Bruidsjurk bruid met bruidsboeket

Fotograaf: Tressa Wixom

Trouwjurk huren? Dit zijn de voor- en nadelen, kosten & tips

Voor de meeste vrouwen is de trouwjurk één van de belangrijkste onderdelen van de bruiloft. Het is dan ook een bijzonder moment als je jezelf in de spiegel ziet staan terwijl je de jurk van je dromen aan hebt. Helaas zit hier vaak een flink prijskaartje aan verbonden. Wat als je weinig budget hebt, maar toch graag een prachtige trouwjurk wilt dragen? Is een trouwjurk huren dan een optie? 

De trouwjurk is een flinke kostenpost en dit is dan ook een handig onderdeel om wat kosten op jullie bruiloft te besparen. Een manier om dat te doen is door je trouwjurk te huren in plaats van te kopen. Alleen hoe werkt dat precies? En is het wel zo voordelig als het lijkt?

Hoe werkt het huren van een bruidsjurk?

Wanneer je een bruidsjurk wilt huren, kun je net als bij het kopen van een trouwjurk een pasafspraak maken in de bruidsmodezaak. Je kunt dan verschillende jurken passen en op zoek gaan naar de mooiste trouwjurk. Sommige bruidswinkels hebben een uitgebreide collectie aan trouwjurken die ze verhuren, bij andere winkels is de keuze wat beperkter. Heb je de perfecte jurk gevonden? Dan teken je het contract en betaal je de borg. Eventueel kan de jurk nog vermaakt worden zodat hij nóg beter zit. Een aantal dagen voor jullie bruiloft kun je jouw trouwjurk op komen halen en een aantal dagen na afloop breng je hem vervolgens weer terug.

Voordelen van een trouwjurk huren

Overweeg je om een trouwjurk te huren? Dat zou zeker een goede oplossing kunnen zijn! Het huren van een bruidsjurk heeft meerdere voordelen, namelijk:

  • Een trouwjurk huren is veel goedkoper dan wanneer je een nieuwe trouwjurk koopt. Dit is vooral erg fijn als jullie trouwen met een beperkt budget.
  • Na afloop van de bruiloft kun je de jurk gewoon weer inleveren, hij neemt dus geen ruimte op zolder in beslag. Wel zo fijn, want een trouwjurk opbergen is niet altijd even gemakkelijk.
  • Huren is een duurzame oplossing. Je draagt de trouwjurk immers maar één keer en dan is het fijn als andere bruiden er ook nog van kunnen genieten. Op deze manier draag je bij aan een betere wereld.
  • Twijfel je toch over de jurk die je gekozen hebt? Vaak is het nog mogelijk om jouw trouwjurk kosteloos om te ruilen voor een andere jurk. Dit moet je uiteraard wel op tijd aangeven.

Nadelen van een trouwjurk huren

Natuurlijk zitten er niet alleen maar voordelen verbonden aan het huren van een trouwjurk, anders had iedere bruid er waarschijnlijk wel voor gekozen. Je zou bijvoorbeeld aan deze nadelen kunnen denken:

  • Het uitzoeken van een trouwjurk is een magisch moment. Wanneer je een trouwjurk huurt, is dat toch een beetje anders. De keuze is immers minder ruim en het kan dus zijn dat de trouwjurk van je dromen er niet tussen zit.
  • Je bent niet de eerst die jouw trouwjurk draagt. Natuurlijk wordt hij mooi schoongemaakt, maar het kan altijd zijn dat er nog wat gebruikssporen te zien zijn.
  • Vind je het belangrijk om zoveel mogelijk herinneringen aan jullie trouwdag te bewaren? Na afloop moet jouw gehuurde jurk toch echt weer terug. Je kunt hem dus niet bewaren voor later.
  • Het is niet per se heel goedkoop om een bruidsjurk te huren. Je betaalt sowieso de huurkosten, maar daarnaast ook nog de reinigingskosten voor jouw jurk. Ook moet je soms een flinke borg betalen. Dit alles is natuurlijk niet duurder dan wanneer je een nieuwe trouwjurk zou kopen, maar het is ook zeker niet goedkoop.
  • Het kan eventueel mogelijk zijn om de trouwjurk te laten vermaken zodat hij perfect zit. Uiteraard is het bij een gehuurde trouwjurk niet mogelijk om er in te laten knippen. Wanneer je jouw trouwjurk wilt huren, kan het dus zijn dat hij niet zo perfect zit als wanneer je een eigen trouwjurk koopt.
Trouwjurk huren voor bruiloft

Fotograaf: Tressa Wixom

Kosten van een trouwjurk huren

De kosten van jouw bruidsjurk zijn afhankelijk van het soort jurk dat je kiest, maar reken op ongeveer 150 tot 400 euro als je een trouwjurk wilt huren. Hier zitten de reinigingskosten over het algemeen bij inbegrepen, maar check dit wel even van tevoren. De borg die je betaalt, is ongeveer 250 euro. In principe krijg je de borg na afloop weer terug, maar het kan natuurlijk zijn dat je de trouwjurk beschadigt waardoor je (een deel van) de borg in moet leveren. Ook hierbij is het heel belangrijk dat je goed de voorwaarden doorneemt. Het is bijvoorbeeld handig om te weten bij wat voor soort beschadigingen je borg moet betalen. Het gaat vaak niet alleen om scheuren, maar ook om bepaalde vlekken die er niet meer uit te halen zijn. Vraag ook meteen even of je in dit geval de hele borg kwijt bent of slechts een gedeelte van de borg.

Is het huren van een bruidsjurk een goed idee?

Of het uiteindelijk slim is om een trouwjurk te huren, hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Misschien wegen de voordelen voor jou bijvoorbeeld wel veel zwaarder dan de nadelen. Zeker wanneer je niet zo kieskeurig bent en het geen punt vindt om niet een trouwjurk uit de nieuwst collectie te dragen, kan het een stuk voordeliger zijn om voor een gehuurde bruidsjurk te kiezen. Vind je het toch echt heel belangrijk om alle keuze te hebben en wil je je trouwjurk misschien wel bewaren na de bruiloft? Dan kun je beter op andere manieren proberen om geld te besparen. Er zijn gelukkig genoeg ideeën te bedenken om toch voor weinig geld te kunnen trouwen.

Goedkope trouwjurk kopen

Wil je liever geen trouwjurk huren, maar is je budget beperkt? Dan zou je bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar een goedkope trouwjurk. Galajurken of korte trouwjurken koste al veel minder geld dan wanneer je voor een klassieke trouwjurk gaat. En er zijn natuurlijk ook andere goedkope alternatieven. Door goed te zoeken kun je heel wat geld besparen zonder dat je jouw trouwjurk hoeft te huren!