Geen dagje trouwen, maar een compleet bruiloft weekend plannen

Veel bruidsparen hebben het gevoel dat hun trouwdag veel te snel voorbij gaat. In plaats van een enkele dag zouden jullie daarom ook een heel weekend de tijd kunnen nemen voor jullie bruiloft. Klinkt dat niet heerlijk? Een bruiloft weekend organiseren is wellicht minder ingewikkeld en duur als je zou denken. 

Toegegeven, een trouwweekend is een flinke investering en kost ook nog meer voorbereiding dan een gewone bruiloft. Toch zijn er heel wat manieren om op de kosten te besparen en ook de organisatie hoeft geen reden zijn om het niet te doen. Want wat is het gaaf om een heel weekend lang de tijd te hebben om te genieten van elkaar en de gasten op jullie bruiloft!

Een bruiloft weekend organiseren

Bij een trouwweekend nemen jullie meerdere dagen de tijd om met elkaar en de gasten jullie huwelijk te vieren. Vaak kies je één dag uit om te trouwen (bijvoorbeeld de zaterdag) en laat je de gasten al een dag eerder naar de locatie komen om gezellig met elkaar van de voorbereidingen te genieten. Handig, want zo heb je tijd genoeg om iedereen te spreken. Doordat jullie met elkaar op de trouwlocatie of in de omgeving overnachten, kan iedereen bovendien tot in de late uurtjes door blijven feesten. En dan hebben jullie ook de volgende dag nog tijd voor een gezellige afsluiting.

Ben je bang dat een weekend bruiloft te duur is voor jullie? Natuurlijk betaal je veel voor de locatie, maar het eten en drinken zou weer wat goedkoper kunnen zijn. Wanneer je kosten wilt besparen, zou je (een deel van) het eten zelf kunnen regelen. Vaak zit er namelijk een grote, professionele keuken bij de locatie. Drankjes zijn ook een stuk goedkoper wanneer je zelf groot inkoopt en vervolgens alleen personeel inhuurt om het rond te brengen. Vaak kun je met de slijterij een deal maken dat alle flessen wijn en kratten bier die niet op gaan, terug gebracht kunnen worden. Voor het regelen van het eten zou je familieleden kunnen vragen. Het vergt wat voorbereiding, maar is wel heel leuk en het scheelt veel geld!

Ben je benieuwd hoe je zo’n weekend bruiloft kunt organiseren? Wij hebben 4 stappen voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Zoek een geschikte trouwlocatie voor jullie bruiloft weekend

De trouwlocatie is sowieso erg belangrijk, maar wanneer jullie een trouwweekend plannen, zul je hier extra goed over na moeten denken. Tenslotte willen jullie niet alleen een mooie plek om elkaar het jawoord te geven, maar zal er ook voldoende ruimte moeten zijn voor alle gasten om te blijven overnachten. In Nederland en ons buurland België kunnen wij de volgende locaties aanraden voor een bruiloft weekend:

Liever wat verder van huis? Kijk dan of jullie een mooi kasteeltje in Frankrijk kunnen huren of ga op zoek naar een romantische Italiaanse villa! Lees ook zeker even ons blog met 5 Prachtige trouwlocaties met overnachting voor het bruidspaar én de gasten

Voor de keuze van een trouwlocatie is het aantal gasten van groot belang. Als je een heel weekend gaat trouwen, zal je waarschijnlijk geen 100 gasten uitnodigen. Je moet dus heel selectief zijn bij het maken van de gastenlijst. Welke mensen wil je écht graag op jullie bruiloft hebben? De meeste accommodaties hebben ruimte voor ongeveer 20 tot 50 gasten, dit is dan ook een mooi aantal om je op te richten. Het grote voordeel is dat je geen onderscheid hoeft te maken tussen daggasten en avondgasten. Iedereen kan lekker blijven eten en slapen. Tenzij je er voor kiest om extra mensen uit te nodigen op het feest natuurlijk!

Stap 2: Denk na over het ontvangst van jullie gasten

Komen de gasten van ver? Dan is het belangrijk om goed na te denken over het ontvangst van jullie gasten. Willen jullie dat ze allemaal op dezelfde dag aankomen, of is er een select gezelschap dat al een dag eerder op jullie trouwweekend aanwezig is? Komen de gasten al op vrijdagochtend aan en eten jullie die avond gezamenlijk? Of komen ze pas ´s avonds laat aan en zorgen de gasten zelf voor wat eten? Er zijn heel wat keuzes om te maken, dus denk hier goed over na.

Leuke tip: Zeker wanneer de gasten er een flinke reis op hebben zitten, is het leuk om ze te verwelkomen met een goodiebag. Je kunt deze goodiebag bijvoorbeeld in hun kamer klaarzetten en vullen met wat drinken, een lekkere snack, het programma van jullie bruiloft en een lief kaartje. Dit is een leuke start van jullie bruiloft weekend!

Stap 3: Maak een draaiboek voor jullie trouwdag

De dag van jullie bruiloft is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van jullie trouwweekend. Veel bruidsparen kiezen er voor op de zaterdag te trouwen. Maak een uitgebreid draaiboek voor deze dag. Beginnen jullie de dag met een gezamenlijk ontbijt? Hoe laat beginnen de voorbereidingen? Gaan jullie er samen tussenuit voor een fotoshoot? En wanneer start de ceremonie?

Bij een trouwweekend zullen alle gasten ook aanschuiven bij het diner, maar bij het feest zouden jullie eventueel ook nog gasten kunnen uitnodigen die niet op de trouwlocatie blijven overnachten. Dit kan fijn zijn wanneer jullie het lastig vinden de gastenlijst beperkt te houden, maar het intieme gevoel van een trouwweekend wordt hierdoor wellicht wel iets minder.

Stap 4: Zorg voor een leuke invulling van de overige dagen

Als de gasten vrijdag al vroeg aankomen en zondag pas laat naar huis gaan, hebben jullie tijd genoeg om leuke dingen te doen. Natuurlijk hoef je je gasten niet elk uur te vermaken, maar het is wel leuk wanneer jullie een lijst opstellen met activiteiten. Kan er bijvoorbeeld mooi gewandeld worden in de omgeving? Organiseren jullie een uitgebreide barbecue op de avond voor de bruiloft of een gezellige brunch op de ochtend na jullie trouwfeest? Of worden er spellen georganiseerd voor jullie gasten? Door niet alleen de bruiloft tot in de puntjes te verzorgen, maar ook goed na te denken over de overige dagen, maken jullie het trouwweekend een onvergetelijke ervaring voor jullie gasten!

Wat kost een trouwweekend?

Je zult misschien denken dat het niet te betalen is om een heel weekend voor alle gasten te boeken, maar dat valt gelukkig mee. Natuurlijk kost een overnachting flink wat geld en is het zeker duurder dan een enkele dag, maar er zijn genoeg betaalbare accommodaties te vinden. Het grote voordeel is dat je geen aparte locatie hoeft te huren voor het feest en je zou eventueel kunnen besparen door een deel van het werk zelf te doen en niet uit te besteden aan professionals. Natuurlijk is de grootste kostenpost de accommodatie zelf. Je bent hier snel zo´n €4000,- tot €7000,- voor kwijt, dat is geheel afhankelijk van de trouwlocatie die je kiest. Daarnaast heb je iets meer kosten voor bijvoorbeeld eten en drinken, omdat je ook de avond voor en de ochtend na de bruiloft voor de gasten moet zorgen.

Bruiloft weekend plannen, waar moet je rekening mee houden?

Een trouwweekend plannen kan ontzettend leuk zijn, maar houd er wel rekening mee dat er veel tijd in gaat zitten. Het kan daarom slim zijn om een weddingplanner te vinden die jullie hierbij kan helpen. Natuurlijk kun je ook de hulp van vrienden en familie inschakelen, maar zorg er wel voor dat iedereen plezier blijft houden in de voorbereidingen van jullie bruiloft. Een trouwweekend is natuurlijk hartstikke leuk, maar de gasten moeten ook veel voor jullie over hebben. Waarschijnlijk moeten ze een eind reizen en kost het ze veel tijd. Dat zullen ze graag voor jullie over hebben, maar let er wel op dat je niet te veel van jullie gasten vraagt!