Bruidspaar voor een kasteel

Fotograaf: Karina & Maks

De mooiste trouwlocaties voor trouwen in een kasteel

Willen jullie een echt sprookjeshuwelijk? Dan is een kasteel de perfecte locatie om te huren voor jullie bruiloft! Er zijn in Nederland en in ons buurland België heel wat prachtige kastelen te vinden waar jullie elkaar het jawoord kunnen geven. Wij hebben de mooiste trouwlocaties voor je op een rijtje gezet! 

Een kasteel vormt het perfecte decor voor een bruiloft. Niet alleen voel je je als een echte prinses wanneer je in zo’n imposant gebouw rondloopt, ook vormt dit een waanzinnig mooie achtergrond voor jullie trouwfoto’s. Niet zo gek dus dat een kasteel een populaire trouwlocatie is.

Kasteel huren voor de bruiloft

In Nederland kun je bijna overal trouwen. Op het strand, in het bos, op een oude boerderij of dus in een sprookjesachtig kasteel. Door een BABS in te huren, kunnen jullie elkaar zelfs officieel het jawoord geven op een kasteel. Hoe bijzonder is dat? In Nederland en België zijn er verschillende kastelen die ook beschikbaar zijn als trouwlocatie. Sommige alleen voor een dag, maar andere kastelen kun je zelfs huren voor een heel weekend. Zo kun je met je gasten blijven overnachten op de trouwlocatie!

Kasteel de Haar huren voor de bruiloft

Kasteel de Haar – Fotograaf: Day Of My Life

Kasteel huren in Nederland

In Nederland zijn er heel wat prachtige kastelen te vinden waar jullie de fotoshoot kunnen houden, elkaar het jawoord kunnen geven of zelfs een hele bruiloft kunnen organiseren inclusief het trouwfeest. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende trouwlocaties:

  • Kasteel De Haar: Kasteel De Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. De prachtige rood met witte luiken geven het kasteel een echte Middeleeuwse uitstraling. Je kunt prachtige trouwfoto’s laten maken vanuit de tuin van dit Utrechtse kasteel.
  • Kasteel Woerden: Niet veel verderop ligt Kasteel Woerden. Ook hier kun je trouwen op een prachtige, historische trouwlocatie. Jullie kunnen elkaar het jawoord geven op de ommuurde binnenplaats of in één van de bijzondere zalen.
  • Kasteel De Hoogenweerth: In Limburg ligt het prachtig gerenoveerde Kasteel De Hoogenweerth. Jullie kunnen buiten trouwen aan de Maas of binnen een mooie plek uitkiezen. En na afloop kunnen jullie blijven slapen in de Royal Suite. Als dat geen heerlijke huwelijksnacht wordt!
  • Kasteel Groot Buggenum: Helemaal in het meest zuidelijke puntje van Nederland ligt Kasteel Groot Buggenum. Het is een prachtig wit kasteel met genoeg ruimte om zowel binnen als buiten te kunnen trouwen. Rondom het kasteel is een aantal prachtige tuinen aangelegd zoals de vijvertuin, bloemen-pluktuin en het hortensia-eiland. Mooie plekjes genoeg dus als jullie dit kasteel huren om te trouwen!
Kasteel Groot-Buggenum huren voor de bruiloft

Kasteel Groot Buggenum – Fotograaf: Mon et Mine

Overnachten in een kasteel om in te trouwen in België

Niet alleen in Nederland kun je veel mooie kastelen vinden, ook België heeft een paar echte pareltjes. Een kasteel voor de bruiloft kun je bovendien voor een heel weekend huren, zodat je samen met alle gasten kunt blijven overnachten. Trouwen in België is ook een leuke manier om een bruiloft in het buitenland te vieren zonder te ver te hoeven reizen. Onze favoriete Belgische kastelen zijn:

  • Château Thermes de Cugnon: Het landgoed van Château Thermes de Cugnon ligt middenin de Belgische Ardennen. Het kasteel zelf heeft misschien meer weg van een landhuis, maar het is wel een prachtige trouwlocatie. Bovendien kun je hier na afloop van de bruiloft even lekker ontspannen in de jacuzzi en sauna. Je kunt met 40 gasten in het kasteel blijven overnachten.
  • Château Presseux: Château Presseux ligt op een prachtig landgoed dat naast het kasteel ook over een koetshuis en een authentieke kapel beschikt. In het typische Waalse kerkje zouden jullie elkaar het jawoord kunnen geven. In het kasteel is voldoende ruimte om met 60 gasten te blijven overnachten.
  • Château De Blier: Ben je op zoek naar een grote trouwlocatie waar jullie met veel gasten kunnen blijven overnachten? Château De Blier bestaat uit twee delen, het grote en het kleine kasteel, die samen gehuurd kunnen worden. In totaal kun je hier wel 62 gasten kwijt! En daarnaast is het natuurlijk ook een prachtig kasteel in een heerlijk rustige omgeving waar elke wandelliefhebber zijn hart op kan halen.
  • Château de Balmoral: Misschien is Château de Balmoral nog wel het meest sprookjesachtige kasteel in het rijtje. Dit schattige kasteeltje ligt vlak bij de Belgische plaats Spa en beschikt niet alleen over een waanzinnig uitzicht, maar ook nog eens over een heerlijk zwembad. Je kunt hier maar met een zeer select gezelschap blijven overnachten, maar dat maakt het misschien wel extra bijzonder.
Bruidspaar bij Chateau de Balmoral

Château de Balmoral – Fotograaf: By Tess Fotografie

Kosten van trouwen op een kasteel

Trouwen op een kasteel, wat kost dat eigenlijk? Natuurlijk hangen de uiteindelijke kosten af van de locatie die jullie kiezen en de wensen die jullie hebben. Het kasteel berekent kosten voor de huur en daarnaast natuurlijk kosten voor eten en drinken. Het huren van een kasteel kan voor een paar uur, bijvoorbeeld alleen voor de huwelijksvoltrekking of fotoshoot, maar is ook mogelijk voor een hele dag. Hier ben je al snel een paar duizend euro voor kwijt. Informeer bij het kasteel van jullie keuze wat de precieze kosten worden.

Willen jullie graag blijven overnachten op de trouwlocatie? Een kasteel huren voor een bruiloft weekend is natuurlijk een stukje duurder dan wanneer jullie een enkele dag trouwen. Toch valt het verschil in kosten mee. Zo liggen de kosten voor de huur van het kasteel over het algemeen tussen de 2000 en 6000 euro. Doordat je (een deel van) de catering zelf kunt regelen en voor de drankjes slechts de inkoopsprijs betaalt, kan dit flink wat geld schelen. Bovendien is de kans groot dat jullie gastenlijst een stuk beperkter is bij een meerdaagse bruiloft. Ook dit scheelt weer heel wat geld.

Trouwen in een kasteel in België

Kasteel De Blier – Fotograaf: Elise Rachelle

Intieme elopement

Hoeven jullie geen grote bruiloft? Dan kan het ook een idee zijn om in plaats daar van voor een intieme elopement te kiezen. Hierbij knijpen jullie er samen tussenuit om elkaar op een bijzondere plek, meestal in het buitenland, het jawoord te geven. Zo kunnen jullie op zoek gaan naar een idyllisch plekje met een mooi kasteel waar jullie samen willen trouwen.

Andere toffe trouwlocaties

Is een kasteel toch niet de perfecte trouwlocatie voor jullie, maar zijn jullie nog wel op zoek naar een andere bijzondere plek om te kunnen trouwen? Lees dan zeker even het blog 12 Unieke trouwlocaties in Nederland. Kom je er nog niet helemaal uit? Bezoek dan samen verschillende trouwlocaties om te kijken waar jullie bij van worden. De Open Toptrouwlocatie Route is hier heel geschikt voor.