Trouwtradities in Nederland en andere landen

Houden jullie je aan bepaalde tradities tijdens jullie huwelijk? Vast wel! Alleen het kopen van trouwringen, het dragen van een witte jurk en het bruidsboeket zijn al echte tradities. Deze tradities verschillen echter per land. Ben je benieuwd welke trouwtradities we allemaal kennen in Nederland? En welke huwelijkstradities ze er in het buitenland op na houden? 

Trouwtradities verschillen per land en per cultuur. Alleen al binnen Europa zijn heel wat verschillende tradities te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwelijke gasten op een bruiloft in Zweden met de kleur van hun jurkje kunnen aangeven dat ze met de bruidegom het bed hebben gedeeld? En dat er landen zijn waar ze servies kapot gooien als een stel gaat trouwen? Maar ook in Nederland hebben we heel wat bruiloft tradities!

Nederlandse bruiloft tradities

Wist je dat een bruiloft bol staat van allerlei soorten tradities? De meeste huwelijkstradities vind je waarschijnlijk zo gewoon dat je er niet eens meer echt bij stil staat. Toch is een Nederlandse bruiloft heel anders dan bruiloften in andere landen. Ieder land heeft namelijk zijn eigen trouwtradities. Overigens komen veel van de bruiloft tradities die we in Nederland kennen van oorsprong ook uit andere landen.

Oude gebruiken bij het huwelijk en hun betekenis

Ben je benieuwd welke tradities er allemaal zijn? En welke jullie zelf ook kunnen toepassen op jullie bruiloft? Dit zijn de belangrijkste Nederlandse trouwtradities.

  • Bruid ophalen bij ouderlijk huis: Volgens de traditie slapen de bruid en bruidegom apart in de nacht voor de bruiloft. De bruid vertrekt naar haar ouderlijk huis zodat ze daar, apart voor de bruidegom, kan beginnen aan de voorbereidingen van de bruiloft. Zodra de bruidegom zijn bruid op komt halen bij haar ouderlijk huis is ze helemaal mooi gemaakt voor hun trouwdag. Vroeger was het overigens heel normaal dat de bruid en bruidegom apart van elkaar sliepen, ze mochten immers pas na het huwelijk voor het eerst een bed met elkaar delen.
  • Dragen van een witte jurk: De meeste bruiden dragen een witte trouwjurk op hun bruiloft. Wist je dat de kleur wit de zuiverheid van de bruid symboliseert? Er zijn tegenwoordig nog weinig bruiden die als maagd hun huwelijk in gaan, maar de witte trouwjurk blijft een belangrijke traditie.
  • Weggeven van de bruid: Tijdens de bruiloft wordt de bruid weggegeven door haar vader. Hiermee laat de vader zien dat hij achter het huwelijk van zijn dochter staat en hij haar toevertrouwt aan de bruidegom. Voor de bruiloft kun je als man zelfs de hand van de bruid vragen aan haar vader. Dit komt tegenwoordig echter veel minder vaak meer voor.
  • Trouwringen uitwisselen: Ook het uitwisselen van de trouwringen is één van de tradities op een bruiloft. De trouwring staat symbool voor de eeuwigheid van het huwelijk, het is namelijk een cirkel zonder begin en zonder eind. Ook de hand waaraan je je trouwring draagt, kan een symbolische betekenis hebben.
  • Rijst gooien: Traditioneel wordt er rijst naar het bruidspaar gegooid zodra ze getrouwd zijn. Deze rijst staat symbool voor vruchtbaarheid en geluk. Tegenwoordig mag in veel gemeenten geen rijst meer gegooid worden, maar er zijn gelukkig veel leuke alternatieven.
  • Bruidsboeket gooien: De bruid gooit haar bruidsboeket volgens traditie aan het einde van de bruiloft naar de vrijgezelle dames. Degene die het boeket vangt, is de eerste die in het huwelijksbootje stapt.
  • Kousenband van de bruid: Het gooien van de kousenband lijkt heel erg op het gooien van het bruidsboeket, alleen gooit de bruidegom de kousenband naar de vrijgezelle mannen op de bruiloft.
  • Blikjes aan de trouwauto binden: Zodra het bruidspaar getrouwd is, worden er blikjes aan de trouwauto gebonden. Het geluid van de blikjes zou boze geesten weg moeten jagen.
  • De bruid over de drempel tillen: Voorafgaande aan de huwelijksnacht draagt de bruidegom de bruid over de drempel heen. Dit komt voort uit het bijgeloof dat de bruid boze geesten met zich mee zou dragen. Door de bruid over de drempel te tillen, worden de geesten op een dwaalspoor gezet.

Trouwtradities in andere landen

In Nederland kennen we veel bruiloft tradities, maar er zijn ook leuke trouwtradities uit andere landen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bijzondere gebruiken:

  • Een Hindoestaanse bruiloft duurt altijd meerdere dagen en is een feest vol met huwelijkstradities. Zo gaat de bruidegom in een bruidsstoet naar zijn bruid toe en doen de bruid en bruidegom een bloemenkrans bij elkaar om als teken van verbintenis.
  • In Tsjechië voert het bruidspaar elkaar geen stuk van de bruidstaart, maar in plaats hiervan eten ze noodlesoep.
  • De Duitsers vieren een avond voor de bruiloft al feest, er wordt dan servies kapot gegooid door de familie. Het bruidspaar moet de scherven vervolgens opruimen.
  • In Finland brengt de bruid de dag voor de bruiloft traditioneel een bezoek aan de sauna met haar moeder en bruidsmeisjes.
  • Something old, something new, something borrowed, something blue is een heel bekende Engelse bruiloft traditie die inmiddels ook in Nederland is ingeburgerd. Volgens deze traditie zou je als bruid iets ouds, iets nieuws, iets wat je hebt geleend en iets blauws moeten dragen op je trouwdag, dit zou namelijk geluk brengen.
  • Ben je te gast op een Zweede bruiloft? Dan kun je beter geen rode kleding dragen. Met de kleur rood geef je als vrouw namelijk aan dat je met de bruidegom in bed bent gedoken.
  • In Japan is het gebruikelijk om 1000 origami kraanvogels te vouwen en op te hangen tijdens de bruiloft. Deze kraanvogels zouden voor een gelukkig huwelijk zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *