28 Bespaartips voor een goedkope bruiloft

Wist je dat de gemiddelde bruiloft zo´n 15.000 euro kost? Veel bruidsparen moeten dan ook maanden of zelfs jaren sparen voor ze voldoende geld bij elkaar hebben om te trouwen. Gelukkig kan dat ook anders. Met deze 28 bespaartips is goedkoop trouwen een stuk gemakkelijker!

Jullie bruiloft wordt waarschijnlijk een van de mooiste en meest bijzondere dagen uit jullie leven. Dat wil echter niet zeggen dat je hier een enorm bedrag voor uit hoeft te geven. Natuurlijk zal het altijd wat geld kosten om jullie bruiloft te vieren, maar er zijn ook genoeg manieren om geld te besparen. Echt goedkoop trouwen is lastig, maar er is veel mogelijk met een beperkt budget. Met deze 28 bespaartips is een goedkope bruiloft zeker een optie!

1. Verstuur de uitnodigingen digitaal

Om alle gasten uit te nodigen kun je trouwkaarten versturen, maar de kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Niet alleen zal je voor de kaarten moeten betalen, ook moet je de kosten voor de postzegels niet vergeten. Als jullie voor een goedkope bruiloft willen gaan, zal je de kaarten beter digitaal kunnen versturen. Dit kan jullie flink wat geld besparen. Nog handiger is het om een speciale website aan te maken voor jullie bruiloft. Hier betaal je weliswaar een klein bedrag voor, maar jullie zullen er veel aan hebben. Via de website kunnen jullie namelijk alle communicatie met de gasten laten verlopen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Weddamo voor een professionele en betaalbare trouwsite.

2. Goedkoop trouwen op de juiste dag

De verschillen in kosten om te trouwen zijn erg groot. Ze verschillen niet alleen per gemeente, maar ook per dag en tijdstip.  Vrijdag, zaterdag en zondag zijn dure dagen voor een bruiloft. In veel gemeenten kun je gratis trouwen op de maandagochtend. Misschien niet zo romantisch, maar dit bespaart wel flink wat geld!

Bruidspaar hand in hand op de trap

Fotograaf: Jamie Delaine

3. Organiseer een bruiloft in eigen tuin

De trouwlocatie is vaak één van de grootste kostenposten op een bruiloft. In plaats hiervan kunnen jullie er ook voor kiezen een bruiloft in eigen tuin te organiseren. Hebben jullie zelf geen geschikte tuin? Dan zou je eens bij familie of vrienden kunnen informeren. Niet alleen is de locatie zo gratis, ook kun je gemakkelijk zelf hapjes en drankjes regelen. Let wel even op, trouwen in eigen tuin is vaak niet zo goedkoop als de meeste mensen denken. Er komen nog veel extra kosten bij kijken zoals het huren van meubels en decoratie.

4. Koop een paar vriendschapsringen in plaats van trouwringen

Een setje trouwringen kost al snel een paar honderd euro. Natuurlijk wil je dat jullie ringen van goede kwaliteit zijn (ze moeten immers een leven lang meegaan), maar toch kan het best wat goedkoper. Zoek daarom naar vriendschapsringen in plaats van trouwringen. Net zo mooi, maar je komt wel een stuk goedkoper uit!

5. Stel een bruidsboeket van wilde bloemen samen

Een bruidsboeket kan erg duur zijn. In plaats hiervan zou je ook een mooi boeket van wilde bloemen kunnen samenstellen. Of ga op de ochtend van jullie bruiloft naar de markt om daar een mooi boeket te laten maken. Informeer wel even of de bloemen die je hiervoor uitkiest gemakkelijk een tijdje zonder water kunnen. Het zou jammer zijn als het boeket de ceremonie niet eens overleeft.

6. Shop een goedkope trouwjurk

De meeste trouwjurken zijn erg duur, maar er zijn gelukkig ook steeds meer goedkope trouwjurken te vinden. Zo bieden veel grote modeketens en webwinkels simpele, maar stijlvolle trouwjurken aan voor een laag budget. In plaats hiervan zou je ook kunnen kiezen voor een korte trouwjurk. Een korte trouwjurk staat hartstikke hip, is perfect voor een zomerse bruiloft en vaak een stuk goedkoper dan een langer exemplaar.

7. Wees creatief met DIY decoratie

Ben je een beetje creatief? Regel dan alle decoratie zelf! Verzamel bijvoorbeeld glazen Coca-Cola flesjes die je vult met bloemen. Zo heb je goedkope decoratie voor jullie ceremonie of het diner. En vergeet ook vooral niet deze IKEA bruiloft hacks eens door te nemen om flink wat geld te kunnen besparen op jullie bruiloft!

8. Beperk de gastenlijst voor een goedkope bruiloft

Goedkoop trouwen is helaas niet mogelijk met een enorme gastenlijst. Een intieme bruiloft kan echter heel fijn zijn. Zo heb je voldoende tijd om iedereen uitgebreid te spreken en zul je niet eindeloos bezig zijn om alle felicitaties in ontvangst te nemen. Vind je het lastig om een klein aantal gasten uit te kiezen? Lees dan onze tips eens door voor het beperken van de gastenlijst.

9. Goedkoop trouwen in het buitenland

Goedkoop trouwen in het buitenland klinkt misschien een beetje gek, maar toch kan dit echt! Veel trouwlocaties in het buitenland zijn namelijk een stuk goedkoper dan in Nederland. Het eten en drinken kun je hier ook vaak voor lagere prijzen krijgen. Bovendien kunnen jullie de bruiloft op deze manier meteen met de huwelijksreis combineren! Hierdoor hoef je maar één keer naar het buitenland heen en weer te vliegen.

10. Koop accessoires niet in een bruidswinkel

Je trouwjurk is niet het enige wat je draagt op jullie bruiloft. Andere accessoires kun je echter beter op een andere plek dan de bruidswinkel aanschaffen. Zo koop je een mooi lingeriesetje gewoon bij de lingeriewinkel en kun je een paar pumps in de schoenwinkel of online bestellen.

11. Vermijd het woord bruiloft

Het is sowieso verstandig om het woord ´bruiloft´ zo veel mogelijk te vermijden. Een bruidsboeket is immers een stuk duurder dan een gewoon boeket, trouwringen zijn duurder dan gewone ringen en een honeymoon suite kost meer geld dan een gewone luxe hotelkamer.

12. Kies voor seizoensproducten

Net als dat je tijdens het boodschappen doen misschien rekening houdt met de producten van het seizoen, moet je dit bij jullie bruiloft ook doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruit, maar ook aan bloemen voor de decoratie of het bruidsboeket. Hiermee bespaar je niet alleen geld, het is ook nog eens beter voor het milieu.

13. Sla het trouwvervoer over

Goedkoop trouwen betekent soms dat je bepaalde dingen over moet slaan. Natuurlijk is het leuk om een mooie auto of ander trouwvervoer tot jullie beschikking te hebben, maar is het echt nodig? Ga in plaats hiervan lekker lopen, neem jullie eigen auto of stap romantisch samen op de fiets.

14. Decoreer de bruidstaart met echte bloemen

Een bruidstaart laten maken kost flink wat geld. Niet zo gek, want het is een heel precies werkje om hem mooi te decoreren. Je zou daarom ook voor een simpele, witte bruidstaart kunnen kiezen die je zelf kunt decoreren met verse bloemen. Dit is niet alleen een stuk goedkoper, maar ziet er ook nog eens heel mooi uit!

15. Doe je eigen haar, make-up en nagels

Ben je goed in het aanbrengen van make-up en hoef je geen uitgebreid bruidskapsel? Dan is het niet nodig hier iemand voor in te huren. Misschien heb je ook wel een zus, vriendin of tante die je met je haar en make-up kan helpen. En voor een paar euro scoor je een leuk lakje om je nagels van een mooi kleurtje te voorzien!

16. Maak een American Party van jullie bruiloft

Een American party is een feest waarbij mensen zelf eten en drinken meenemen. Ook bij een bruiloft kan dit een leuk idee zijn. Vraag je gasten om geen cadeautjes mee te nemen, maar in plaats daarvan iets lekkers te maken voor op jullie bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan taart, hapjes of drankjes. Door iedereen iets mee te laten nemen, hoef je zelfs niets meer te kopen. Bovendien zullen er heel wat lekkere en originele gerechten zijn.

17. Goedkoop trouwen met eigen drank

Vind je het vervelend om de gasten om een bijdrage aan jullie bruiloft te vragen? Dan is het handig om voor een trouwlocatie te kiezen waar je je eigen drank mag meenemen. Je kunt de drankjes goedkoop inkopen wanneer ze in de aanbieding zijn en op deze manier veel besparen. Ben je bang dat je niet goed weet in te schatten hoeveel drank je nodig zult hebben? Vaak kun je met de slijterij een deal maken. Alle flessen en kratten die niet zijn aangebroken, kun je dan weer terugbrengen.

18. Neem de tijd voor het plannen

En heel belangrijk: neem de tijd om jullie goedkope bruiloft te plannen. Hoe langer je er over doet je bruiloft te plannen, hoe beter je alle prijzen kunt vergelijken. Bovendien zullen er zo veel aanbiedingen voorbij komen waar je gebruik van kunt maken. Goedkoop trouwen lukt op deze manier zeker!

19. Houd het budget voor ogen

Tijdens de voorbereidingen van jullie bruiloft zul je heel wat mooie dingen en leuke ideeën voorbij zien komen. Het is echter belangrijk dat je het budget voor ogen houdt, anders laat je je makkelijk verleiden. Zorg daarom voor een goede begroting en zet ongeveer 10% van het totale bedrag van jullie bruiloft apart voor onvoorziene kosten. Of jullie nou veel geld uitgeven of juist goedkoop trouwen, onverwachte kosten zullen er altijd zijn.

20. Goedkoop trouwen doe je in de winter

Het trouwseizoen loopt van mei tot september, maar ook buiten deze maanden kun je prima trouwen. Het is dan zelfs een stuk goedkoper en bovendien is de kans groter dat jullie favoriete leveranciers nog beschikbaar zijn. Een winterbruiloft is bijvoorbeeld een goede optie. Trouwen in de winter kan namelijk super romantisch zijn!

21. Bespaar geld op de bedankjes

Natuurlijk is het leuk om de gasten na afloop van de bruiloft een bedankje mee te geven, maar dit hoeft niet. Wil je toch graag een huwelijksbedankje regelen? Houd het dan simpel. Geef de gasten bijvoorbeeld wat lekkers mee voor onderweg of stuur na afloop een foto op van de bruiloft.

22. Boek een goedkope huwelijksreis dicht bij huis

Droom je stiekem al weg over een huwelijksreis op een prachtig wit zandstrand omringd door palmbomen? Heerlijk natuurlijk, maar niet voor iedereen even realistisch. Als jullie een krap budget hebben, is het slimmer om dichter bij huis op vakantie te gaan. Kies een mooie bestemming uit in Europa of ga een paar nachtjes weg in eigen land. Het kan ook leuk zijn om een roadtrip te maken samen. Zo hoeft de huwelijksreis weinig geld te kosten!

23. Kies voor een groen bruidsboeket

Wist de dat de prijs van jouw bruidsboeket afhankelijk is van de bloemen die je gebruikt? Sommige bloemen zijn veel duurder dan anderen en groen is over het algemeen vrij goedkoop. Kies dus een paar mooie bloemen uit en vul de rest van het boeket met groen. Zo heb je een vol bruidsboeket voor een lagere prijs.

24. Vervang de bruidstaart door een leuk alternatief

Een bruidstaart is natuurlijk prachtig, maar als jullie een traditionele lagentaart willen, kost dit ook flink wat geld. In plaats hiervan zouden jullie een alternatief kunnen bedenken. Een taartenbuffet of donutmuur is bijvoorbeeld minstens zo leuk, maar wel een stuk goedkoper!

25. Huur een foodtruck in

Ook gaat er vaak een groot deel van het budget naar een chic diner. Natuurlijk moet er genoeg lekker eten zijn, maar dit kan ook voor minder geld. Ga bijvoorbeeld voor een bruiloft in festival stijl en huur één of meerdere foodtrucks in voor het avondeten.

26. Something borrowed

Ken je het gezegde something old, something new, something borrowed, something blue? Volgens deze traditie zou je als bruid iets ouds, iets nieuws, iets wat je geleend hebt en iets in de kleur blauw moeten dragen op je bruiloft. Met name something borrowed is een goede tip voor bruiden die wat geld willen besparen. Overigens geldt dit niet alleen voor je trouwoutfit, maar eigenlijk voor de hele bruiloft. Vraag eens rond bij familie en vrienden en wie weet vind je allerlei mooie dingen die je op jullie trouwdag kunt gebruiken.

27. Vervang het diner door een goedkope lunch

Zoals gezegd is het diner een flinke kostenpost. Een bruiloft hoeft natuurlijk niet in de avond plaats te vinden. Als jullie het liever wat kleiner willen houden, is het ook mogelijk om in de ochtend te trouwen. In de middag kunnen jullie dan een uitgebreide lunch serveren als afsluiting van jullie bruiloft. Dit kost minder dan een compleet diner.

28. Doe alleen wat jullie echt belangrijk vinden

Veel bruidsparen hebben een idee in hun hoofd waar de standaard bruiloft aan moet voldoen. Denk aan onderdelen zoals een trouwjurk, bruidstaart en een groot feest. Niets is echter verplicht. Houden jullie niet zo van taart? Dan is het onzin om honderden euro´s aan een bruidstaart uit te geven. En zijn jullie geen feestbeesten? Dan kun je de bruiloft ook na het diner al afsluiten. Geef alleen geld uit aan de dingen die jullie echt belangrijk vinden. Daar wordt jullie trouwdag een stuk leuker van en bovendien goedkoper.

Een goedkope bruiloft plannen, waar moet je dan niet op besparen?

Willen jullie graag goedkoop trouwen en zijn jullie druk bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk bespaartips? Dan is het ook altijd handig om te weten waar je juist niet op moet besparen. Een goede fotograaf is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk om alle herinneringen vast te leggen voor later. Je kunt wel eens heel veel spijt krijgen als jullie op deze kosten gaan bezuinigen. Verder is het heel belangrijk om voor voldoende eten en drinken voor de gasten te zorgen. Het is niet erg als jullie voor een goedkope optie kiezen, als jullie maar niet besparen op de hoeveelheid. Het is heel vervelend als de gasten met een knorrende maag rondlopen of hun eigen drankjes moeten afrekenen. Dit zal niet bijdragen aan de feestvreugde.

Dit blog bevat affiliate links.