Goedkoop trouwen: 15 Bespaartips voor jullie bruiloft

Wist je dat de gemiddelde bruiloft zo´n 15.000 euro kost? Veel bruidsparen moeten dan ook maanden of zelfs jaren sparen voor ze voldoende geld bij elkaar hebben om te trouwen. Gelukkig kan dat ook anders! Met deze 15 bespaartips is goedkoop trouwen een stuk makkelijker! 

Jullie bruiloft wordt waarschijnlijk een van de mooiste en meest bijzondere dagen uit jullie leven. Dat wil echter niet betekenen dat je hier een enorm bedrag voor uit hoeft te geven. Natuurlijk zal het altijd wat geld kosten om jullie bruiloft te vieren, maar er zijn ook genoeg manieren om geld te besparen. Echt goedkoop trouwen is lastig, maar er is veel mogelijk met een beperkt budget. Wij geven je vast 15 bespaartips:

1. Ga voor een digitale uitnodiging

Om alle gasten uit te nodigen kun je trouwkaarten versturen, maar de kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Niet alleen zul je voor de kaarten moeten betalen, ook moet je de kosten voor de postzegels niet vergeten. Kies in plaats daarvan voor een digitale uitnodiging!

2. goedkoop trouwen, kies de juiste dag!

De verschillen in kosten om te trouwen zijn erg groot. Ze verschillen niet alleen per gemeente, maar ook per dag en tijdstip.  Vrijdag, zaterdag en zondag zijn dure dagen om te trouwen. In veel gemeenten is de maandagochtend gratis. Misschien niet zo romantisch, maar zo is goedkoop trouwen in ieder geval mogelijk!

Bruidspaar hand in hand

Fotograaf: Jamie Delaine

3. Organiseer een bruiloft in eigen tuin

De trouwlocatie is vaak één van de grootste kostenposten op een bruiloft. In plaats hiervan kunnen jullie er ook voor kiezen een bruiloft in eigen tuin te organiseren. Hebben jullie zelf geen geschikte tuin? Dan zou je eens bij familie of vrienden kunnen informeren. Niet alleen is de locatie zo gratis, ook kun je gemakkelijk zelf hapjes en drankjes regelen.

4. Koop een paar vriendschapsringen in plaats van trouwringen

Een setje trouwringen kost al snel een paar honderd euro. Natuurlijk wil je dat jullie ringen van goede kwaliteit zijn (ze moeten immers een leven lang meegaan), maar toch kan het best wat goedkoper. Zoek daarom naar vriendschapsringen in plaats van trouwringen. Net zo mooi, maar je komt wel een stuk goedkoper uit!

5. Stel een bruidsboeket van wilde bloemen samen

Een bruidsboeket kan erg duur zijn. In plaats hiervan zou je ook een mooi boeket van wilde bloemen kunnen samenstellen. Of ga op de ochtend van jullie bruiloft naar de markt om daar een mooi boeket te laten maken. Informeer wel even of de bloemen die je hiervoor uitkiest gemakkelijk een tijdje zonder water kunnen. Het zou jammer zijn als het boeket de ceremonie niet eens overleeft.6. Shop een goedkope trouwjurk

De meeste trouwjurken zijn erg duur, maar er zijn gelukkig ook steeds meer goedkope trouwjurken te vinden. Zo bieden veel grote modeketens en webwinkels simpele, maar stijlvolle trouwjurken aan voor een laag budget.

7. Wees creatief met DIY decoratie

Ben je een beetje creatief? Regel dan alle decoratie zelf! Verzamel bijvoorbeeld glazen Coca-Cola flesjes die je vult met bloemen. Zo heb je goedkope decoratie voor jullie ceremonie of het diner! En vergeet ook vooral niet de IKEA bruiloft hacks eens door te nemen.

8. Beperk de gastenlijst

Goedkoop trouwen is helaas niet mogelijk met een enorme gastenlijst. Een intieme bruiloft kan echter heel fijn zijn. Zo heb je voldoende tijd om iedereen uitgebreid te spreken en zul je niet veel tijd kwijt zijn om alle felicitaties in ontvangst te nemen. Vind je het lastig om een klein aantal gasten uit te kiezen? Lees dan onze tips eens door voor het beperken van de gastenlijst.

9. Trouw in het buitenland

Goedkoop trouwen in het buitenland zul je misschien niet verwachten, maar toch kan dit echt! Veel trouwlocaties in het buitenland zijn namelijk een stuk goedkoper dan in Nederland. Het eten en drinken kun je hier ook vaak voor lagere prijzen krijgen. Bovendien kunnen jullie de bruiloft op deze manier meteen met de huwelijksreis combineren! Hierdoor hoef je maar één keer naar het buitenland heen en weer te vliegen.

10. Koop accessoires niet in een bruidswinkel

Je trouwjurk is niet het enige wat je draagt op jullie bruiloft. Andere accessoires kun je echter beter op een andere plek dan de bruidswinkel aanschaffen. Zo koop je een mooi lingeriesetje gewoon bij de Hunkemöller en kun je een paar pumps in de schoenwinkel of online bestellen.

11. Vermijd het woord bruiloft

Het is sowieso verstandig om het woord ´bruiloft´ zo veel mogelijk te vermijden. Een bruidsboeket is immers een stuk duurder dan een gewoon boeket, trouwringen zijn duurder dan gewone ringen en een honeymoon suite kost meer geld dan een gewone luxe hotelkamer.

12. Kies voor seizoensproducten

Net als dat je tijdens het boodschappen doen misschien rekening houdt met de producten van het seizoen, moet je dit bij jullie bruiloft ook doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruit, maar ook aan bloemen voor de decoratie of het bruidsboeket.

13. Sla het trouwvervoer over

Goedkoop trouwen betekent soms dat je bepaalde dingen over moet slaan. Natuurlijk is het leuk om een mooie auto of ander trouwvervoer tot jullie beschikking te hebben, maar is het echt nodig? Ga in plaats hiervan lekker lopen, neem jullie eigen auto of stap romantisch samen op de fiets.

14. Decoreer de bruidstaart met echte bloemen

Een bruidstaart laten maken kost flink wat geld. Niet zo gek, want het is een heel precies werkje om hem mooi te decoreren. Je zou daarom ook voor een simpele, witte bruidstaart kunnen kiezen die je zelf kunt decoreren met verse bloemen. Dit is niet alleen een stuk goedkoper, maar ziet er ook nog eens heel mooi uit!15. Doe je eigen haar en make-up

Ben je goed in het aanbrengen van make-up en hoef je geen uitgebreid bruidskapsel? Dan is het niet nodig hier iemand voor in te huren. Misschien heb je ook wel een zus, vriendin of tante die je met je haar en make-up kan helpen.

Heb je nog niet genoeg aan deze bespaartips en wordt de bruiloft toch duurder dan jullie hadden gehoopt? Dan hebben we ook nog wat tips voor je om al dat geld bij elkaar te krijgen!

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook onze andere blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *