Hawaii: Trouwen in het buitenland kan natuurlijk ook buiten Europa. Als jullie het geen probleem vinden om wat verder te reizen, is Hawaii een echte droombestemming. Het kost wat geld en tijd om er te komen, maar dan hebben jullie wel een waanzinnige trouwlocatie!

Intieme elopement in plaats van groots trouwen in het buitenland

Is het jullie allemaal iets teveel gedoe om zo’n bruiloft in een ander land te plannen, maar willen jullie wel heel graag trouwen in het buitenland? Dan is een elopement een tof idee! Bij een elopement knijpt het bruidspaar er samen tussenuit om met elkaar te trouwen, zonder de gasten dus. Een beetje gek misschien, maar ook wel weer super romantisch. Je leest er alles over in het blog Elopement: De ideale intieme bruiloft?

Cadeau voor een bruiloft in het buitenland

Het is gebruikelijk om een huwelijkscadeau voor het bruidspaar te regelen, maar wanneer jullie trouwen in het buitenland kan dat net even anders zijn dan bij een bruiloft in eigen land. De gasten hebben misschien al veel kosten aan jullie bruiloft, hierdoor kan er wellicht wat minder geld overblijven voor een cadeau. Ook is het niet handig om de cadeaus mee te moeten nemen naar het buitenland. Bij een bruiloft in het buitenland is het daarom slim om een geldbedrag of een bon cadeau te geven. Natuurlijk kun je het huwelijkscadeau ook achteraf laten opsturen naar het bruidspaar.