Bruidspaar in een kas

Fotograaf: Babb Photo

Duurzaam trouwen in 10 slimme tips

We zijn ons steeds beter bewust van de impact van onze beslissingen op het milieu. Want dat we een beetje zuiniger met onze wereld om moeten gaan, is inmiddels wel duidelijk. Geen energie verspillen, minder vlees eten en wat vaker de auto laten staan zijn bekende manieren om wat bewuster met het milieu om te gaan. Maar wist je dat je ook duurzaam kunt trouwen?

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar op een gemiddelde bruiloft wordt zo´n 10 ton aan CO2 uitgestoten. In eerste instantie zegt je dit misschien niet zoveel, maar het is wel even schrikken als je bedenkt dat dit meer is dan één huishouden jaarlijks uitstoot. Gelukkig is het ook mogelijk om duurzaam te trouwen. Wij geven je 10 tips waarop je de CO2 uitstoot van jullie bruiloft kunt verminderen:

Tip 1: Vervang je papier voor een duurzame variant

Op een bruiloft wordt meestal heel wat papier gebruikt. Alleen de uitnodigingen zorgen al voor flinke stapels. Je kunt hiervoor gebruik maken van gerecycled papier. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het kan er hartstikke leuk uitzien. Natuurlijk is een  uitnodiging per mail of via een speciale bruiloft website ook een goed idee! De uitnodiging op de foto hieronder is helemaal duurzaam. Er zitten zaadjes in het papier verwerkt waardoor er bloemen uit kunnen komen wanneer je de uitnodiging onder een laagje aarde legt. Hoe tof is dat?!

Duurzaam trouwen begint bij de uitnodiging

Fotocredits: DIY Network via Brit + Co

Tip 2: Duurzaam trouwen op één trouwlocatie

Heen en weer reizen tussen verschillende locaties zorgt voor vervuiling. Daarom is het beter om op één locatie te trouwen. Helemaal fijn is het wanneer jullie trouwlocatie gemakkelijk met de fiets of het openbaar vervoer te bereiken is. Niet alleen is dit goed voor het milieu, ook is het prettig voor de gasten!

Tip 3: Koop tweedehands

Alles nieuw kopen is niet alleen heel duur, maar ook nog eens erg slecht voor het milieu. Koop liever een tweedehands trouwjurk en ga voor vintage decoratie. Een vintage thema is sowieso een leuk idee voor jullie bruiloft. Het zal een hoop geld besparen en is minstens zo leuk!

Tip 4: Ga voor milieuvriendelijk trouwvervoer

Veel bruidsparen kiezen voor een luxe auto als trouwvervoer, maar er zijn ook mogelijkheden die een stuk beter zijn voor het milieu. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fiets? Super romantisch en bovendien erg origineel als trouwvervoer!

Duurzaam trouwen op de fiets

Fotograaf: Trouwshoot

Tip 5: Gebruik bloemen die bij het seizoen passen

Bloemen zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, per soort verschilt het wanneer ze groeien. Natuurlijk kun je ook bloemen uit het buitenland laten overvliegen, maar dit is erg slecht voor het milieu. Duurzaam trouwen doe je daarom met bloemen die bij het seizoen horen. Een veldboeket is bijvoorbeeld een leuk idee!

Tip 6: Kies duurzame trouwringen voor jullie bruiloft

Ook trouwringen kunnen een belasting zijn voor het milieu. Goud en diamanten zijn echte milieuvervuilers, door de grote hoeveelheden mijnafval die ze veroorzaken. Gelukkig kun je tegenwoordig ook kiezen voor duurzaam goud en zijn er heel wat alternatieven te bedenken.

Tip 7: Zet streekproducten op het menu

Wist je dat veel producten die in de keuken worden gebruikt heel wat kilometers moeten reizen voor ze op jouw bord komen te liggen? Dat zorgt voor flink wat CO2 uitstoot! In plaats hiervan kun je ook kiezen voor streekproducten. Heerlijk lekker vers, goed voor de lokale handel en een stuk duurzamer! Het is helemaal leuk om zelf een bezoekje te brengen aan een boer of tuinder bij jullie in de buurt en hier de lekkerste producten uit te zoeken voor jullie bruiloft. Zo kunnen jullie meteen van alles proeven.

Wanneer jullie duurzaam trouwen. is het ook slim om vast na te denken over wat er met de restjes eten gebeurt. Kunnen jullie die bijvoorbeeld naar het Leger des Heils laten brengen? Of kunnen de gasten een doggybag meenemen? Het is zonde als er grote hoeveelheden voedsel weggegooid moeten worden.

Streekproducten op de bruiloft

Fotograaf: Enrich McVey via Once Wed

Tip 8: Vraag duurzame cadeautjes

Ook cadeaus dragen bij aan meer vervuiling, tenzij je kiest voor de duurzame variant. Wat dacht je bijvoorbeeld van geld om zonnepanelen op jullie dak te kunnen laten plaatsen? Of een potje voor een goed doel naar keuze?

Tip 9: Plant bomen als compensatie

Wil je jullie bruiloft helemaal CO2 neutraal maken? Dat kan door bomen te planten als compensatie voor de CO2 uitstoot die jullie veroorzaken. Dit is niet alleen goed voor de wereld, maar is ook nog eens symbolisch. Het planten van een boom staat namelijk voor jullie liefde die alsmaar groeit.

Tip 10: Laat het vliegtuig staan op de huwelijksreis

Bij duurzaam trouwen hoort natuurlijk ook een duurzame huwelijksreis. Vliegtuigen zorgen voor een grote belasting van het milieu. Ga daarom liever op een andere manier op huwelijksreis. Wat dacht je van een trip naar het buitenland met de bus, avontuurlijk interrailen (vrij reizen met de trein binnen een groot deel van Europa) of zelfs een fietsvakantie als huwelijksreis? Wil je toch wat verder weg? Informeer dan bij je reisbureau naar ecologische reizen waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *