Als jullie gaan trouwen, zullen jullie de gasten een uitnodiging moeten sturen. Het is niet alleen belangrijk dat deze trouwkaart er mooi uitziet, maar ook dat de juiste informatie erop komt te staan. Wij helpen je een eindje op weg met de tekst! Want wat schrijf je eigenlijk op een trouwkaart?
Willen jullie binnenkort de trouwkaarten versturen? Volgens de etiquette zijn er verschillende dingen die in de tekst vermeld moeten worden. Gelukkig mag je tegenwoordig helemaal zelf weten wat jullie op de uitnodiging voor de bruiloft zetten, maar het is wel handig om even te kijken wat gebruikelijk is. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke informatie vergeet!
Tekst die je op de trouwkaart zet
Een trouwkaart bevat niet heel veel tekst, maar vooral de belangrijkste informatie voor jullie gasten. In een paar zinnen moet je dus heel veel duidelijk weten te maken. Dat kan best lastig zijn, daarom geven we je in dit blog een aantal voorbeelden voor teksten. Laten we beginnen met de eerste zin. Je zou jullie uitnodiging bijvoorbeeld met de volgende zinnen kunnen beginnen:
- Wij gaan trouwen!
- Het is tijd om onze liefde samen met jullie te vieren.
- We say yes!
- Na … jaar samen te zijn, geven wij elkaar op [datum] eindelijk het jawoord.
- Een nieuw hoofdstuk begint, en dit willen we graag met jullie vieren.
- Let’s make memories!
Liever iets formeler? Ook dat is natuurlijk prima. Na de eerste zin kun je wat extra informatie geven. Een voorbeeld voor de tekst op de trouwkaart zou kunnen zijn:
Op [datum] geven wij elkaar het jawoord in [locatie]. We nodigen jullie graag uit om hierbij aanwezig te zijn.
Of een ander voorbeeld voor een tekst:
Wij nodigen jullie uit voor onze bruiloft op [datum] in [locatie]. We zouden het leuk vinden als jullie hierbij aanwezig kunnen zijn.
Wat schrijf je in ieder geval op de trouwkaart?
Naast de tekst voor jullie trouwkaart is er een aantal dingen die je sowieso moet vermelden. De volgende onderdelen komen in ieder geval op de kaart te staan:
- De namen van het bruidspaar
- De trouwdatum en het tijdstip
- De locatie van jullie bruiloft
- Gegevens van de ceremoniemeester
- Verzoek om bevestiginig (R.S.V.P.)
- Dresscode
- Cadeautip
Hieronder geven we nog wat meer toelichting bij al deze onderdelen.
Namen van het bruidspaar
Natuurlijk begin je met jullie namen. Volgens de etiquette wordt hierbij eerst de naam van de vrouw genoemd en komt hieronder de naam van de man te staan. Vroeger werden ook de namen van de ouders op de trouwkaart vermeld, omdat zij het huwelijk meestal betaalden. Tegenwoordig wordt dit nauwelijks meer gedaan, maar als jullie het leuk vinden, kan dit natuurlijk ook.
Trouwdatum, tijdstip en locatie
Vervolgens is het belangrijk dat de gasten weten wanneer jullie gaan trouwen. Je noemt de datum en alle tijdstippen die de gasten nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de ceremonie in het gemeentehuis, ceremonie in de kerk en het trouwfeest. Daarnaast vermeld je ook voor alle onderdelen de locatie met adresgegevens.
Ceremoniemeester
Hebben jullie al een ceremoniemeester uitgekozen? Een goede ceremoniemeester helpt jullie met de voorbereidingen voor de bruiloft en neemt een hoop stress bij jullie weg. Het is belangrijk dat de gasten de gegevens van de ceremoniemeester hebben zodat ze hun vragen aan hem of haar kunnen stellen. Als jullie gebruik maken van een R.S.V.P. kunnen jullie deze ook naar de ceremoniemeester laten sturen.
Dresscode
Maken jullie gebruik van een dresscode? Vermeld deze dan in de tekst op de trouwkaart. Zorg er voor dat de dresscode voor iedereen duidelijk genoeg is en geef eventueel extra toelichting.
Cadeautip
Tot slot is het handig om een cadeautip op de trouwkaart te vermelden. Zo krijgen jullie geen cadeautjes waar je niet op zit te wachten en weten de gasten waar ze jullie blij mee maken. Tegenwoordig vragen veel bruidsparen een financiële bijdrage, dit kan bijvoorbeeld door een symbool van een envelopje op de uitnodiging te zetten. Nog handiger én leuker is het om gebruik te maken van een speciale app waarmee je geld kunt vragen voor specifieke droomcadeaus. De link naar de app kun je heel gemakkelijk met een QR-code op de uitnodiging zetten.
Verschil in tekst voor de trouwkaart van daggasten en avondgasten
Maken jullie onderscheid tussen daggasten en avondgasten op de bruiloft? Dan zul je waarschijnlijk ook verschillende trouwkaarten nodig hebben. De tekst voor de trouwkaart van de daggasten is wellicht anders dan die van de avondgasten. Dit kun je doen door een compleet nieuwe versie van de kaart te maken, maar het is ook mogelijk om een los kaartje met extra informatie voor de daggasten toe te voegen aan de algemene uitnodiging voor jullie bruiloft.
Meer informatie aan de gasten doorgeven
Echt uitgebreide teksten kun je op de trouwkaart niet kwijt, maar gelukkig zijn daar ook andere opties voor. De ceremoniemeester kan een begeleidende brief toevoegen met extra informatie. Daarnaast kan het handig zijn om een eigen bruiloft website aan te maken. Hier hebben jullie alle ruimte voor informatie die jullie willen delen. Ook kun je de gasten via jullie website meteen de R.S.V.P. in laten vullen en kun je gebruik maken van extra functies zoals een cadeaulijst, online gastenboek en fotogalerij om na afloop van de bruiloft foto’s met elkaar te kunnen delen. Leuk en handig!
Dit blog bevat affiliate links.