Vrouw met save the date kaart in haar handen

Fotocredits: Wide Eyes Paper Co

Alles wat je moet weten over de save the date kaart

Hebben jullie een trouwdatum gekozen en is de trouwlocatie geregeld? Dan wordt het tijd om ook de gasten op de hoogte te stellen van jullie aanstaande bruiloft. Het is slim om al tijdig een save the date kaart te versturen. Maar wat betekent dit precies? En hoe kun je zelf zo’n kaart maken? 

Als jullie eenmaal een gastenlijst hebben opgesteld voor de bruiloft dan hoop je natuurlijk dat iedereen aanwezig kan zijn op jullie grote dag. Het is daarom belangrijk dat de gasten de trouwdatum tijdig in hun agenda kunnen zetten door middel van een save the date.

Wat is een save the date kaart?

De betekenis van de woorden save the date is eigenlijk heel simpel, het betekent namelijk gewoon dat je de gasten vraagt om jullie trouwdatum vrij te houden in hun agenda. Een save the date kaart is dan ook bedoeld als eerste aankondiging van jullie trouwdag. De officiële uitnodiging volgt nog, maar dankzij deze aankondiging weten de gasten wel vast wanneer jullie trouwdag is.

Foto save the date kaart

Fotocredits: Etsy

Wanneer verstuur je een save the date voor jullie bruiloft?

De trouwkaart gaat ongeveer zes tot acht weken voor de bruiloft de deur uit, daarom is het ook zo belangrijk om een save the date te versturen. Hoe eerder je de save the date kaarten verstuurt, hoe groter de kans dat de gasten kunnen. Dit kan dus rustig 12 tot 6 maanden van tevoren. Wel is het belangrijk dat jullie zeker weten wie jullie willen uitnodigen voor de bruiloft. Zorg er daarom voor dat jullie eerst de gastenlijst goed op orde hebben.

Originele ideeën voor de kaart

Niet alleen is een save the date kaart handig voor de gasten, ook is het een leuke manier om vast een sneak peak te geven voor jullie bruiloft. Met een save the date kun je namelijk al het thema of de kleuren voor jullie bruiloft aan de gasten laten zien. Het leukst is het natuurlijk als jullie de stijl van de save the date later ook doorvoeren bij het maken van de trouwkaart. Het is dus belangrijk om hier even goed over na te denken. Ook kan het leuk zijn om een originele twist te geven aan jullie save the dates. In het blog 7 Originele save the date ideeën voor jullie bruiloft vind je vast wat inspiratie.

Save the date kaart maken

Nu je weet waarom een save the date kaart zo belangrijk is, kun je aan de slag gaan om er zelf één te maken. Het is dus leuk om de stijl van de kaart later ook door te trekken naar de uitnodiging voor jullie bruiloft en misschien zelfs het thema en de decoratie op jullie trouwdag zelf. Hiervoor kun je een eigen trouwhuisstijl ontwikkelen met kleuren en lettertypes die je terug laat komen. Het kan ook leuk zijn om een foto te gebruiken voor jullie save the date kaart. Hebben jullie een verlovingsshoot gedaan? Deze foto’s lenen zich hier perfect voor! Juist de details zorgen er op een bruiloft altijd voor dat het complete plaatje er zo mooi uit komt te zien. Zorg er daarom voor dat je jullie save the date kaarten helemaal af maakt met een mooie envelop in een gezellig kleurtje, bijpassende sluitzegels en een mooi (liefst handgeschreven) adres op de voorkant.

Voorbeelden van save the dates

Fotocredits: Minted via Green Wedding Shoes

Voorbeeld van een save the date tekst

Heb je een idee voor het ontwerp van jullie kaart? Dan wordt het nu tijd om een tekst te verzinnen voor de save the date. Over het algemeen geldt: hoe korter hoe beter. Op een save the date staat namelijk geen uitgebreide tekst, dit kaartje is puur bedoeld voor het reserveren van de trouwdatum. Wat er wel op de save the date komt te staan is:

 • Jullie namen
 • Jullie trouwdatum
 • Een kort zinnetje waarin jullie de gasten vragen om de datum vrij te houden
 • Officiële uitnodiging volgt nog
 • Jullie adres

Een voorbeeld van de tekst op de voorkant van jullie save the date kaart kan zijn:

 • Save the date
 • Save our date
 • It’s a date
 • Soon to be Mr and Mrs
 • Let the adventure begin
 • Wij gaan trouwen

Daarnaast kunnen jullie een korte tekst schrijven op de kaart. Hieronder staat een aantal voorbeelden:

 • Op (trouwdatum) gaan wij trouwen. We zouden het fijn vinden als jullie hierbij aanwezig kunnen zijn. Willen jullie deze dag vast vrijhouden in de agenda?
 • Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen van onze bruiloft. We nodigen jullie van harte uit om deze dag met ons te vieren op (trouwdatum). De officiële uitnodiging volgt nog, maar willen jullie wel vast een plekje reserveren in jullie agenda?
 • Op (trouwdatum) geven wij elkaar het jawoord. We zouden het waarderen als je deze dag vrij wilt houden.

Tot slot is het belangrijk om nog even te checken of de tekst van jullie save the date geen spelfouten bevat, dat zou toch zonde zijn! Veelgemaakte spelfouten zijn safe the date met een f in plaats van een v en de namen van maanden of dagen met een hoofdletter in plaats van kleine letters. Zorg dat je eerst een proefdruk van jullie save the date kaart bestelt zodat jullie alles nog een keer goed kunnen controleren.

Save the date kaart met envelop

Fotocredits: Wide Eyes Paper Co

Save the date via WhatsApp versturen

Natuurlijk hoef je niet per se een echte kaart op te sturen als save the date, je kunt ook voor een digitale variant gaan. Zo zijn er tegenwoordig best veel bruidsparen die de save the date via WhatsApp naar de gasten versturen. Hiervoor kun je zelf een mooie digitale kaart ontwerpen. In plaats van een digitaal kaartje zou je ook een video save the date of een leuke foto kunnen maken. Sowieso kan het handig zijn om informatie over jullie bruiloft digitaal naar de gasten te versturen. Jullie zouden er ook over na kunnen denken om een bruiloft website te maken waar jullie niet alleen veel informatie kwijt kunnen, maar waar de gasten bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk digitaal een RSVP voor jullie trouwdag in kunnen vullen. Dit scheelt een hoop gedoe en is bovendien een stuk goedkoper dan wanneer jullie meerdere kaarten naar de gasten moeten versturen.

Dit blog bevat affiliate links. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *