Bruidegom bij de ceremonie

Fotograaf: Mon et Mine

Dit is een checklist met de taken van de bruidegom

Natuurlijk plan je een bruiloft samen, maar in de praktijk is het vaak zo dat de bruid het meeste werk doet. Toch zijn er traditioneel ook wat taken van de bruidegom. Met deze checklist en handige tips kun je als bruidegom precies zien wat er van je verwacht wordt bij de voorbereidingen en tijdens de bruiloft.

Volgens de traditie is een deel van de bruiloft taken van de bruidegom. Dat wil zeggen dat over het algemeen verwacht wordt dat de bruidegom deze onderdelen van de voorbereidingen op zich zal nemen. Overigens is het vooral belangrijk om met elkaar te overleggen wie wat wil doen. Toch nieuwsgierig wat de taken van de bruidegom officieel zijn? Wij hebben een handig lijstje voor je samengesteld!

Taken van de bruidegom

 • Getuigen kiezen: Als bruidspaar mag je samen vier getuigen uitkiezen, twee voor de bruid en twee voor de bruidegom. Natuurlijk vraagt de bruidegom zijn eigen getuigen voor de bruiloft.
 • Trouwoutfit kopen: Niet alleen voor de bruid, maar ook voor de bruidegom is het belangrijk om een goede trouwoutfit te kopen. Je zult dus op pad moeten gaan om een mooi trouwpak uit te zoeken. Daarbij is het ook slim om gebruik te maken van deze 5 handige tips voor het kopen van de trouwschoenen.
 • Bruidsboeket uitzoeken: Wist je dat de bruidegom volgens de traditie het bruidsboeket uitzoekt? De bruid krijgt het boeket pas op haar trouwdag te zien. Tegenwoordig houden veel bruidsparen zich niet meer aan deze traditie, maar het kan toch leuk zijn om het op deze manier te doen. Neem een stukje van de stof van de trouwjurk mee naar de bloemist zodat je zeker weet dat het boeket bij de jurk past.
 • Muziek regelen: Een van de andere taken van de bruidegom is het uitzoeken van de muziek voor de bruiloft. Gaan jullie voor een band of DJ? En welke muziekstijl horen jullie graag terug tijdens het trouwfeest? De bruidegom zorgt er voor dat dit goed geregeld wordt!
 • Danslessen nemen: Tijdens het trouwfeest vindt ook vaak een openingsdans plaats. Het is aan te raden om vooraf danslessen te nemen zodat deze bijzondere dans een beetje soepel verloopt. En misschien hebben jullie ook nog wat aan deze 12 Tips, ideeën en alternatieven voor de openingsdans op jullie bruiloft.
 • Huwelijksreis plannen: Tegenwoordig zijn het vaak de vrouwen die de vakantie boeken, maar de huwelijksreis plannen is traditioneel ook één van de taken van de bruidegom. Het is helemaal leuk om samen te zoeken naar de vakantie van jullie dromen.
 • Geloften schrijven: Schrijven jullie eigen geloften? Dan zul je als bruidegom een mooi stukje tekst voor de ceremonie moeten schrijven. Maak duidelijke afspraken met elkaar zodat je precies weet waar je aan toe bent.
 • Bezoek brengen aan de kapper: Als bruidegom hoef je geen uitgebreid bruidskapsel te nemen, maar een bezoekje aan de kapper is natuurlijk wel belangrijk. Doe dit niet de dag voor de bruiloft, want dan zit je haar over het algemeen nog niet zo mooi. Zorg dat het eerst een paar dagen de tijd heeft om weer goed in model te zitten.
 • Speechen: Tot slot geeft de bruidegom volgens de traditie ook een speech tijdens de bruiloft om alle gasten te bedanken. Dit is ook een mooi moment om nog een paar lieve woorden tegen je kersverse vrouw te zeggen. Lees ook zeker even het blog Een voorbeeld voor de speech van de bruidegom én handige tips

Nog wat handige tips voor de bruidegom

Naast deze taken van de bruidegom hebben we ook nog wat handige tips. Geen verplichte onderdelen van de bruiloft, maar leuke manieren om de voorbereidingen extra gezellig te maken!

 • Verloofde verrassen met een mooi cadeau: De bruid zal best een beetje gespannen zijn in de weken voor de bruiloft. Het is dan extra bijzonder als ze verrast wordt met een cadeau. Alleen hoe kun je je verloofde verrassen? Denk bijvoorbeeld aan een mooi sieraad, een lekker luchtje, een romantisch etentje of een (handgeschreven) brief waarom je zo veel van haar houdt. Of gebruik deze Top 10 cadeaus voor vrouwen om je aanstaande mee te verrassen
 • Zo veel mogelijk samen doen: Ook als je niet zo van het plannen bent en de bruid het heerlijk vindt om eindeloos met de bruiloft bezig te zijn, is het toch leuk om zo veel mogelijk van de voorbereidingen samen te doen. Het is namelijk erg gezellig om hier samen mee bezig te zijn.
 • Cadeau regelen voor getuigen: Je getuigen en andere goede vrienden die een belangrijke rol op jullie bruiloft vervullen, verdienen natuurlijk een bedankje na afloop. Denk bijvoorbeeld aan een fles wijn, whisky of een luxe pen (waar ze meteen de handtekening mee kunnen zetten). Het is ook leuk om de getuigen na afloop van de bruiloft op een lekker etentje te trakteren.