Dit houdt de rol van bruidsmeisje op een bruiloft in

Als bruidsmeisje heb je de eer om een belangrijke rol te spelen op de bruiloft van je vriendin, zus of ander familielid. Ben je gevraagd als bruidsmeisje op een huwelijk? Dan wil je vast graag weten wat er van je verwacht wordt. Wat houdt de rol van bruidsmeisje precies in? 

In Nederland kiest niet iedere bruid ervoor om bruidsmeisjes te vragen voor de bruiloft. Toch kan dit wel een leuke traditie zijn. Niet alleen zien bruidsmeisjes er prachtig uit op de trouwfoto’s, ook is het gezellig en handig om een groepje vrouwen om je heen te hebben die je kunnen ondersteunen tijdens de trouwdag.

Wat is een bruidsmeisje?

Wist je dat de traditie van het bruidsmeisje al eeuwenoud is? Vroeger droegen bruidsmeisjes een zelfde soort jurk als de bruid om de boze geesten in de war te brengen. Zo wisten deze boze geesten niet wie de bruid was. Tegenwoordig zijn bruidsmeisjes vooral in Amerika erg populair. Het zijn de zussen, nichtjes en vriendinnen van de bruid die een speciale rol vervullen op de bruiloft. Ze dragen niet meer dezelfde kleding als de bruid, maar vaak zijn de bruidsmeisjes jurken wel allemaal hetzelfde en kiest de bruid een kleur voor deze jurken die past bij het thema van de bruiloft.

Bruidsmeisje zijn op een bruiloft is vooral een symbolische taak. De bruid laat hiermee zien dat je een belangrijke rol in haar leven vervult. Maar dat wil niet zeggen dat je niets te doen hebt op de bruiloft. Een andere Amerikaanse bruiloft traditie is het vragen van een maid of honor voor de bruiloft. De taken van een maid of honor zijn nog net wat uitgebreider dan die van gewone bruidsmeisjes.

Welke taken heeft een bruidsmeisje?

Als bruidsmeisje heb je een aantal praktische taken op de bruiloft zelf en in de voorbereiding. De ceremoniemeester is er om het bruidspaar te ondersteunen bij de organisatie, maar als bruidsmeisje kun je hier wel in assisteren. Denk aan het organiseren van een vrijgezellenfeest, het helpen van de bruid met het aantrekken van haar trouwjurk, meegaan met de fotoshoot om spullen te dragen en het helpen van de fotograaf. Ook kun je de trouwlocatie vooraf decoreren en de gasten naar de juiste plaats brengen tijdens de ceremonie. Jouw taken hangen vooral af van de wensen van het bruidspaar.

Bruidsmeisjes jurk voor volwassenen

Als bruidsmeisje moet je er natuurlijk goed uitzien op de bruiloft. Het is leuk om een speciale bruidsmeisjes jurk te kopen die je afstemt met de andere bruidsmeisjes op de bruiloft. Jullie kunnen allemaal voor dezelfde jurk kiezen, maar het kan ook leuk zijn om te variëren. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld gaan voor dezelfde jurk in verschillende kleuren, dit zorgt voor een mooi effect. Natuurlijk is het ook leuk als het thema van de bruiloft terugkomt in jullie kleding. Kiest het bruidspaar bijvoorbeeld voor een bohemian bruiloft? Dan is het leuk om ook een boho outfit te gaan als bruidsmeisje.

Het uitkiezen van een outfit doe je meestal samen met de bruid en de andere bruidsmeisjes. In principe zijn de kosten voor de jurk voor de bruidsmeisjes zelf. Wel is het belangrijk om dan met elkaar het budget te bepalen. In sommige gevallen kiest de bruid ervoor een jurk uit te kiezen en die ook voor de bruidsmeisjes te betalen. Het kan ook zijn dat je zelf een jurk mag uitkiezen voor de bruiloft. Zorg er dan voor dat je vooraf goed weet wat de bruid graag zou willen.

Kinderen als bruidsmeisje of bloemenmeisje

In Nederland wordt de rol van bruidsmeisje ook vaak door kinderen ingevuld. Heb je als bruid bijvoorbeeld een dochter, nichtje of buurmeisje? Dan is het leuk om haar als bruidsmeisje te vragen. Een bruidsmeisje of bloemenmeisje kan voor de bruid uit de ceremonie binnen komen lopen. Het is leuk om haar een mandje met bloemen mee te geven die ze op het pad uit kan strooien. Zeker weten dat ze op deze manier de harten van al jullie gasten weet te veroveren!

Jurkjes voor bloemenmeisjes

Net als bij volwassen bruidsmeisjes is het ook voor kinderen leuk om een mooie outfit te dragen naar de bruiloft. Er zijn heel wat schattige jurkjes voor bloemenmeisje te krijgen. Heb je meerdere kinderen als bruidsmeisjes op jullie bruiloft? Dan is het leuk om dezelfde jurkjes te kopen. Hierin kun je de themakleuren van jullie bruiloft terug laten komen. Volwassen vrouwen dragen over het algemeen geen witte jurk op een bruiloft, dit is immers de kleur van de bruid. Als bruidsmeisjes jurk voor kinderen is de kleur wit echter wel heel geschikt.

Bedankje voor bruidsmeisjes

Het is leuk om de bruidsmeisjes te bedanken voor hun taken op de bruiloft met een cadeautje. Dit kan een kleinigheidje zijn of juist een speciaal en persoonlijk cadeau. Zo kan het bijvoorbeeld leuk zijn om een mooi sieraad cadeau te geven, zoals een armbandje of een ketting. Je kunt dit sieraad zelfs nog laten personaliseren met een gegraveerde tekst. Een ander leuk bedankje voor de bruidsmeisjes kan een gezellig cadeaumandje zijn met wat verzorgingsproducten en lekkere dingen erin. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fijne douchegel, een nagellakje en een flesje champagne? Dit gepersonaliseerde toilettasje is ook een tof idee! Wil je jouw bruidsmeisjes liever al voorafgaand aan de bruiloft verrassen? Geef dan een gepersonaliseerd tasje cadeau waarin ze tijdens de bruiloft handige spullen mee kunnen nemen zoals make-up, haarspray, parfum en pepermuntjes.

Het kan ook leuk zijn om een gezellig dagje uit te plannen met je bruidsmeisjes. Ga bijvoorbeeld voor een lekkere high tea, een ontspannen dagje in de spa of een luxe etentje in een restaurant. Als je dit voor de bruiloft plant, kunnen jullie alle voorbereidingen samen doornemen. Na de bruiloft kun je ook een uitje plannen als bedankje. Tijdens dit uitje kunnen jullie samen nog eens nagenieten van alle mooie herinneringen van de bruiloft.

Bron:
New York Times

Dit blog bevat affiliate links.