Zwanger en trouwen? Hier moet je rekening mee houden!

Vroeger kozen vrouwen er vrijwel altijd voor om eerst te trouwen en daarna pas een poging te doen om zwanger te raken. Tegenwoordig gaat het al lang niet meer altijd in deze volgorde. Het kan dan ook zo zijn dat je trouwt terwijl je met een zwangere buik rondloopt. Dit lijkt misschien een beetje onhandig, maar het kan ook juist heel mooi zijn! Ga jij binnenkort trouwen en ben je zwanger? Dan kun je deze tips en informatie vast goed gebruiken! 

Zwanger zijn op je bruiloft hoeft helemaal geen probleem te zijn. Want wat zijn sommige zwangere bruiden prachtig! Wel zul je met een aantal dingen rekening moeten houden bij het plannen van de bruiloft zodat alles soepel verloopt en je vooral veel kunt genieten op jullie trouwdag.

Wanneer kun je trouwen als je zwanger bent?

Natuurlijk heb je het niet altijd in de hand, maar het is niet heel verstandig om aan het begin van je zwangerschap te trouwen. In de eerste drie maanden is je baby nog erg kwetsbaar en bovendien zul je zelf ook nog moeten wennen aan het zwanger zijn. De laatste twee maanden zijn ook niet zo geschikt om te trouwen. Je buik is dan inmiddels erg in formaat toegenomen en alles zal een stuk meer moeite kosten. Daarom kunnen jullie het beste een trouwdatum kiezen die ergens tussen de drie en zeven maanden ligt.

Bruid is zwanger en gaat trouwen

Fotograaf: The Rowlands

Trouwjurk voor een zwangere bruid

Aan het uitzoeken van de bruidsjurk moet normaal al flink wat aandacht worden besteed, maar als je zwanger bent, wordt het nog net iets lastiger. Je buik groeit namelijk en je wilt je trouwjurk nog wel passen op de bruiloft. Geef bij het passen meteen aan dat je zwanger bent. In de meeste bruidswinkels hebben ze hier veel ervaring mee en weten ze dus precies hoe ze er voor kunnen zorgen dat jouw jurk prachtig staat op jullie grote dag. Vergeet vooral niet vlak voor de bruiloft nog een keer te passen zodat je niet voor een onaangename verrassing op de dag zelf komt te staan. Kies ook voor goede, stevige bruidslingerie die je lichaam steun biedt.

Wat mag je eten en drinken?

Als zwangere vrouw mag je niet alles eten en drinken. Alcohol zul je vanzelfsprekend laten staan, maar ook met bepaalde gerechten moet je uitkijken. Vergeet niet aan het cateringbedrijf door te geven dat je zwanger bent, dan kunnen zij hier rekening mee houden. Het zou immers jammer zijn als je zelf niet kunt genieten van alle lekkere hapjes op jullie bruiloft. Twijfel je of je bepaalde ingrediënten mag hebben of niet? Gebruik dan deze handige tool van het Voedingscentrum om te kijken of je iets kunt eten.

Zwanger en trouwen in trouwjurk

Fotograaf: Auj Poj

Houd als zwangere bruid rekening met vermoeidheid

Zwanger zijn is vermoeiend. Je zult het dus wat rustiger aan moeten doen op de bruiloft. Regel voldoende hulp, ook bij het organiseren van de dag. Zorg voor rustmomentjes in de planning en kijk of het mogelijk is om tussendoor even te gaan liggen. Door hier vooraf vast over na te denken, kun je voor veel rust zorgen. Het is zeker handig om een goede ceremoniemeester in te schakelen die de organisatie over kan nemen als het allemaal te veel wordt. Het is natuurlijk leuk om hier een goede vriendin voor te vragen, maar misschien is het ook wel verstandig om een professionele ceremoniemeester te boeken.

Zwanger op huwelijksreis

Willen jullie graag op huwelijksreis? Ook dit gaat net even anders dan wanneer je niet zwanger bent. Niet alleen is het voor jezelf niet handig om in de laatste weken nog te gaan vliegen, ook wordt dit niet toegestaan door luchtvaartmaatschappijen. Ze mogen hoogzwangere vrouwen weigeren, dus zorg er voor dat je altijd een doktersverklaring bij je hebt met de uitgerekende datum. Zo voorkom je het risico niet toegelaten te worden tot het vliegtuig omdat ze bang zijn dat je in de lucht gaat bevallen. Je mag tot uiterlijk 36 weken vliegen.De eerste maanden van je zwangerschap is het overigens ook niet verstandig om een verre vliegreis te maken, dit zou de kans op een miskraam kunnen verhogen.

Foto’s van het trouwen als je zwanger bent

Natuurlijk zitten er ook voordelen aan trouwen als je zwanger bent. Zo kun je prachtige foto´s laten maken van je buik. Vergeet daar vooral niet wat extra aandacht aan te besteden! Het kan wel zijn dat je wat emotioneler bent tijdens je zwangerschap. Houd dus een paar tissues bij de hand om panda oogjes op de trouwfoto´s te voorkomen.

Bron:
Transavia
Baby 24