Is het slim om jullie bruiloft te verzekeren?

De kans is groot dat jullie een flink bedrag aan de kant moeten zetten voor jullie bruiloft of hier lang voor aan het sparen zijn. De meeste bruiloften kosten namelijk bakken met geld. Best een groot risico, want wat als er iets gebeurt waardoor de bruiloft plotseling niet door kan gaan? Het zou zonde zijn als jullie opeens al het geld kwijt zijn. Jullie kunnen de bruiloft ook verzekeren, maar is zo’n bruiloftverzekering een slimme optie?

Waarschijnlijk moeten jullie maanden of zelfs jaren sparen om jullie bruiloft te kunnen betalen. Je moet er niet aan denken dat hij dan op het laatste moment niet door kan gaan en jullie al het geld kwijt zijn. Ben je hier bang voor? Dan kun je jullie bruiloft verzekeren. Het is alleen wel verstandig om je vooraf goed in de mogelijkheden van een bruiloftverzekering te verdiepen zodat je kunt bepalen of dit iets voor jullie is.

Dekking van een bruiloftverzekering

Een bruiloftverzekering dekt in principe alle onderdelen van jullie trouwdag. Denk bijvoorbeeld aan de trouwlocatie, de band en de trouwfotograaf, maar ook de kosten voor het annuleren of uitstellen van jullie hele bruiloft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat één van jullie getuigen plotseling ziek wordt of een belangrijke gast vlak voor de bruiloft overlijdt. In dat geval kun je alle gemaakte kosten terugkrijgen van de verzekering. In principe kun je alle gasten verzekeren die belangrijk zijn voor jullie bruiloft. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders, beste vrienden, maar ook je opa en oma van over de tachtig zijn.

Kort samengevat kun je met een bruiloftverzekering de volgende kosten dekken:

  • Annuleringskosten wanneer jullie bruiloft wordt afgelast in verband met ziekte, overlijden of faillissement. Ook worden de annuleringskosten gedekt wanneer door extreme weersomstandigheden het openbaar vervoer wordt platgelegd.
  • Schade aan de kleding van het bruidspaar en de bruidskinderen.
  • Huur van een vervangende band of trouwfotograaf wanneer de eerste boeking niet door kan gaan, bijvoorbeeld in verband met een ongeval of ziekte.
  • Schade aan de huwelijkscadeaus. De huwelijkscadeaus zijn vaak tot en met de volgende dag verzekerd, uiteraard wel tegen een maximale vergoeding.

Uiteraard blijft het heel belangrijk om de voorwaarden van jullie bruiloftverzekering goed door te lezen. Alle verzekeringen zijn anders en het kan dus zijn dat sommige kosten niet vergoed worden of alleen onder bepaalde voorwaarden. Een bruiloft in het buitenland is bijvoorbeeld anders dan wanneer jullie in Nederland trouwen. Het is dus zeker de moeite waard om je vooraf goed in de polis te verdiepen.

Welke extra opties kun je kiezen als jullie de bruiloft verzekeren?

Naast de basisverzekering kun je ook voor verschillende opties kiezen als uitbreiding van jullie trouwverzekering. Op deze manier kun je extra onderdelen verzekeren, zoals bijvoorbeeld:

  • Ongevallen en aansprakelijkheid: Tijdens het feesten op jullie bruiloft kan er natuurlijk altijd wat gebeuren, zeker als er veel gedronken wordt of er kinderen aanwezig zijn op jullie bruiloft. Als je je hier niet druk om wilt maken, kun je voor een ongevallen en aansprakelijkheidsdekking kiezen. Op deze manier worden medische kosten en schade gewoon vergoed.
  • Slecht weer verzekering: Het weer heb je niet voor het uitkiezen op je huwelijksdag en een klein buitje kun je helaas niet voorkomen. Wel is het mogelijk om je bruiloft te verzekeren voor extreme weersomstandigheden. Een regenachtige dag valt daar niet onder, maar wanneer het weer zo extreem is dat jullie bruiloft niet op een normale manier kan plaatsvinden, wordt dit wel vergoed.
  • Huwelijksreis verzekeren: Je kunt altijd een annuleringsverzekering afsluiten voor vakanties, maar een verzekering voor de huwelijksreis is net wat uitgebreider. Wanneer de bruiloft bijvoorbeeld niet door kan gaan omdat jullie getuige ziek is geworden, kun je niet zomaar de huwelijksreis annuleren. Door je huwelijksreis mee te verzekeren in jullie trouwverzekering is dit probleem opgelost.

Wat valt niet binnen jullie trouwverzekering?

Uiteraard zijn niet alle risico’s verdwenen wanneer je een bruiloftverzekering afsluit. Er zijn nog steeds bepaalde kosten die je zelf zult moeten betalen. Zo wordt schade die met opzet of door nalatigheid is ontstaan niet vergoed. Ook wanneer de bruiloft door een reeds bekende ziekte geannuleerd moet worden of als het huwelijk wordt afgelast doordat de bruid of bruidegom niet komt opdagen of er sprake is van overspel, zijn de kosten voor jullie zelf.

Kosten verzekering bruiloft

Ben je benieuwd wat het kost om een bruiloftverzekering af te sluiten? Het bedrag dat jullie betalen, hangt samen met de totale kosten voor jullie bruiloft. Hoe duurder de bruiloft, hoe hoger de kosten voor een trouwverzekering zullen zijn. Voor een bruiloft van  €15.000,-  zul je ongeveer €200,- kwijt zijn voor een basisverzekering. Bovenop de basisverzekering komen natuurlijk nog de kosten voor extra opties. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de kosten zullen worden. Kijk dus kritisch naar alle opties om in te schatten of jullie het echt nodig zullen hebben.

Trouwverzekering vergelijken

Natuurlijk is het slim om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken zodat je voor de meest voordelige optie kunt gaan. Let wel even op: de prijs op de website is niet altijd de daadwerkelijk prijs die jullie moeten betalen. Zo komen er vaak nog poliskosten of administratiekosten bovenop en is de 21% assurantiebelasting niet altijd inbegrepen.

Is een bruiloft annuleringsverzekering nodig?

Of het echt nodig is om een bruiloft te verzekeren, hangt helemaal van jullie financiële situatie af. Aan de ene kant is verzekeren namelijk weer een flinke kostenpost die bovenop de andere kosten van jullie bruiloft komt. Aan de andere kant is dit wellicht toch de beste oplossing als jullie de financiële schade van het moeten annuleren van jullie bruiloft niet kunnen dragen. Het is vooraf altijd lastig om in te schatten waar jullie goed aan doen. Er zijn ook genoeg stellen die het risico liever nemen en op deze manier juist geld besparen door zich niet te verzekeren. Wat jullie ook kiezen, het is vooral belangrijk dat jullie er samen even goed over nadenken.

Bruiloftverzekering afsluiten

Als jullie een bruiloftverzekering willen afsluiten, is het overigens aan te raden om hier niet te lang mee te wachten. Zorg dat jullie in ieder geval een maand voor de bruiloft de verzekering hebben afgesloten. Veel risico’s zijn namelijk vanaf dat moment verzekerd. Op deze manier weet je zeker dat je optimaal gebruik van jullie bruiloftverzekering maakt! Check natuurlijk ook altijd even wat op dat moment de voorwaarde van de verzekering zijn, dit wil nog wel eens veranderen. Zo bieden de meeste verzekeraars bijvoorbeeld geen dekking voor het coronavirus.