Hoelang van tevoren begin je met het plannen van de bruiloft?

Zodra jullie verloofd zijn, kunnen de voorbereidingen van de bruiloft beginnen. Het is een ontzettend bijzondere periode waarin jullie veel beslissingen zullen moeten maken samen. Voor sommige bruidsparen levert dit behoorlijk wat stress op, maar eigenlijk zijn de voorbereidingen vooral erg leuk. Alleen hoelang van tevoren begin je met het plannen van de bruiloft? Wat als jullie op korte termijn willen trouwen? En hoe ziet de tijdlijn van het plannen van een bruiloft er eigenlijk uit? 

Dat een bruiloft plannen veel tijd kost, wist je waarschijnlijk al. Alleen hoelang duurt het plannen van een bruiloft precies? Natuurlijk hangt dit vooral af van jullie wensen, maar toch is er wel wat te zeggen over de minimale tijd die jullie nodig zullen hebben.

Hoelang van tevoren moet je de bruiloft plannen?

Over het algemeen wordt gezegd dat het plannen van een bruiloft een jaar duurt. Dit is dan ook een mooi uitgangspunt voor jullie bruiloft. Hebben jullie minder tijd? Probeer dan in ieder geval 8 maanden uit te trekken voor de voorbereidingen. Zo hebben jullie voldoende tijd om alles te regelen zonder dat er te veel stress bij komt kijken. Nemen jullie liever wat langer de tijd? Ook dat is natuurlijk prima. Langer dan 2 jaar voor de trouwdatum beginnen met plannen heeft echter weinig zin. Probeer dus minimaal 8 maanden en maximaal 2 jaar voor de bruiloft te beginnen met de voorbereidingen. Als jullie het graag rustig aan willen doen, zouden jullie er bijvoorbeeld anderhalf jaar voor uit kunnen trekken.

Bruidspaar tijdens fotoshoot

Fotograaf: Jessica Spoll

Bruiloft plannen tijdlijn

Hoelang je precies de tijd hebt voor het plannen van de bruiloft hangt natuurlijk vooral af van het seizoen waarin jullie willen trouwen. Zodra jullie een beetje een beeld hebben van de maand waarin jullie elkaar het jawoord willen geven, is het gemakkelijker om een planning te maken. Ben je benieuwd hoe de tijdlijn van het plannen van een bruiloft er ongeveer uitziet? Hiervoor is het eerst belangrijk om te weten wat er allemaal op jullie af gaat komen. Je leest hier alles over in het blog Wat moet je regelen voor de bruiloft? Dit is een compleet stappenplan!

Trouwen op korte termijn

Hebben jullie echt heel kort de tijd? Als jullie op korte termijn willen trouwen, is het natuurlijk wel mogelijk om een bruiloft te plannen in een paar maanden tijd. Houd er dan wel rekening mee dat niet alle leveranciers meer beschikbaar zijn en dat dingen wel eens anders kunnen lopen dan je verwacht had. Wanneer jullie in het laagseizoen trouwen (oktober t/m april), is er uiteraard meer mogelijk dan wanneer jullie op korte termijn in de zomermaanden een bruiloft proberen te plannen. Als jullie kort de tijd hebben is het sowieso verstandig om een weddingplanner in te schakelen. Zij kan jullie veel werk uit handen nemen.

Vraag je wel af of het echt nodig is om zo snel te trouwen. Misschien hebben jullie er een goede reden voor, bijvoorbeeld omdat je zwanger bent of omdat jullie naar het buitenland verhuizen. Is het niet echt noodzakelijk om zo snel al te trouwen? Dan kunnen jullie het wellicht beter nog even uitstellen. Het zou namelijk jammer zijn als je later spijt krijgt van jullie trouwdag omdat je alles zo haastig hebt moeten plannen. Trouwen doen jullie immers maar één keer en dan moet het natuurlijk een onvergetelijke dag worden!

Voordelen van vroeg beginnen met het plannen van de bruiloft

Hoelang het dus precies duurt om een bruiloft te plannen, hangt vooral af van jullie wensen. Toch heeft vroeg beginnen met de voorbereidingen altijd een aantal voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Jullie hebben alle tijd om te genieten van de voorbereidingen. Doordat jullie lang de tijd hebben, is er minder kan op stress en zullen jullie vooral veel leuke momenten meemaken samen.
  • Wanneer jullie minimaal een jaar tevoren beginnen met de voorbereidingen, is de kans groot dat jullie favoriete trouwlocatie en leveranciers nog beschikbaar zijn.
  • Vroeg beginnen geeft jullie alle tijd om de verschillende onderdelen van jullie bruiloft uitgebreid te testen. Denk bijvoorbeeld aan een taartenproefsessie en een proefkapsel. Niet alleen is het handig om alles vast even te kunnen beoordelen, ook is dit erg leuk om te doen.
  • De kans is groot dat de meeste gasten aanwezig zullen zijn op jullie bruiloft omdat ze er al lang tevoren rekening mee kunnen houden.

Hoelang mag je verloofd zijn?

Het is overigens niet zo dat meer tijd voor het plannen van de bruiloft ook altijd beter is. Zoals we al zeiden, het heeft eigenlijk weinig zin om langer dan 2 jaar tevoren met de planning te beginnen. Het is zo lang tevoren lastig om al afspraken te kunnen maken. Overigens is er geen regel over hoelang je verloofd mag zijn. Zeker in de coronatijd zijn er heel wat bruiloften jarenlang uitgesteld en dat is natuurlijk prima. Jullie kunnen dus ook besluiten om nog even te wachten met trouwen, bijvoorbeeld zodat jullie nog wat geld kunnen sparen of omdat jullie eerst even andere prioriteiten hebben. De meeste stellen kiezen er wel voor om binnen 1 tot 2 jaar na de verloving te trouwen.

Trouwen in het buitenland

Gaan jullie in het buitenland trouwen? Dan is het helemaal verstandig om vroeg te beginnen met het plannen van jullie bruiloft. Het is bovendien belangrijk om de gasten op tijd op de hoogte te stellen zodat zij snel vrij kunnen nemen en op zoek kunnen gaan naar betaalbare tickets.

Wanneer verstuur je de uitnodigingen?

Natuurlijk verstuur je de uitnodigingen voor jullie bruiloft niet al een jaar tevoren op. Dit doe je meestal zo’n 6 tot 8 weken voor de bruiloft. Wil je wel zeker weten dat iedereen jullie trouwdatum vrij houdt? Dan is het slim om save the dates te sturen. Zo is iedereen op de hoogte van de datum en kunnen jullie bovendien vast een leuke kaart sturen. Het is gebruikelijk om de save the dates 12 tot 6 maanden voor de bruiloft op de post te doen. Een digitale save the date is natuurlijk ook mogelijk!