20 Tips om jullie bruiloft écht onvergetelijk te maken

Natuurlijk wordt jullie bruiloft een dag om nooit meer te vergeten, trouwen is immers een ontzettend bijzondere gebeurtenis. Toch zijn er ook veel dingen die je kunt doen om jullie trouwdag extra bijzonder te maken. Met deze 20 tips wordt jullie bruiloft écht onvergetelijk. Niet alleen voor jullie, maar ook voor de gasten! 

Een bruiloft plannen is niet altijd even makkelijk. Natuurlijk is het leuk om te doen, maar er komt ook veel bij kijken. Want hoe gaan de ideeën die je in je hoofd hebt op de bruiloft uitpakken? En zal iedereen het wel naar zijn zin hebben? Wij hebben vast 20 handige bruiloft tips voor je verzameld die je helpen met de voorbereidingen. Zo weet je zeker dat het voor iedereen een onvergetelijke dag gaat worden!

#1. Besteed extra aandacht aan de uitnodigingen

Een bruiloft begint al met de uitnodigingen. Hiermee geef je de gasten een eerste indruk van jullie trouwdag. Besteed daarom veel zorg en aandacht aan het uitkiezen van deze trouwkaarten. Niet alleen de buitenkant van de kaart is van belang, ook zullen jullie een goede tekst voor de binnenkant moeten schrijven. Misschien wil jullie ceremoniemeester nog wel een briefje toevoegen om de gasten wat extra informatie te geven. Het is daarom de taak van de ceremoniemeester om de trouwkaarten uiteindelijk op de post te doen.

Hebben jullie veel informatie om te delen met de gasten? Dan zouden jullie voor een bruiloft website kunnen kiezen. Hierop kunnen jullie ook achteraf de foto’s delen, wel zo handig!

#2. Neem alle tijd voor de voorbereidingen

Het kost veel tijd om een bruiloft te plannen en het is daarom belangrijk om dit niet te overhaasten. Zorg dat jullie rustig alle voorbereidingen kunnen treffen. Reserveer hier minimaal een paar maanden, maar het liefst een jaar voor. Zo voorkom je dat het plannen een stressvolle taak wordt waar je weinig plezier meer aan beleeft.

Verder lezen: Wat moet je regelen voor de bruiloft? Dit is een compleet stappenplan!

#3. Denk na over een goede dagindeling

Een goede dagindeling is essentieel voor een fijne bruiloft. Je wilt immers niet hoeven haasten, maar het is ook vervelend als er grote gaten vallen in het programma waardoor de gasten zich gaan vervelen. Overigens betekent dit niet dat je moet gaan voor een standaard dagindeling. Deze tips zijn juist bedoeld om jullie bruiloft extra bijzonder te maken. Kies dus voor een dagindeling die goed bij jullie past. Ga bijvoorbeeld voor een ochtend bruiloft waarbij je in plaats van een diner een uitgebreide lunch regelt. Of start de dag rustig op en plan een ceremonie aan het begin van de avond. Alles is mogelijk!

#4. Kies de trouwlocatie van jullie dromen

De trouwlocatie is een ontzettend belangrijk onderdeel van de bruiloft. Het bepaalt namelijk grotendeels de sfeer van jullie trouwdag. Neem daarom zeker de tijd om jullie droomplek te vinden. Er is van alles mogelijk als het gaat om trouwlocaties. Zo kun je bijvoorbeeld trouwen in een kasteel, een kas of op het strand. Kies een aantal mooie locaties uit die je een bezoekje brengt. Zo kun je de sfeer meteen even proeven. Vergeet ook niet deze 15 vragen mee te nemen die je bij de trouwlocatie kunt stellen.

#5. Zoek naar trouwkleding die zich onderscheidt

Het kan best lastig zijn om de perfecte trouwkleding te kiezen. Hoe ga je bijvoorbeeld op zoek naar de trouwjurk van je dromen? Probeer je niet teveel te laten leiden door het traditionele plaatje van een bruid of de nieuwste mode. Ga in plaats daarvan af op je eigen gevoel en kies kleding die bij jouw eigen stijl past. Overigens mag je hiermee best een beetje opvallen, je bent immers de bruid! Kies dus gerust voor een trouwjurk met een gewaagde open rug of een opvallend kleurtje als je je daar prettig bij voelt.

Ook de outfit van de bruidegom mag best een beetje opvallen. Natuurlijk is het altijd slim om voor een mooi trouwpak te kiezen, maar je kunt je onderscheiden met unieke accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie vlinderdas, bretels of een paar opvallende sokken?

#6. Bepaal een thema voor jullie trouwdag

Het is absoluut niet verplicht, maar het is wel leuk om een thema te kiezen voor jullie bruiloft. Door gebruik te maken van een thema zorg je er namelijk voor dat alles een geheel wordt. Kies bepaalde themakleuren of ga bijvoorbeeld voor een thema zoals vintage, bohemian of een winter bruiloft. Probeer vervolgens zoveel mogelijk onderdelen van jullie bruiloft op het thema aan te laten sluiten.

#7. Ga voor kwaliteit, niet kwantiteit

Een bruiloft kost veel geld en het is daarom waarschijnlijk niet mogelijk om écht al jullie wensen uit te laten komen. Natuurlijk zijn er ook genoeg tips voor een goedkope bruiloft, maar het betekent wel dat je soms concessies moet doen. Probeer echter altijd de kwaliteit voorop te stellen. Huur bijvoorbeeld liever een goede trouwfotograaf in die maar een paar uurtjes komt dan een slechte trouwfotograaf die de hele dag vastlegt. Een andere manier om wat kosten te besparen en toch voor hoge kwaliteit te kunnen zorgen, is het beperken van de gastenlijst. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om een beperkte gastenlijst op te stellen en zul je op deze manier altijd mensen moeten teleurstellen, maar het zorgt er wel voor dat jullie voldoende geld overhouden om er een onvergetelijke bruiloft van te maken. Op deze manier komen de aller belangrijkste mensen uit jullie leven in ieder geval niets tekort!

#8. Trek je niet teveel aan van anderen

De kans is groot dat je niet alleen van ons, maar ook van iedereen in je omgeving een hele lading (ongevraagde) bruiloft tips krijgt. Lief natuurlijk, maar niet altijd even handig. Tenslotte heeft iedereen weer andere ideeën over jullie trouwdag. Probeer je daarom niet teveel aan te trekken van de mening van anderen en ga vooral af op je eigen gevoel. Wanneer jullie blij zijn met de bruiloft, zullen de gasten het vanzelf ook meer naar hun zin hebben.

Stel tijdens verlovingsshoot

Fotograaf: India Earl

#9. Boek een goede fotograaf en videograaf

Hiervoor werd het al even besproken: Hoe verleidelijk het misschien ook is, bespaar niet op de kosten van een fotograaf of videograaf voor jullie bruiloft. De trouwfoto´s en trouwfilm zullen jullie namelijk nog de rest van jullie leven bekijken. Wat zou het zonde zijn als jullie er achteraf niet 100% blij mee zijn. Echte professionals weten namelijk alle prachtige details van jullie bruiloft vast te leggen en dat is zeker wat geld waard!

#10. Geniet van de tijd met elkaar

Een bruiloft is een drukke dag waarbij jullie heel wat mensen zullen spreken. Uiteindelijk draait deze dag echter helemaal om de liefde die jullie voor elkaar hebben, probeer hier dus ook zeker van te genieten. Zorg dat je wat momentjes samen in het draaiboek zet zodat jullie elkaar ook zien zonder alle gasten er bij. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om een first look momentje in te plannen.

#11. Geef een persoonlijke invulling aan de ceremonie

De trouwceremonie kan tegenwoordig op heel wat verschillende manieren. Jullie kunnen bijvoorbeeld een zelfstandige BABS inhuren om jullie te trouwen. Zo´n BABS neemt meestal uitgebreid de tijd om jullie beter te leren kennen en wat leuke verhalen over jullie te vertellen. Daarnaast kan het ook leuk zijn om nog een persoonlijke invulling aan de ceremonie te geven. Schrijf bijvoorbeeld jullie eigen geloften of kies één van deze 7 rituelen uit.

#12. Vier jullie huwelijk

Tijdens de ceremonie is er vaak nog wat spanning, maar daarna kunnen jullie écht volop van alles genieten. De receptie is een mooi moment om jullie huwelijk te vieren. Pak uit met een prachtige bruidstaart (of een leuk alternatief zoals een donutmuur of taartenbuffet) en proost met een lekker drankje. Dit kan een traditioneel glaasje champagne zijn, maar jullie kunnen ook een ander drankje serveren. Als het maar feestelijk is!

#13. Plan voldoende tijd in voor de gasten

Zeker wanneer er veel gasten op jullie gastenlijst staan, kan het lastig zijn om iedereen genoeg te spreken. Probeer er vooraf vast over na te denken hoe jullie dit gaan doen. Zo kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om de felicitatierij te skippen en op een andere manier het contact met jullie gasten te zoeken. Kun je hier nog wel wat ideeën voor gebruiken? Lees dan ook even het blog 3 Manieren om de felicitatierij te voorkomen

#14. Ga voor een gezellig en lekker diner

Een huwelijksdiner hoeft niet meer per se ontzettend chic te zijn. Veel belangrijker is het lekkere eten en de gezelligheid. Dit kan in de vorm van een uitgebreid diner, een lopend buffet, maar bijvoorbeeld ook door een foodtruck in te huren. Denk goed na over de tafelschikking of zorg dat de gasten tussendoor even van plek kunnen wisselen. Op deze manier voorkom je dat gasten zich urenlang zitten te vervelen omdat ze weinig gespreksstof hebben met hun buren.

Tips voor het bruiloft diner

Fotograaf: Mon et Mine

#15. Open het trouwfeest op een ludieke manier

Na het diner kan het feest losbarsten, maar niet voordat jullie het op een bijzondere manier hebben geopend. Dit kan met een traditionele openingsdans, maar er zijn ook andere ideeën te bedenken. Je leest ze in het blog 5 Originele openingsdans alternatieven

#16. Zorg voor goede muziek

De muziek kan absoluut niet ontbreken in deze bruiloft tips, goede muziek is namelijk ontzettend belangrijk voor de sfeer. Kies daarom een goede DJ uit of ga voor live muziek. Een swingende band krijgt zeker alle voetjes van de vloer!

Bruiloft tips om gasten aan het dansen te krijgen

Fotograaf: Mon et Mine

#17. Regel entertainment

Het is leuk als de gasten naast het dansen ook nog wat anders kunnen doen. Zet bijvoorbeeld een photobooth neer waarmee de gasten leuke en gekke foto´s van zichzelf kunnen maken. Dit levert niet alleen hilarische momenten op, maar je hebt ook meteen toffe foto´s voor in het gastenboek! Een ander leuk idee is het inhuren van een live schilder die een ter plekke een schilderij maakt van jullie bruiloft. De gasten zullen het leuk vinden om de schilder aan het werk te zien en jullie hebben na afloop een prachtige herinnering om in huis te hangen!

#18. Sluit de bruiloft op een spetterende manier af

Is er een einde gekomen aan jullie trouwdag? Vergeet dan niet om de bruiloft op een spetterende manier af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld met een vuurwerkshow, een afsluitende dans of door romantisch samen weg te varen in een bootje. Op deze manier wordt jullie bruiloft een dag vol verrassingen, van het begin tot het einde!

#19. Trakteer de gasten op een lekkere midnight snack

Hoeveel jullie ook gegeten hebben tijdens het diner, van feesten krijg je vanzelf weer honger. Het is daarom leuk om de gasten aan het einde van de bruiloft nog te trakteren op een lekkere midnight snack. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hamburger, frietjes of een stuk pizza? Je kunt hier een foodtruck voor inhuren of aan de trouwlocatie vragen om wat lekkers te regelen.

#20. Geef de gasten een herinnering aan jullie bruiloft mee

En tot slot de laatste van deze bruiloft tips: Zorg dat de gasten een herinnering aan jullie bruiloft mee kunnen nemen. Zet bijvoorbeeld een bedankje voor ze klaar bij de uitgang (we hebben een handig lijstje gemaakt met 30 originele trouwbedankjes) of stuur na afloop van de bruiloft nog een bedankkaartje op in de vorm van een foto van de bruiloft. Het is helemaal leuk wanneer jullie hier een mooie groepsfoto voor laten maken!

Tot slot

Natuurlijk helpen deze tips om jullie bruiloft extra bijzonder te maken, maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat het een dag wordt die helemaal bij jullie past. Het belangrijkste is dat jullie genieten, maar verlies ook jullie gasten niet uit het oog. Als het goed is nodigen jullie de meest belangrijke mensen uit jullie leven uit en die verdienen een prachtige dag waar ze met veel plezier op terug kunnen kijken. Bespaar dus niet op de onderdelen die voor jullie zelf belangrijk zijn en probeer het ook voor de gasten zo leuk mogelijk te maken. Zolang het gezellig is en iedereen genoeg te eten en drinken heeft, wordt het al snel een onvergetelijke dag!

Dit blog bevat affiliate links. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *