Bruidegom geeft bruid kus op de wang

Fotograaf: Silvia Poropat

Op welke dag van de week kun je het best trouwen?

Een trouwdatum kiezen kan best even wat gepuzzel zijn. Gaan jullie voor een mooie trouwdatum of kiezen jullie juist een handige dag uit? Bij het kiezen van de datum is het sowieso slim om eerst na te denken op welke dag jullie het liefst zouden willen trouwen. Maar wat is dan de beste dag van de week voor een bruiloft? 

Op welke dag je het beste kunt trouwen, hangt af van jullie eigen voorkeur. Aan alle dagen van de week zitten namelijk voor- en nadelen verbonden. Om je een beetje op weg te helpen met jullie keuze, hebben we wat informatie op een rijtje gezet.

Op welke dag trouwen de meeste mensen?

Laten we eens beginnen met de meest populaire dag om te trouwen. De meeste mensen trouwen in Nederland op een vrijdag. Met name in de maanden mei, juni en juli stappen er heel wat mensen in het huwelijksbootje op vrijdag. Een populaire dag dus, en daarom is de kans ook een stuk groter dat jullie favoriete leveranciers niet meer beschikbaar zijn op vrijdag.

Andere populaire trouwmomenten zijn de dagen met een bijzondere datum. Ongeacht de dag van de week is 14 februari (Valentijnsdag) bijvoorbeeld altijd een populaire trouwdatum.

Op welke dag trouwen de meeste bruidsparen?

Fotograaf: Kathrin Krok

Meest logische dag om te trouwen

Waarom de vrijdag zo populair is? Dat komt omdat op vrijdag het weekend begint en de gasten en het bruidspaar daarom genoeg tijd hebben om bij te komen van de bruiloft. De feestavond kan dus tot in de late uurtjes doorgaan! Op zaterdag is dit natuurlijk ook het geval, maar toch vinden veel mensen het wel prettig om doordeweeks te trouwen. Je krijgt namelijk als bruidspaar gewoon een vrije dag voor de bruiloft en ook jullie naaste familie krijgt een dag vrij van de baas. Zowel de vrijdag als de zaterdag zijn daarom logische dagen om te trouwen. En de zondag? Je leest hier alles over in het blog Kun je trouwen op zondag?

Op welke dag kun je gratis trouwen?

Willen jullie graag gratis trouwen? In elke gemeente is dat mogelijk op minimaal één moment. Het gaat hierbij vaak om de maandagochtend. Als jullie op deze manier graag kosten besparen, is het slim om even te checken wat de mogelijkheden zijn bij jullie eigen gemeente.

Jullie trouwdatum

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken om voor een bepaalde dag of trouwdatum te kiezen. Lees vooral even dit blog over het prikken van een trouwdatum voor jullie een keuze maken. Daarnaast is het slim om voor jullie zelf wat argumenten te verzamelen om wel of niet op een bepaalde dag te trouwen. Vinden jullie het belangrijk om tot ’s avonds laat te kunnen feesten? Kunnen jullie gasten gemakkelijk vrij krijgen voor jullie bruiloft? Of vinden jullie het juist belangrijk om een minder populaire dag te kiezen om wat kosten te besparen? Dit zijn allemaal redenen om rekening mee te houden!

Bron: CBS