Trouwjurk hangend aan een palmboom op het strand

Fotograaf: Dario Endara

Alles wat je moet weten over trouwen op Curaçao

Zie je het al voor je? Witte zandstranden, een azuurblauwe zee, een zacht briesje dat door je haren waait terwijl je ‘Ja, ik wil’ zegt tegen de liefde van je leven op een Caribisch eiland. Is dit het sprookje waar je altijd van hebt gedroomd? Wel, dat kan zeker werkelijkheid worden! We gaan je alles vertellen wat je moet weten over trouwen op het prachtige eiland Curaçao.

Curaçao is niet alleen een droombestemming voor een romantische vakantie, maar ook de perfecte plek om elkaar eeuwige trouw te beloven. Maar voordat je je bikini inpakt en op het vliegtuig stapt, wil je vast meer weten over de mogelijkheden van trouwen op Curaçao.

Trouwen op Curaçao

Curaçao heeft een overvloed aan adembenemende trouwlocaties. Van prachtige stranden tot weelderige tuinen en historische landhuizen, je hebt keuze te over. Dus wil je het jawoord geven met je voeten in het zand en een adembenemende zonsondergang op de achtergrond? Dat is zeker mogelijk! Met kleurrijke koloniale gebouwen in Willemstad, witte zandstranden omringd door wuivende palmbomen en een zacht, zonnig klimaat het hele jaar door, biedt dit Caribische paradijs de perfecte locatie voor je trouwdag.

Is trouwen op Curaçao rechtsgeldig?

Willen jullie graag trouwen op Curaçao, dan is het natuurlijk wel belangrijk om te weten of dit huwelijk ook rechtsgeldig is. Goed nieuws: dat is het zeker! Maar je zult vooraf wel wat belangrijke dingen moeten regelen. Uiterlijk twee maanden van tevoren moet je een brief sturen naar de Burgerlijke Stand op Curaçao om een melding te doen van jullie voorgenomen huwelijk. In deze brief geef je minimaal twee mogelijke trouwdata door (inclusief tijdstip). Ook geef je aan wie jullie getuigen zullen zijn. Wanneer jullie in het stadhuis trouwen, kies je net als in Nederland minimaal twee en maximaal vier getuigen. Willen jullie op een andere locatie trouwen, zoals bijvoorbeeld het strand? Dan heb je zes getuigen nodig. De brief moet door jullie allebei ondertekend worden.

Bij de brief moet je je e-mailadres doorgeven en de volgende documenten toevoegen:

  • Geboorteakte
  • Kopie van beide paspoorten
  • Kopie van de paspoorten van getuigen
  • Verklaring dat jullie ongehuwd zijn (deze verklaring kun je aanvragen bij je eigen gemeente) inclusief apostille stempel
  • Is één van jullie gescheiden of weduwe/weduwnaar? Dan moet je ook hiervan een akte (echtscheidings- of overlijdensakte) kunnen overleggen

Als het goed is zouden jullie binnen twee weken bericht moeten krijgen of alle opgestuurde stukken in orde zijn en kan het huwelijk officieel worden aangekondigd. Uiterlijk 3 dagen voor jullie trouwdag moeten jullie je vervolgens melden bij de Burgerlijke Stand op Curaçao. Hierbij worden jullie paspoorten gecheckt en kunnen jullie vast kennismaken met jullie trouwambtenaar.

Wat zijn de kosten?

De grote vraag is nu natuurlijk nog: Wat kost het om te trouwen op Curaçao? Een bruiloft in het buitenland hoeft niet per se zo duur te zijn als je in eerste instantie misschien denkt. De kosten van de bovengenoemde documenten liggen niet heel hoog, daar ben je een paar tientjes voor kwijt. De meeste kosten gaan zitten in de reis, overnachtingen en de bruiloft die jullie organiseren op Curaçao. Een groot voordeel is dat jullie waarschijnlijk minder mensen uitnodigen dan wanneer jullie zouden trouwen in Nederland. Dit scheelt veel kosten voor onder andere eten en drinken. Een ook de reiskosten vallen alles mee, omdat je niet meer apart op huwelijksreis hoeft. De uiteindelijke kosten hangen vooral af van wat jullie allemaal voor de gasten betalen. Zorgen jullie bijvoorbeeld voor een onderkomen voor de gasten voor één of meerdere nachten? Of betalen jullie zelfs de reis voor een aantal gasten? Daarnaast is het heel verstandig om een weddingplanner in te huren. Ook hier zitten natuurlijk kosten aan verbonden afhankelijk van de wensen die jullie hebben.

Tips voor jullie bruiloft op Curaçao

Lijkt het jullie wel wat om te trouwen op Curaçao? Dan hebben we nog wat handige tips voor je:

  • Curaçao heeft een tropisch klimaat, dus het hele jaar door kun je genieten van zonneschijn. De populairste trouwmaanden zijn mei en juni, wanneer het weer mild is.
  • Een bruiloft in een ander land plannen is altijd wat lastiger wanneer je daar niet zelf woont. Het is dus zeker aan te raden een weddingplanner in te huren die op het eiland woont. Zij weet alles van de lokale gebruiken en kan handige tips geven.
  • Sowieso is het slim om je even goed te verdiepen in de voor- en nadelen van trouwen in het buitenland. Hiervoor kun je ons blog Alles wat je moet weten over trouwen in het buitenland lezen.
  • Heb je een trouwjurk in Nederland gekocht en wil je die meenemen naar Curaçao? Lees dan ook zeker even het blog Zo neem je jouw trouwjurk mee in het vliegtuig

Huwelijksreis naar Curaçao

Eenmaal getrouwd op dit zonovergoten eiland, begint het volgende avontuur: de huwelijksreis. Curaçao biedt niet alleen een geweldige plek om te trouwen, maar ook een idyllische bestemming voor je eerste dagen als getrouwd stel. Plof neer op het zachte zand, geniet van de zon en dompel je onder in de turquoise wateren. Het is pure romantiek. Als je zin hebt in wat cultuur tijdens je huwelijksreis, heeft Curaçao ook veel te bieden. Verken de kleurrijke straten van Willemstad, bewonder de Nederlandse architectuur en proef lokale lekkernijen in gezellige eetgelegenheden.

Bron:
Ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *