Muziek bij de trouwceremonie

Wil je jullie trouwceremonie extra persoonlijk maken? Dan kan muziek eigenlijk niet ontbreken. Door muziek te draaien tijdens de ceremonie voeg je een extra stukje emotie toe aan jullie bruiloft. Er zijn dan ook heel wat momenten in een ceremonie waar je bijzondere liedjes bij kunt gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een romantisch nummer bij de entree van de bruid en een onvergetelijk feestnummer bij het vertrek van de newlyweds? De muziek tijdens jullie ceremonie is de soundtrack van jullie liefde! 

Er zijn verschillende manieren om jullie trouwceremonie extra persoonlijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van rituelen, het uitspreken van eigen geloften of persoonlijke woorden van vrienden of familieleden. Ook muziek kan van grote invloed zijn op jullie ceremonie. Door voor nummers met een bepaalde betekenis te kiezen, geef je een unieke touch aan jullie ceremonie.

Muziek ceremonie bruiloft

Bij veel ceremonies wordt gebruik gemaakt van muziek. Je kunt bijvoorbeeld een nummer uitkiezen voor de binnenkomst van de bruid en bruidegom en deze nummers vervolgens af laten spelen tijdens jullie ceremonie. Wil je voor het echte wauw-effect zorgen? Dan is live muziek eigenlijk nog veel mooier. Een groot voordeel aan live muziek is dat je de nummers aan kunt passen zoals jullie willen. Zo kan een nummer gemakkelijker korter of langer worden gemaakt, maar kan ook het tempo, de tekst of zelfs het hele liedje worden aangepast. Een goede live muzikant kan op deze manier van heel wat nummers een romantische ceremonieversie maken, ook als je dat in eerste instantie misschien niet zo verwacht!

Momenten voor muziek tijdens de ceremonie

Er zijn verschillende momenten op een bruiloft waarbij het mooi is om gebruik te maken van muziek. Naast de binnenkomst van de bruidegom en bruid, kun je bijvoorbeeld nummers uitkiezen voor het moment van de kus, het tekenen van de akte en het verlaten van de ceremonie. Vooral het tekenen van de akte is een prettig moment om met muziek te ondersteunen. De gasten moeten immers een tijdje wachten tot iedereen zijn handtekening heeft gezet en dan is het fijn als ze ondertussen ergens naar kunnen luisteren.

Binnenkomst bruidegom muziek

De bruidegom komt vaak als eerste de ceremonie binnenlopen. Hierbij kan een mooi nummer natuurlijk niet ontbreken! Waar bij de bruid vaak voor een rustig, romantisch nummer wordt gekozen, kan de bruidegom ook opkomen op een wat stoerder of meer uptempo nummer. Loop je als bruidegom samen met iemand naar voren, zoals bijvoorbeeld je moeder? Dan zou je ook kunnen overwegen om een nummer uit te kiezen met een bijzondere betekenis voor jullie samen.

Muziek bij binnenkomst bruid

De bruid komt na de bruidegom binnen, vergezeld door haar vader als hij haar weg gaat geven of op een andere manier. Ook als bruid kun je kiezen voor een nummer met een bijzondere betekenis voor jou en jouw vader (of een andere persoon waarmee je naar voren loopt). Je kunt natuurlijk ook gewoon een super romantisch nummer uitkiezen. De meeste bruiden kiezen voor een wat rustiger liedje, maar er is natuurlijk van alles mogelijk.

Kus en het tekenen van de akte

Wanneer jullie elkaar het jawoord hebben gegeven, mag dat natuurlijk gevierd worden met een kus. Een leuk moment om weer wat muziek in te zetten, maar ditmaal iets korter. Je zou bijvoorbeeld alleen een refrein of een kort stukje kunnen laten horen. Tijdens het tekenen van de akte is er juist weer wat meer tijd. Het is dan fijn om een nummer te kiezen waar de gasten echt even naar kunnen luisteren, bijvoorbeeld iets Nederlandstaligs.

Muziek voor het verlaten van de ceremonie

Ook als afsluiting van de ceremonie is het leuk om nog een nummer in te zetten. Dit is een feestelijk moment, dus het is leuk om hier een vrolijk nummer voor uit te kiezen waar de gasten meteen blij van zullen worden. Tijdens dit laatste nummer kunnen jullie als pasgetrouwd stel tussen jullie gasten door naar buiten lopen.

Liedjes voor de bruiloft ceremonie kiezen

Het kan best even lastig zijn om de juiste muziek voor jullie ceremonie te kiezen. De liedjes moeten namelijk jullie liefde weerspiegelen en de emoties van dat moment versterken. Goede ceremoniemuziek zorgt ervoor dat jullie liefdesverhaal écht tot leven komt, zeker gecombineerd met de mooie woorden van de trouwambtenaar. Kun je nog wel wat inspiratie voor liedjes gebruiken? Lees dan even ons blog met De 22 meest romantische bruiloft liedjes